Molnár Ferenc:Egyetlenegy asszony.Ismeretlen kisregények

 Molnár Ferencet a magyar közönség elsősorban színpadi szerzőként tartja számon. Pedig magas irodalmi értékkel bírnak publicisztikai művei és kisregényei is. Az Egyetlenegy asszony c.könyv három,eddig csak újságokban,folytatásokban megjelent,kitűnő kisregényt közöl. Ami összeköti ezeket a kisregényeket:a szerelem. Mindháromban ez a központi téma. Mindhárom helyszíne pedig az Osztrák-Magyar Monarchia,a 20.század első évtizedében.

A Jour-fixe kisasszony (a franciás cím lefordíthatatlan,valami olyasmit jelent,hogy "hölgyválasz") főhőse Elza,a már eladósorba érkezett pesti leány,akinek egy jóhírű,és vagyonos ügyvéd udvarol. A család pártolná ezt a házasságot,annál is inkább,mert szükség van pénzre. Elza apja ugyanis közismerten rossz üzleteket kötött,esténként ráadásul óriási összegeket kártyázik el a kaszinóban. Csakhogy felbukkan Elza gyermekkori szerelme,Miklós,aki nagyon szerelmes a lányba. Miklós kezére viszont Ketty,az átmenetileg Pesten tartózkodó,amazontermészetű amerikai lány pályázik. Elza találkozóra igyekszik,Miklóssal akarja tisztázni a dolgokat,amikor is a társaság prűd hölgytagjai meglátják. Vajon botrány lesz a dologból? Vagy sikerül elbagatellizálni a szóbeszédet? Molnár Ferenc bravúros lélekábrázolással beszéli el nekünk ezt a különös történetet.

Az Egyetlenegy asszony című kisregény egy szlovák bányászfaluban játszódik. A rendkívül szegény bányászcsaládok mellett csak a magyar bányatisztviselők élnek itt, családjukkal. Rettenetes a bezártság, az unalom, a kulturális egyhangúság. Aztán egyszer híre jön? hogy egy gyönyörű hölgy érkezik Pestről. Éva, akinek egy furcsa botrány miatt kellett menekülnie a fővárosból, idegenül érzi magát a bányászok világában. Rendszeresen teapartikat ad, hogy elűzze unalmát. Ám közben egyre jobban beleássa magát a helyi viszonyokba, egyre több emberrel ismerkedik meg. Toganovval például, a hősszerelmes bányamérnökkel, vagy Jolán kisasszonnyal, aki roppant jelentéktelen külsejű, bensőjében viszont annál gazdagabb. Éva asszony több úriembernek is elcsavarja fejét, amit persze a feleségek rossz néven vesznek. Molnár Ferenc kitűnően ábrázolja az egy ország-különböző kultúrák jelenséget, s bemutatja, milyen fájdalmas lehet az egyén számára mindennek feldolgozása. 

Az utolsó ház, című, eredetileg 1902-ben megjelent kisregény egy ház eladása-vétele körül bonyolódik. Egy bányatársaság olcsó áron vásárolja ki a falusiak házait, telkeit, mert- mint kiderült- értékes fémkészlet rejtezik alatta, s ki szeretnék aknázni. Csakhogy van a faluban egy úr, egy roppant szegény úr, aki semmi pénzért nem adná házát a társaságnak. Nem is ő akarja így, hanem a lánya, Sára, aki valamilyen oknál fogva dühöt érez a társasággal szemben. A bányatársaság úgy dönt, egy utolsó ajánlattal leküldi a faluba a fiatal igazgatót, hogy győzze meg Sárát. A két fiatal között románc- szövődik- vagy valami olyasmi. Vagy mégsem? Ahogy olvastam ezt a kisregényt, mindvégig vártam valami tragikus végkifejletet. hogy ez bekövetkezik-e, azt az Olvasó megtudhatja, ha végigizgulja ezt a gyönyörűséget. 

Kinek ajánljuk Molnár Ferenc:Egyetlenegy asszony című könyvét? Mindazoknak akik szeretik a jó, veretes magyar irodalmat, s akiket nem zavarja a föl-föltámadó érzelmek áradata. Jómagam, amikor a könyv végére értem, csettintettem egyet. De kár, hogy nem ebbe az irányba fejlődött tovább a magyar irodalom...

Athenaum Kiadó, 2020.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása