Gyürk Sarolta:Heten,mint a gonoszok

 Gyürk Sarolta bűnügyi regénye 1980-ban jelent meg,s egy csapásra ismertté tette az írónő nevét az olvasóközönség előtt. A Heten,mint a gonoszok igazi realista krimi,finom pszichologizálással. Kerüli a közvetlen politikai vonatkozásokat,viszont képet ad a Kádár-korszak társadalmának,életmódjának bizonyos aspektusairól. Krimikedvelők mellett ezért a társadalommal,mindennapi élettel foglalkozó kutatóknak is ajánljuk.

A történet úgy indul,hogy Mici nénit,aki a társaház mindentudó,magányos idős asszonya,agyonütik,mint később kiderül,egy virágcseréppel. Az viszont már hamarabb kiderül,hogy Mici néni foglalkozott zsarolással is. Minden lében kanál hölgy volt,aki tudásából nem szégyellt pénzt csinálni...Az áldozatot egyébként Csere Miklós,a külföldről hazatérő üzletkötő találta meg. Még ugyanezen a napon rábukkannak Csere volt feleségének holttestére is. A pasasnak ez már sok,kiborul,kétszáz fölé megy a vérnyomása,sokkos állapotban kórházba kerül,egyelőre kihallgatni nem lehet. Az ügyeket vizsgáló Csoma hadnagy, és bájos segítője,Inge,egy noteszból kénytelen kiindulni. A rendőrnyomozók előtt,egy,a múltba visszanyúló történet bontakozik ki. 

Volt egyszer egy egyetemistákból álló baráti társaság:a már említett Csere,az azóta főorvossá avanzsált Marosi,az elképesztő tehetségű vegyész,Permai és a kissé ügyefogyott,kövér Denes,akit a nők nem vettek komolyab. Együtt bulizgattak,vagánykodtak,és olykor cserélgették a lányokat. Ez utóbbi kínos epizódokat szült,de a társaság mégis együttmaradt,sőt,feleségül vették az olykor egymással rivalizáló nőket. Aztán,egy hajnalon,a jelenhez viszonyítva öt évvel korábban,Permai felrobbant a laboratóriumában. A rendőrség véletlen balesetnek könyvelte el az ügyet,ám Denes Tamás már akkor gyilkosságra gyanakodott....Eddig a spoiler,mivel izgalmas krimiről van szó,nem vesszük el az Olvasó kedvét a rejtély kibogozásától.

Mert kibogozható. Gyürk Sarolta könyve kb.360 oldal terjedelmű ( és itt most jöjjön egy aprócska kritika:kissé talán túlírt a mű,például a betegként kórházba fekvő rendőrnő vagy a gyermekeivel játszó nyomozó-szálat simán ki lehetett volna hagyni),jómagam pedig már a 230.oldal körül sejtettem,ki a gyilkos. Csak nem hittem el. Egyszerűen hihetetlennek tűnt,hogy pontosan ő...Ez pedig Gyürk Sarolta jellemábrázoló képességét dicséri. A Heten,mint a gonoszok,jó krimi. Nem ér fel a legnagyobbakkal,de izgalmas,olvasható,pszichológia szempontból hiteles. És mi kell több egy jó krimihez?

Magvető Könyvkiadó,Albatrosz sorozat,1980.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása