Zilahy Lajos:Halálos tavasz

 A Halálos tavasz 1922-ben jelent meg. A regény a két világháború közötti Magyarország egyik sikerkönyve lett,s Zilahy Lajost a kor egyik sztár-írójává tette. Amikor pedig bemutatták a filmváltozatot-Karády Katalin és Jávor Pál főszereplésével-,az akkora siker lett,hogy azóta is irigylik ezen a tájon...

A Halálos tavasz főhőse egy fiatalember,akinek-miért,miért nem-nem tudjuk a nevét. Ennek a nemesi származású fiatalembernek az apja meghal,dúsgazdagon,hatalmas birtokokat hagyva rá. Hősünk feljön Pestre,merthogy politikus szeretne lenni,kezdetnek gyakornoki állást kap egy minisztériumban (az egy olyan kor volt,amikor még a dúsgazdag örökösöknek is végig kellett járnia a szamárlétrát,legalulról kezdve!). Lakást bérel,s itt pillant meg egy fiatal hölgyet,akibe rögtön szerelmes lesz. Csokonai nevű barátjától megtudja a nevét:Edit. Meghívatja magát vendégségbe,ahol is közelebbi ismeretséget köt Edittel. A lány anyja pártolja a kapcsolatot,apja,az öreg tábornok,észre sem veszi. Hősünk és Edit titokban kibérelnek egy lakást,hogy zavartalanul találkozhassanak. Már-már úgy látszik,hogy összejön az esküvő,amikor...

Amikor a család úgy dönt,hogy néhány hétre Bécsbe utazik. Hősünk annyira szerelmes,hogy nem bírja ki a lány nélkül. Itt azonban kellemetlen meglepetés éri:Ahrenberg,a főúri selyemfiú,udvarolni kezd Editnek,akinek látszólag kedvére van a kapcsolat. Amikor a főhős Budapesten újra találkozik Edittel,a lány hazudik neki. A fiatalember elkeseredik,kártyázni,lumpolni kezd,eljátssza az egész vagyonát. Vajon így,szegényen is kell Editnek?Vagy valaki másnak?

Ebben a regényben van valami hihetetlen melankólia. Úgy lengi át a szomorúság a lelkeket,mintha valami bűbájos,gonosz boszorkány varázsitalt itatott volna mindenkivel. Még a mellékszereplők is nagyon szomorúak,egész Pest szomorú,még a pesti tavasz is. Az erotika sem fülledt,az is olyan "búfelejtő"jellegű,amolyan vigasz a világ összes bajára. A végkifejlet pedig egyenesen tragikus. Talán azért lehetett ez a könyv akkora siker húsz éven át,mert az Olvasók is ugyanazt érezték,mint a Szerző. Valami ebben a világban elromlott. S nincs,aki megjavítsa.

A könyv második felében Zilahy-novellákat olvashatunk. Ez azért nem szerencsés,mert Zilahy-véleményem szerint-jobb novellista,mint regényíró. A kengyelfutó c.történet,vagy a Mikor halt meg Kovács János? című darab irodalmunk elfeledett remekművei közé tartoznak.Az Éjjel a liget padján pedig jóval megelőzi korát:az angolszász irodalomban majd a század második felében Dahl és nemzedéke ír majd hasonlókat.

A Halálos tavasz,véleményem szerint,hozzátartozik a magyar ember alapműveltségéhez. Nem feltétlenül irodalmi értéke,hanem hatása okán.A 21.század fiataljainak tudniuk kell: volt egy időszak,amikor az emberek ezt a könyvet olvasták. Ez volt Jókai és Mikszáth után a legnagyobb bestseller a mi kis hazánkban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása