Fazekas István(szerk.):A narancsos gyilkos.Válogatás az amerikai krimiirodalomból

 A narancsos gyilkos című könyv huszonegy,igen magas színvonalú kriminovellát tartalmaz. Az 1987-ben megjelent kötetet Fazekas István szerkesztette,továbbá teljes egészében ő fordította,remekül. Nagyon különböző stílusú és tematikájú novelláskötetről van szó. Igazi,reprezentatív válogatás az amerikai krimiirodalomból.Ebben a rövid könyvajánlóban kiemelünk néhányat a novellák közül,felfedve ezt a sokszínűséget.

Irodalmilag a legmagasabb szintre a hazánkban ismeretlen Dori MacDonald:A lekvár c.alkotását taksálhatjuk. A novella egy kiégett reklámszakember lelkiállapotába enged betekintést. Feleségét utálja-az asszony részben viszonozza ezt az érzést-,gyermekeit nem érti,rossz apának tartja magát. Munkahelyén kudarcok érik. De a garázsban kéznél van egy balta...Nagyon eredetiek az első bekezdés szinesztéziái. Pszichológiai nézőpontból tekintve is igen jó alkotás.

Henry Slesar:A Contessa-gyűjtemény című izgalmas története napjaink egyik jellegzetes figuráját,a mindenkit manipuláló,törtető menedzsert jeleníti meg előttünk. Hogy aztán végül ki manipulál kit,és hogyan lehet legyőzni a manipulátorokat,az a keretes szerkezetű novellából kiderül.Vagy nem...

Malcolm McCilintic:A láthatatlan ember című műve azt a kérdést teszi fel,hogyha ugyanolyanok próbálunk lenni,mint a tömeg,akkor nem tűnik-e ki túlzottan az egyéniségünk?Lehet-e valaki tudatosan,önként tömegember-például azért,hogy betörőként ne vegyék észre-vagy ehhez kellene manipulátor is? A választ egy szemfüles rendőr adja meg nekünk.

James Holding:Az ötlet-remek kis elbeszélés,sok tanulsággal. Holding az exkluzivitás problémáját foglalja epikus keretbe. Ha valaki fogyasztóként a legmagasabb színvonalú áruk iránt érdeklődik-esetünkben drágakövekbe fektet-vajon nem válik túlzottan kiszolgáltatottá?A szerző szerint a válasz:igen,ami megnyugtat bennünket:lám,olykor a dúsgazdagoknak is vannak problémáik. Az ötlet olyan szellemes kriminovella,melyben nem szerepel rendőr.

Végezetül szóljunk néhány szót Helen Carper egyszerűségében zseniális művéről,A hagyatékról! Egy mogorva,rabiátus férj súlyosan megbetegszik. Mivel erősen A típusú személyiségről van szó,megpróbálja meghatározni halála időpontját. A történet hét oldalon keresztül igazi dráma:egy haldokló férj és felesége küzdelme az életért. A történet csak az utolsó mondatban vesz váratlan fordulatot. Elképesztő írói tehetségről árulkodó munka.

A narancsos gyilkos-egyébként a címadó novelláról szándékosan nem szóltam,nagyon jó-telis-tele van remek bűnügyi sztorikkal. Minden krimikedvelőnek ajánljuk. Jobb antikváriumokban még beszerezhető.

Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat,1988.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása