Ed McBain:Gyilkos leszámolás

 Ed McBain volt az az amerikai krimiíró,aki még a legvéresebb történetet is képes volt megfűszerezni csöppnyi humorral,szatírával. Mégis,Carella nyomozó és társai ebben a könyvben is echte nagyvárosi(New York méghozzá) bűnügyet nyomoznak,nem pedig szójátékokat ötölnek ki. A Gyilkos leszámolás nem Rejtő,de azért nem is Chandler. Valahol kettejük között.

A történet úgy kezdődik,hogy Sy Kramert,a hirtelen megtollasodott piti zsarolót egy autóból agyonlövik. Carella nyomozó szerint a tettes olyan amatőr,aki túl sok szeszcsempész-regényt olvasott. Beosztottai ezt kételkedéssel fogadják,ők inkább profi munkára gyanakszanak. Már a nyomozás elején történik egy furcsa esemény:egy Torr nevű úriember beállít a rendőrségre,és kifejti,mekkor nagy barátja volt neki Sy Kramer,és hogy mennyire szeretné,ha megtalálnák a tettest. Kling nyomozónak elege lesz belőle,és udvariasan kitessékeli.Mint később kiderül,ez majdnem végzetes hiba.

A nyomozók sorra járják Kramer áldozatait:a csinos szenátornét,aki ifjúkorában lenge bájait mutogatta férfimagazinokban,az alulról felkapaszkofott üdítőital-gyárost,akinek egér került az egyik üvegébe szóval,mindenkit. Igen ám,de Kramer pár száz dollárral zsarolta áldozatait,akkor miből futotta  előkelő lakásra,luxusszeretőre,irigylésre méltó kocsikra?Carella szerint Sy-nak voltak nagyobb ügyfelei,olyanok,akiktől több ezer,vagy több tízezer dollárt is elkért. De kik lehettek ezek?Semmi válasz a kérdésre,egészen addig,amíg Hawes nyomozó meg nem tudja,hogy az áldozat vadászni volt,néhány hónappal korábban,és utána lett nagymenő.

A Gyilkos leszámolás,túl azon,hogy izgalmas,csavaros,szellemes krimi,olyan könyv,amelyből sokat megtudhatunk az 1980-as évek amerikai társadalmáról. A történet szinte olvastatja önmagát,kitűnő a szituáció-ábrázolás,pl. amikor a nyomozó a gondnokkal a vízbe süllyedt kocsit próbálja felhozni. Ed McBain ezúttal sem felejtkezett el az emlékezetes mellékalakokról:az érző szívű besúgó,a lelkifurdalástól gyötört öregember,a barkácsolásban jártas eltűnt újságíró,vagy éppen a táncosnőből Kramer szeretőjévé avanzsált Nancy-feledhetetlenné teszik a regényt. A Gyilkos leszámolást minden krimikedvelőnek szórakoztatására ajánljuk. 

Pannon Könyvkiadó,1992. Fordította Nemesbüki Miklós.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása