Peter Cheyney:A hamis kötvények

 Peter Cheyney brit író,újságíró(1896-1951) hazánkban a két világháború közötti időszakban volt népszerű,azután neve jó pár évtizedig a feledés homályába merült. Az 1980-as években kezdték újra kiadni könyveit. Ezek közül a legsikeresebbnek A hamis kötvények című igazi,kemény,brusztolós-bokszolós krimi bizonyult legsikeresebbnek.A történet főhőse Mr. Caution,titkosrendőr.

Egy kis spoiler,mintegy kedvcsinálónak!Adva van egy meglehetősen gyenge jellemű,ivós,kártyázós,feleségét folyton megcsaló üzletember,bizonyos Grantworth Aymes. Mr.Aymes azonban,úgy tűnik,élete alkonyán kész megkomolyodni,disztingvált,szolíd,társasadalmilag elfogadott úriemberré válni. Feleségének ketszázezer dollár értékű kötvényt adományoz,sőt,még életbiztosítást is köt a javára,nem kis összeggel. Aztán meghal:szemtanúk szerint a folyóba hajt kocsijával. Csakhogy az egyik szemtanú mást mond:azt bizonygatja,hogy Aymes kocsijából egy nő szállt ki.

Az özvegy,Henriette,megpróbálja beváltani a kötvényeket. Kiderül,hogy azok egytől-egyig hamisak. Az özvegy,hogy vigasztalódjon,leutazik a kaliforniai Palm Springsbe,ahol egy igen gyanús mulatóban kap állást. Itt megtalálhatók a korabeli Amerika kétes figurái:notórius verekedòk,hamis és igazi cowboyok,csempészek,kisstílű tolvajok,és egyéb alvilági figurák. Ide érkezik meg Caution,a titkosügynök,aki ki akarja kérdezni az amúgy csodaszép Henriette-t a hamis kötvények felől. A tapasztalt zsarunak azonnal leesik,hogy itt valami sokkal nagyobb és sokkal zűrösebb történetbe botlott.

Cheyney könyvének legnagyobb ereje az elképesztő dinamika. Itt minden folyton mozog,lüktet,sok a bunyó,a cselekmény oldalról oldalta újabb fordulatokkal gazdagodik. A hamis kötvények egyaránt bemutatja a nagyvárosi Amerika kétszínű,hazugságokra alapozott világát,és a vidéki Amerika nyersebb,kiforratlanabb,de legalább ugyanannyira bűnnel elárasztott milliőjét. Ez a krimi kemény,mint a szikla,olyan,mint hogyha Chandler egyik könyvét még egy kicsit felturbóznánk. A hamis kötvények című krimit azoknak ajánljuk,akik hatványozottan szeretik az izgalmat,akik számára az izgalom adrenalinlöket,szükségük van rá. Hogy ez a turbós,szinte száguldó cselekmény nem árt-e a mű irodalmi értékének-nos,ez a kérdés a világ minden bűnügyi regényével kapcsolatban felmerül,és még soha senki nem tudott rá értelmes,releváns választ adni. De nem is kell.Élvezzük Caution Pereira,Fernandez és a többiek történetét!

Magvető,1983.Fordította Tábori Kornél

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása