Dr.Fazekas Tamás-Dr.Selmeczi Béla- Dr. Stefanovits Pál: A magnézium forrásai és jelentősége az élővilágban

 A Dr.Fazekas-Dr. Selmeczi-Dr.Stefanovits szerkesztőhármas és sok kiváló alkotó által jegyzett könyvből mindent megtudhatunk magnézium és élőviálg kapcsolatáról. A magnézium forrásai és jelentősége az élővilágban című munka nemzetközi szinten is úttörő, interdiszciplináris alkotás, jeles dísze a magyar természettudománynak. 

Megtudhatjuk a könyvből, hogyan szabadul fel a magnézium a különböző kőzetekben. Megismerhetjük a talajban fellehető magnéziumtartalmú ásványokat- legtöbbnek neve ismert lesz, még a mineralógiával nem foglalkozó érdeklődők számára is. Megismerhetjük a magnézium útját és szerepét a vízben, a levegő porában. Vélaszt kapunk arra kérdésre, hogy vajon Magyarország egyes térségeinek talajában rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű magnézium. 
Képet kapunk arról, hogy növényeinknek mennyi és milyen arányú magnéziumra van/volna szüksége. Megismerhetjük a magnézium hiányának és az erdőterületek pusztulásának kapcsolatát. Folyamatában látjuk, hogyan jut be az álltaok szervezetébe ez a nélkülözhetetlen elem, milyen munkát végez az állatok szervezetében, és hogyan ürl ki abból. Különösen érdekesek az ezzel foglalkozó fejezetek állattenyésztő agrárszakemberek számára, mégpedig azért, mert a takarmányozáshoz is szükség lehet pótlólagos magnézizmadagolsra. Hogy milyen esetekben és milyen adagokra, erről több, mint részletes eligazítást kaphatunk erről a könyvről. 

A mű legnagyobb részét- érthető és elfogadható módon- a magnézium és az ember kapcsolatának tárgyalása teszi ki. Várkonyi Tibortól megtudjuk, hogyan szívódik fel az emberi szervezetbe a magnézium, mi az a malabszorpció, és hogy ez milyen hatással van az ember Mg-szintjére. Kiss Zoltán nyújt nekünk nagyon szakszerű képet a magnéziumhiány-szindrómáról ( ezt azért kellene minden betegnek elolvasnia, mert a médiában újabban kedvelt téma lett a magnéziumhiány, ugyanakkor a népszerűség sok esetben a szakszerűség rovására megy. Ebben a könyvben nem: szakszerű és minden művelt ember számára érthető a szöveg), ennek tüneteiről, illetve a Mg-pótlás belgyógyászati indikációiról és szempontjairól. 
Nagyon érdekes a könyv befjező része, melyben az élettudomány egyes részterületeinek szakértői elemzik az adott terület és magnézium kapcsolatát: magnézium és szív, magnézium és idegrendszer, magnézium és vese. Minden terhes nőnek ajánlom figyelmébe a 217.oldaltól kezdődő szövegrészt, mely a magnézium és terhesség kapcoslatával foglalkozik. A 8. és 9. fejezet pedig kitűnő részletességgel, sokszor szakember számára is különös dolgokat kísérletileg feltárva ismerteti a magnéziumpótlás módjait, valamint a magnézium analitikáját, legmodernebb nemzetközi szakirodalom eredményeire alapozva, de azt sohasem kritikátlanul visszhangozva. 

Kiknek ajánljuk ezt a nagyon magas színvonalú, interdiszciplináris szemléletű könyvet? Elsősorban orvostanhallgatóknak, aztán biológusoknak, kémikusoknak, agrárszakembereknek. De mindenekelőtt: háziorvosoknak illetveo lyan betegeknek, akik nem riadnak vissza attól, hogy egészségügyi problémájuk orvosszakmai hátterét is megismerjék. 
Jó olvasást! És: gratulálunk a Szerkesztőknek, Szerzőknek! 

Akadémiai Kiadó, Budapest, 1992.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés