Kiss Kálmán:Fejezetek katonai és polgári orosznyelv-oktatásunk történetéből(1887-1945)

 A legtöbben úgy tudjuk,Magyarországon 1945 után kezdődött meg az intézményes orosznyelv-oktatás. Bizony,rosszul tudjuk.Kiss Kálmán könyvéből,mely a Bessenyei György Könyvkiadó jóvoltából jelent meg Nyíregyházán,kiderül,hogy már a 19.században is működtek olyan intézmények,melyek felvállalták az érdeklődő tanulók/hallgatók orosznyelv-oktatását.

Elsőként a nagymúltú katonai akadémián,a Ludovikán lett választható tanult nyelv az orosz. Szegény Horn Ödön tanár úr ( a 48-as emigráns Horn Ede fia,aki 18 éves koráig,azaz legfogékonyabb éveiben,Szentpétervárott élt)igen sokat kínlódhatott 8 hallgatójával. De megérte,még nyelvkönyvet és szótárt is írt számukra. Soha nem lett népszerű tantárgy az orosz-az Osztrák-Magyar Monarchia fiatalsága inkább nyugat felé orientálódott,a német,a francia,az angol és az olasz voltak a kultivált nyelvek-de azért mindig akadt néhány érdeklődő hallgató. Mint ahogy a civil szférában is mindig volt valamelyes népszerűsége a legnagyobb szláv nyelvnek. A Keleti Kereskedelmi Akadémián,majd az utódjaként működő Szaktanfolyamon pedig egyenesen a népszerű nyelvek közé tartozott az orosz. Sőt,az Akadémián,akkor hazánkban egyedülálló módon,még fonetikai laboratórium is létesült. Külön kell szólni Asbóth Oszkár nyelvkönyvéről,amely,laikus véleményem szerint,a kor Európájában is az egyik legjobb nyelvkönyv.

Minderről az jut eszembe:lám,milyen magas szintre lehet jutni,ha nem kényszerítik külső hatalmak az embert,hanem hagyják szellemi törekvéseiben nagyra jutni!Társadalmi szinten pedig érdemes megjegyeznünk azt,hogy Magyarország soha nem volt egyoldalúan Nyugat-orientált,az egyik szemünk egyik fele mindig kacsingatott a Kelet végtelen erdői és rónaságai felé is. 

Magyarország 1934-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot a Szovjetunióval. Mit gondolnak,ki volt ekkor a miniszterelnök?Nem más,mint Gömbös Gyula. Az a Gömbös,akiről joggal lehet sok rosszat mondani,azt viszont felismerte,hogy hazánk geopolitikailag Kelet és Nyugat között fekszik. Hogy ez mennyire reális felismerés volt,azt a magyar társadalom 1944-től kezdte érzékelni,rettenetes módon. 

Kinek ajánljuk Kiss Kálmán lenyűgözően érdekes könyvét?Hát,elsősorban orosznyelv-tanároknak,tanulóknak,oktatástörténettel,a magyar-orosz kapcsolatok történetével foglalkozó kutatóknak. Szerintem sokan fogják érdekesnek találni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása