Isabel Allende:Tengerek karcsú szirma

 Isabel Allende napjaink egyik legismertebb spanyol nyelven alkotó írója, unokahúga Chile egykori elnökének, Salvador Allendének. Magát mérsékelt, kompromisszumokra törekvő, de büszke feministának tartja. 
Tengerek karcsú szirma című regénye spanyol nyelven 2019-ben jelent meg, magyarul pedig már a következő évben olvashattuk. Tematikájában a történelmi és a lélektani regény nagyszerű ötvözeteként határozhatjuk meg a Tengerek karcsú szirma című művet. Az elbeszélés módja lineáris, de ettől még az irodalmi vájtfülűek sem érezhetik elavultnak a könyvet. 

A regény főhőse Victor Dalmau, akinek alakja az egész huszadik századi spanyol értelmiséget jelképezi. A köztársaságiak oldalán harcol a spanyol polgárháborúban, saját életét sem kímélve sebesülteket gyógyít, köztük egy nyitott szívvel fekvő fiatalembert. Felfigyelnek rá az egészségügyi szolgálatnál, egyre komolyabb feladatokat kap. Majd ő is megsebesül. A köztársaságiak veresége, Franco tábornok győzelme után Victor kegyvesztetté válik, menekülnie kell. Chilébe, ebbe az akkoriban még demokratikusnak számító latin-amerikai országba emigrál. Ám a családi életében és hivatásában megtalált boldogság csak rövid ideig tart. Pinochet tábornok katonai diktatúrájában mindenki gyanús, aki nem Pinochet és a jobboldal híve. Az akkoriban már köztiszteletnek örvendő, a főváros, Santiago egyetemén professzor, hatvanas éveiben járó Dalmau doktort a szomszédasszonya- akinek sokat segített- jelenti fel. Katonák elhurcolják, többnapos kegyetlen kihallgatások után egy stadionba szállítják. Itt, sok fogolytársával ellentétben életben marad, az Atacama-sivatag egyik internálótáborába kerül. A folytonos kényszermunkától testsúlya csökken, ám,ahogy telnek a hetek, inas, izmos lesz,egyre inkább megerősödik. Aztán eljön az a szituáció, amely szabaddá teszi: a gonosz, szadista táborparancsnok egy reggel szívrohamot kap. Dalmau doktor nem törődik azzal, hogy az ellenségéről van szó: orvosi esküjének megfelelően felgyógyítja a parancsnokot, mire feltételesen szabadlábra helyezik. Igen ám, de állást sehol nem kap, megélni sehogy nem tud...

Isabel Allende regényének kulcsszava: megbékélés- de nem mindenáron. A Tengerek karcsú szirma című könyvet áthatja a humánum, az emberiesség tisztelete. Persze, joggal kérdezhetnénk, hogy egy egykori baloldali elnök unokahúga vajon miként tekint a huszadik századi történelemre. Nos, Isabel Allende teljesen tárgyilagosan, egyik fél hibáit és erényeit sem elhallgatva viszonyul a " nagy" történelemhez. A spanyol polgárháború kapcsán például nem hallgatja el, hogy bizony a baloldali köztársaságiak is elkövettek atrocitásokat egyházi személyek ellen, a regényben Victor testvére, a mindig verekedésre kész Guilllem is résztvesz ezekben. Allende érzékenyen, szókimondóan rajzol portrét egy sok szenvedéssel és kevés, de annál izzóbb jósággal és szeretettel teli világról. A Tengerek karcsú szirmát minden olvasni szerető embernek ajánljuk. 

Geopen Könyvkiadó, 2020.Fordította Dornbach Mária.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása