Thomas L.Friedman:Köszönet a késésért

 Alcím:Optimisták kalauza a boldoguláshoz a gyorsulás korában.
Thomas L. Friedman könyve nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy többszempontú analízisét adja annak, amit úgy hívunk: mai kor. Nagyon sok szempontból járja körül a mai kor problémáit, kihívásait, sok kérdést tesz fel, ezek egy részét kiválóan meg is válaszolja. Elsősorban közgazdasági érdeklődésű Olvasóknak ajánljuk ezt a könyvet, de nagyon hasznos szövegeket találnak benne informatikusok, társadalomtudósok  is. 

Az első fejezetek egy, a mai kor arculatának kialakításában fontos esztenddőről, a 2007. évről szólnak. Ebben az évben kezdte meg hódító útját a legnagyobb közösségi portál, a Facebook, ekkor születtek meg az első Twitter-bejegyzések, a Google ekkor vásárolta meg a youtube-ot, az Amazon ekkor indította be a Kindle alkalmazást, és még számtalan, átlagos közép-európai ember számára ismeretlen dolgok történtek ekkor. Kétségkívül, 2007.fordulatot jelent a technológia történetében. Ám ez a hirtelen fejlődés társadalompszichológiai következményekkel járt. Az emberiség rádöbbent, hogy élete 3 fő területen felgyorsult:
- technológia
- globalizáció, azaz anyagi és szellemi javak korlátlan áramlása
- a környezet pusztulása.
A Köszönet a késésért megpróbálja egységbe olvasztani ezt a három gyorsulást, rávilágítani, hogy összefüggés van a három terület között. Mindezt úgy, hogy izgalmas interjút olvashatunk Eric " Astro" Tellerrel ( a vezetéknév ismerős lehet:a nagypapa találta fel a hidrogénbombát), aki elmagyarázza, miért dolgozzák fel az emberek lassabban a technológiai fejlődést, mint ahogy azt kellene. Esettenulmányokat olvashatunk olyan, természeti katasztrófák és rossz kormányzati politikák által tönkrement orsázgokról, mint Madagaszkár. Megtudjuk, miért vándorolnak el annyian Nigerből, hogyan segítene ezen a helyzeten a minden családnak kiosztott néhány csirke, illetve, hogy van-e más lehetősége az elszegényedett régióknak a bűnözésen vagy az elvándorláson kívül. Megismerjük olyan, manapság már mindennapinak számító dolgok keletkezésének történett, mint a mikrochip, a laptop, belelátunk kissé a mobiltelefonok gyártásának titkaiba. 
Nagyon érdekes, társadalomtudósok számára is figyelemreméltó az eredetileg az informatika világára vonatkoztatott Moore-törvény kiterjesztése egész mindennapi 21.századi életünkre. 
Nagyon komoly szakértőket idéz ill. szólaltat meg könyvében Thomas L.Friedman, akik többek között beszélnek a pénzügyek jövőjéről a digitális korban, a 21.századi tanulásról, s arról, miért került válságba az iskolai oktatás,miként kell az Egyesült Államoknak megváltoztatni politikáját, és még sok más egyéb, sokak érdeklődésére számot tartó témáról. 

Pontosan ez a könyv egyik óriási titka:nem a Szerző elmélkedik, hanem komoly szakemberek szólalnak meg- közérthetően- és elemzik azt a nagyon globális, nehezen átlátható valamit, amit csak úgy hívunk:mai kor. Thomas L.Friedman nagyon komplex, a történéseket több paradigmából is láttarni kívánó könyvet írt. A Köszönet a késésért minden közgazdász, politológus, történész, informatikus, környezetvédő számára majdhogynem kötelező olvasmány. Szívből ajánljuk mindenkinek. 

Fordította Dankó Zsolt. HVG Könyvek, Budapest, 2018.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása