Lewis Dartnell:Eredetünk

 A könyv alcíme: Hogyan alakította a Föld az embert?
Lewis Dartnell: Eredetünk című könyvének legfontosabb tanulsága az, hogy az emberiség története nem akkor kezdődött, amikor az ember megjelent a Földön. Fajunk jelenkori története szoros kapsolatban van a bolygó elmúlt 4 milliárd éves történetével. Hiszen amerikai megyék politikaföldrajzában mutatható ki olyan mintázat, mely mutatja, hogy olyan megyék szavaznak a demokratákra, amelyek felszíne alatt 75 millió éves, krátaidőszakból származó kőzetek találhatók! Ugyanez a helyzet Angliában a Munkáspárttal. De, hogy egyszerű példát említsünk:a Földön található 83 nem radioaktív elemek közül 70 ott van mobiltelefonjainkban! Hogy az időben visszaább menjünk:ahhoz,hogy Vasco da Gama elérje Indiát, olyan kedvező geológiai és légköri viszonyoknak kellett megteremtődniük, melyek lehetővé tették a megfelelő szelek kialakulását. 

Dartnell könyve tényezőről tényezőre vezeti végig az Olvasót a természettörténet és az emberiség-történet kapcsolatán. Már a neandervölgyiek is használtak fémeket, az ókori Mezopotámia mezőgazdasági termelésének kibontakozását pedig kedvező éghajlati változások ( is) okozták. Róma a világ minden résézvel kereskedett, még Kínával is, s ezt a kereskedelmet a hegyek közelében kialakított, a kínaiak által Selyemútnak nevezett földrajzi hálózatok tetták ehetővé. Az sem puszta véletlen, hogy a kereszténység pont ott és pont akkor szakadt részekre: keleti kereszténységre, nyugati kereszténységre, illetve a 16.században katolikusokra és protestánsokra ( Dartnell itt hivatkozik Braudel hihetetlen, de releváns eredményeket hozó kutatásaira). De megtudhatjuk ebből a könyvből azt is, hogy ha egyszer a teve őse a mai Kanada területén élt, hogyan került Afrtikába, és miért ott lett a legnépszerűbb, legismertebb állat. Ennek mintájára az is kiderül, a kelet-európai sztyeppén miért a ló terjedz el haszonállatként, és miért csak később imserték meg az itt évezredekig vándorló népek a szarvasmarhát és a juhot. Szinte magunk előtt látjuk az ipari forradalom szénbányáit, a gyárak kéményeit, illetve az olajországok mesés gazdagságát. Az Eredetünk című könyv végigvezet bennünket ember és természet kapcsolatán, az ember keletkezésétől (azért érdemes tudni, hogy a biológusok szerint a genetikai ős Ádám és a genetikai ős Éva nem egyszerre, egy helyen élt) egészen a huszonegyedik századig. Kifejezetten élvezetes, hogy Dartnell nem politizál, ami egy mai történelmi könyvnek igencsak előnyére válik. Független, csakis tudományos eredményeket számításba vevő könyvről van szó. 

Ami azért olykor-olykor túlzásnak tűnt, az a földrajzi determinizmus. Mintha mindennek, a történelem minden lényegesebb mozzanatának egyedül a geográfia lenne az oka. De ez nem zavarja a könyv élvezetét, inkább csak egy-egy mondatban érhető tetten. 
Kinek ajánljuk ezt a könyvet? Történészeknek, földrajzosoknak, közgazdászoknak illetve ezen szakmák egyetemi-főiskolai hallgatóinak. Még akár egyfajta "bevezetés a történettudományba" funkciót is elláthat. Remek munka, kreatív, de a tudomány eredményeit tisztelő, azokat továbbfejlesztő könyv. 

Fordította:Erdeős Zsuzsanna. Akkord Kiadó, 2020

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása