Dr.Paul Brand &Philip Yancey:Csodálatos alkotás

A Csodálatos alkotás különleges és nagyon fontos könyv. Dr.Paul Brand Indiában dolgozó orvos és misszionárius, és Philip Yancey, nemzetközileg elismert kanadai teológus és író arra keresi a választ, hogyan mutatható ki az ember egyedisége a testben, és ez az egyediség hogyan vezet el magasabb rendű, spirituális problémákhoz.
A Szerzőpáros az embert egyfajta közösségnek, sejtek együttműködésének tekinti- ennek analógiájára mindenféle közösség, például a gyülekezet,egyének harmonikus együttműködése, összeforrása egy testté. Ha megbomlik a harmónia, ha a test egyik tagja, szövete, sejtje fellázad, akkor az immunrendszer- és a huszadik század óta a modern orvostudomány- siet azt helyreálítani. A közösségeknek, gyülekezeteknek is kell, hogy legyen afféle közös immunrendszere, amely ott segít, ahol éppen baj van. Sajnos, sok gyülekezet bomlásához éppen az vezet, hogy ez a természetes immunrendszer, az összefogás immunrendszere hiányzik. Szétszedték a belső, hiábavaló küzdelmek. 

De hogyan lesz az emberi test a megtérés által Krisztusé? Erre a 62. oldalon találjuk meg a választ. Dr.Brand szerint " identitásátvitel", "egyfajta DNS-infúzió" történik az újjászületés pillanatában. Recenzens persze felteszi a kérdést: honnan lehet biztos az egyén abban, hogy ez a DNS-infúzió valóban megtörtént? Jómagam sok esetben tapasztaltam, hogy egyesek azt hiszik, megtörtént velük ez az átlényegülés, és aztán kiderül, hogy esetükben ez csak illúzió volt. 
Feltétele-e az egység az egészséges gyülekezetnek? Szerzők szerint igen, szerintük az egység fontosabb, mint a különbségek. Nagyon fontos megállapítás ez, jó lenne, ha ennek a megközelítésnek legalább a csírái eluralkodnának a közéletben. A mai világlátás inkább a különbségeket hangsúlyozza, kiemeli, mi az, ami az egyént megkülönbözteti a többitől. A helyesen értelmezett kereszténység nem tagadja ennek fontosságát, de válaszfalak helyett a közös pontokat keresi az emberek között. Mi az, amiben azonosak vagyunk?- teszi fel a kérdést. És nem azt a kérdést teszi fel, hogy: Mi az, amiben különbözünk?

Nagyon érdekes és izgalmas dolgokat olvashatunk a 124. oldalon, Margaret Mead antropológust idézve a Szerzők a civilizáció emberies,humán voltát hangsúlyozzák. Az összeforrt, kezelt combcsont azt mutatja, hogy már távoli őseink is törődtek egymás egészségével, gyógyították egymást, ha szükség volt rá. Ez az egymásra figyelés, az empátia vált az emberi közösségek fejlődésének mozgatórugójává. Ebből fakadtak az első technikai újítások is, a kerék, a hajó, a mezőgazdaság. 

Kinek ajánljuk Paul Brand és Philip Yancey könyvét? Hát, minden felnőttnek. Még azoknak is érdemes elolvasni ezt a könyvet, akik nem tartják magukat istenhívőnek. Rendkívül sokat lehet belőle tanulni, az emberi testnek és társadaomnak teljesen újfajta megközelítését adják. Lehet ezzel vitázni, de ez a vita alkotó és előremutató lesz. Bízom benne. 

Fordította Szabadi István. Magyarországon kiadja a Harmat Kiadó, Budapest, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása