Charlotte McConaghy:Az utolsó vándorlás

 Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás című könyve egyszerre lélektani regény, igen komoly bűnügyi szállal, és tiltakozás az ember környezetpusztító tevékenysége ellen. A megható és minden korosztály számára érdekes könyv 2020-ban az Év Regénye lett a világ legnépszerűbb könyv-értékesítő webáruházán. Az alábbi rövid könyvajánlóban spoilert közlünk a könyvről, mely megtalálható minden nagyobb könyvesboltban, könyvtárban, antikváriumban, úgyhogy mindenki megtalálhatja. 

A történet néhány évtized múlva, valamikor a 21.század végén játszódik. A globális felmelegedés és az ember egyéb környezetpusztító tevékenységei miatt a Föld bolygó képe teljesen megváltozott. A nagyobb állatfajokból egyetlen példány sem maradt:az oroszlánok kihaltak a szárazság miatt, a rinocéroszt orvvadászok lőtték le. A tengereken még akadnak állatok, minden kikötőben környezetvédők tüntetnek a halászat teljes betiltásáért. 
A regény főalakja Franny Lynch, aki hisz abban, hogy az élővilág maradék része megmenthető. Egyetemen dolgozik, férje mellett kutatási asszisztens, a sarki csérek megmentésén fáradozik. A sarki cséreknek már csak egyetlen kolóniájuk él- legalábbis Franny így tudja- valószínűleg ez a csoport már nem lesz  képes reprodukálni önmagát, s kipusztul. Franny szeretné dokumentálni ezeknek a nagyszerű madaraknak az életét, pontosabban: életük utolsó perceit. Egy kis faluban összehozza a szerencse egy halásszal, aki, ha nem a tengeren van, folyton a kocsmában lóg, és részeg. Van egy sajátos rituáléja:ha már nagyon telítettnek érzi magát, besétál a tengerbe, nagy levegőt vesz, leül a víz aljára, s ettől kijózanodik. Franny mit sem tud erről a furcsa szokásról, és beugrik a hideg vízbe az öregúr után. Aki mélységesen fel van háborodva, hogy megzavarták a szokásos kijózanodási rítusában...Mindenesetre Franny belopja magát a halászfalu lakóinak és az ott tartozkodó tengerészeknek a szívébe. Ráveszi a kikötőben álló hajó kapitányát, hogy vigye magával a következő halász-expedícióra. A sarki csérek ugyanis mindig a nagy halrajok felé vonulnak, így a kutató és halászok kölcsönösen segíthetik egymást. Csakhogy a tengerészek babonásak, nem szívesen látnak képzetlen kezdőt a hajón. Frannynak meg kell tanulnia tengerészcsomót kötni, hajót mos, egyszóval: hajósinasként tekintenek rá. Egészen addig, míg egy napon hatalmas hajóraj nem akad az útjukba....
A történet gyakran vált idősíkot:a jelen történései mögött mindig ott vannak a múlt árnyai. Franny nem ismerte anyját, azért dolgozott az egyetemen takarítónőként, hogy szabadidejében hozzáférjen a levéltár anyagához. Bejár Niall professzor madártani előadásaira- a professzornak megtetszik a egyszerű, idegileg kicsit megviselt "hallgató". Egy éjjel megjelenik a lakásán, beiratkozási íveket hoz, majd kijelenti, hogy Franny lesz a felesége. Megtudjuk azt is, hogy Franny múltjában sötét dolgok is akadnak:négy évvel a sarki csér-projekt előtt, letartóztatták szándékos emberölésért. A börtönben pedig szörnyű dolgokon ment keresztül. 
Spoiler itt vége. 

Ha ennek a könyvnek lenne színe, akkor az a kékesfehér lenne. Az ember, ahogy olvas nyugodt magányában, kandalló mellett vagy központi fűtéses szobában, szinte érzi, ahogy az Északi-sarkkörön, illetve az Atlanti-óceán északi részén hányódik, és vacog. Szinte látjuk magunk mellett a havat, érezzük a hajókat felborító szelek erejét. Kívánjuk, hogy a jövő nemzedéknek ne kellejen ekkora áldozatokat hozni a bolygó megmentéséért, mint amelyeket Franny meghozott. Ajánljuk Charlotte McConaghy:Az utolsó vándorlás című könyvét a korszerű szépirodalom és a Föld minden barátjának. 

Alexandra Könyvesház Kft, 2021.Fordította Stemler Miklós


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása