Yuval Noah Harari:Sapiens.Az emberiség rövid története

 Yuval Noah Harari izraeli történetíró könyve azért fontos, mert szokatlan szemponból vizsgálja az emberiség történetét: azt kutatja, hogy reagáltak az emberek/ emberiség a különböző történelmi változásokra? Nem a nagy birodalmakról, államfőkről és királyokról szól a Sapiens című könyv, hanem az egyszerű emberekről, a földművelőkről, az állatenyésztőkról, a hírfogyasztókról, a hamburger-kedvelőkről, a számítástechikába beletanuló emberről-egyszóval, rólunk. Ebben a könyvajánlóban nem szeretnénk spoilert írni erről a remekműről, inkább csak törénészként reflexiókat fűznék hozzá- a legteljesebb elismerés hangján!

1. Kezdjük a végén! Harari egy nagyon meggyőző adatsorral támasztja alá, hogy a Sapiens végleg a Föld bolygó urává vált:a könyv megírása idején még 7 000 000 000 emberre jutott 1 milliárd szarvasmarha- Szerző többször is kitér az emberi haszonállatok embertelen körülmények között való tartására- ,1 milliárd sertés, ugyanennyi juh, és 25 milliárd (!!) csirke. Jelenleg az ember és életének tartozékai foglalják el a Föld szárazföldi hányadának 70 százalékát. A vadvilág visszaszorult a maradék harminc százaléknyi területre. Érintetlen területek már alig vannak a Földön. Ugyanakkor Harai hisz abban, hogy az ember által végbevitt természetkárosítás még visszafordítható.
2. Nagyon érdekes Hararinak a földműveléssel kapcsolatos álláspontja. Kettős hatással volt a földművelés és álattenyésztés elterjedése az emberiségre:
- egyedszinten sok rosszat tett a sapiens-szel:egyoldalúbb táplálkozásra kényszerítette, a korábbi vadászó-gyűjtögető életmódhoz képest sokkal kevesebb táplálékfajta közül válogathatott. Éppen ezért legyengült az immunrendszere, nehezebben tudott ellenállni azoknak a betegségeknek, melyek egyrészt
a. a letelepedett életmódból, a zsúfolt települések létrejöttéből
b. a vadon élő, házaisításra kiszemelt állatok közelségéből,a velük való szimbiózisból
következtek.

3. Érdekes,ahogyan Harari az emberiség korai történetét kronologiába foglalja. Álláspontja szerint időszámításunk előtt 100 000 évvel hat Homo-faj élt a Földön:
- Homo neanderthalensis-ez volt a leggyakoribb emberfajta, egész Eurázsiában elterjedt    
 -Homo erectus
- Homo soloensis, Solo-völgyi ember, Indoznézia
- Homo florensis 
-Homo denisova
Kelet-Afrikában pedig az alábbi Homo-fajokkal kell számolnunk:
- Homo rudolfensis
- Homo ergaster ( " dolgozó ember")             
- Homo Sapiens

Harari neem foglal állást abban a kérdésben, hogy a sapiens erőzakkal igázta le a neandervölgyieket, vagy a két embercsoport összeolvadt. 

4. Az úgynevezett " kogintív forradalom", mely Harari szerint 70 ezer éve következett be- recenzens szerint egyébként érdekes véletlen, hogy pontosan ekkor érkezett az emberi népesség első hulláma a Közel-Keletre- mellett nagyon jelentős volt a nylevi forradalom. A Homo sapiens képes egyedül éarra, hogy szavaival olyan dolgokat fejezzen ki ,amit nem lát. Csak ennél a fajnál alakult ki az absztrakt gondolkodás. Véleményem szerint ez emelte ki a Homo Sapiens a többi állat- és emberfajból. Ugyanakkor érdekesség, hogy az Ausztráliát benépesítő emberek genetikai állománya a Homo denisovával mutat rokonságot. Én ezt úgy tudom elképzelni, hogy a H.d. először átkelt Szibériából Japánba, onnan az ázsiai szigetvilágba, s onnan érkezett Ausztráliába. Neheze tudnék erre már módot elképzelni.

5. Nagyon érdekesnek és elgondolkodtatónak találom Harari azon megállapítását, miszerint az emberiség közös nyelve a pénz. Merthogy, ha jobban belegondolunk, a kultúrának csak ez az eleme bírt egyesítő hatással, minden egyéb ( nyelv, irodalom,népszokások, stb.) csak elválasztanak. Nagyon okosan elemzi Harari a pénz történetét, szerepét az emberi társadalomban. A kereskedelmi fordulat, mely a koraújkorban .a nagy földrajzi felfedezések következtében jön létre, megváltoztatta az embernek a világhoz való viszonyát. 
Nincs módunk arra, hogy Harari kiváló könyvének valamennyi mozzanatát, gondolatát tárgyaljuk. Ajánljuk a Sapiens. Az emberiség rövid története című könyvet mindazoknak, akik hivatásuknak tekintik a történelemmel való foglalkozást, de azoknak is, akik szeretnék megismerni a modern tudomány eredményeit, s egy átfogó képet kapni az emberiség történetéről. Nagyon jó könyv, el nem tudom, képzelni, hogy valakit hidegen hagyjon. rólunk, emberekről szól. 

Animus Kiadó, 2015. Fordította Torma Péter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása