Zadie Smith:NW

 Zadie Smith: NW című könyve a 21.század egyik legjelentősebb brit regénye, már-már azt is kijelenthetjük róla: kultönyv. Annak a generációnak az életérzéséről szól, amely már a 21.században vagy annak fordulóján született, s amelyet már csak igen kevéssé kötnek a tradicionális Anglia értékei. Éppen ezért elmondhatjuk, hogy nemcsak a regény cselekménye igen érdekes,hanem az a milliő is, amelyben a regény játszódik. Az alábbi, eléggé rövid könyvajánlóban- hosszabbat nem olvasnak el a Kedves Látogatók, s én tiszteletben tartom ezen döntésüket- egy rövid spoilert közülünk erről a könyvről. A fiatal és kötzépkorosztályt pedig arra kérjük, feltétlenül olvassák el a könyvet. 

Már a cím is nagyon érdekes: az NW London egyik városrésze, Northwest, de jelentheti azt is:no worries, azaz magyarul kb. nem kell agodalmaskodni. De jelentheti a New Wawe kifejezést is, azaz Új hullámot. Mindhárom jelentés összhangban van a regény tartalmi-stilisztikai sajátosságaival.
A történet a 21.században Angliában, többnyire Londonban játszódik. Michael és Leah tipikus mai brit házaspár:első közös otthonukban, egy kis házban laknak, s sokat gürcölnek azért, hogy önálló otthonuk szép és tágas legyen. Mindketten dolgoznak, Leah egy betegeket segítő alapítvány számára gyűjt pénzt, Michael pedig devizakereskedéssel is foglalkozik- egyelőre inkább veszít, mint nyer.
Leah terhességi tesztet csinál, kiderül, hogy pár hetes terhes, ezért aznap rendkívüli szabadságot kér, otthon marad. Michael anélkül indul el dolgozni, hogy tudná a nagyszerű hírt- Leah nem biztos benne, hogy párja szeretne gyermeket. Túlságosan leköti a munkája.A délelőtt folyamán csengetnek. Az ajtóban rosszul öltözött, meglehetősen rossz egészségi állapotban lévő fiatal nő áll. Arra kéri Leah-t, hogy engedje be, mert rosszul van, szeretne pihenni, vizet inni. Leah könyörületes magatartást tanúsít, beengedi a lányt, aki elmondja, hogy terhes, de a gyerek apjára nem is igazán kíváncsi, mert rendkívül durva volt vele, verte, megalázta. Leahban együttérzés ébred a fiatal nő iránt, akiről kiderül, hogy vele egy iskolába járt. A két nő beszélgetni kezd, órákig emlegetik a közös kalandokat, a rosszabbnál rosszabb tanárokat, a volt osztálytársakat. Shar egyszercsak feláll, azt mondja, nem akar tovább maradni. De nincsp énze útiköltségre, szeretne taxira pénzt kölcsönkérni. Leah harminc fontot ad neki, ami taxira igazán sok pénz. Csak jó pár óra múlva fogja fel, hogy Shar meglopta. Néhány nap múlva Leah anyjával, Pauline-nal megy kanapét vásárolni, amikor is meglátja Shar-t. A lány nyomába ered, de az elfut előle. Utoléri. látszik, hogy Shar nagyon beteg, Leah felajánlja segítségét, valamilyen alapítvány esetleg tudna segíteni a lánynak. Shar nem kér a segítségből, elszalad. Pár nap múéva pedig odáig merészkedik, hogy megtámadja és megfenyegeti jótevőjét- ugyanakkor látszik rajta, hogy rettenetesen kivan. 
Michael és Leah rendszeresen összejárnak volt iskolatársukkal, Natalie-val, aki megcsinálta szerencséjét:valami nagy cégnél marketinges vezető.párja, a meglehetősen impulzív természetű Frank, bróker. kéretlenül is tanácsot ad Michaelnak, hogy kell jól kereskedni devizával. Leah valahogy idegennek érzi Natalie-t, túlzottan gyorsnak, olyan nőnek tartja őt, aki átgázol az embereken. Meglepődik, amikor Natlie azt mondja, nézzék már meg a közelben található anglikán templomot. A templom annyira eldugott helyen áll, hogy maga Leah lepődik meg legjobban, amikor megtalálják. Az ő lakása közelében van, de még sosem hallott róla. Beülnek egy istentiszteletre, majd figyelik a lelkészt. Nem jók az első benyomásaik....Itt most a történet véget ér, de ki kell emelnünk, hogy az egész különös sztori mögött ott vibrál, ott feszül a 21.századi angol nagyváros, a maga bevásárlóközpontjaival, furcsa embereivel, erősen megosztó zenéjével. Zadie Smith könyvében nagyon sok avantgarde formai elemet találunk, de ezek sosem öncélúak, mindig a cselekmény gördülését, épülését szolgálják.  
Ajánljuk Zadie Smith könyvét mindazoknak, akik szeretnék megérteni a mai nyugati társadalmakat, kívánvcsiak azokra a változásokra, melyek a 21.században bekövetkeztek. 

Európa Könyvkiadó, Budapest,2017.Fordította: Pék Zoltán

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása