Mumbull:A 4000 éves menyasszony

Volt egy rövid időszak, valamikor az 1930-as-1940-es években, amikor a kibontakozóban lévő magyar sci-fi irodalom  népszerűvé vált a nagyközönség, főleg a középiskolás-egyetemista korosztály körében. A fiatalok egyre inkább a technika-technológia bűvkörébe kerültek, és tucatszámra fogyasztották a legelképesztőbb orvosi, technikai megoldásokat felvető irodalmi alkotásokat. A Mumbull álnevű író a 4000 éves menyasszony című könyvében- mely először 1941-ben jelent meg- a sci-fi cselekményelemek keverednek az egyiptológiával!Könyvajánlónkban, ahogy azt már Kedves Látogatónk megszokhatták, rövid spoilerrel igyekszünk kedvet csinálni az olvasáshoz. A könyv ma már csak antikváriumokban vagy az Országos Széchényi Könyvtárban elérhető. Érdekes, izgalmas olvasmány. 

Akkor lássuk a cselekmény rövid összefoglalóját! Phil és Tony amerikai testvérpár, együtt járják a világot. Phil, a gyengébb fizikumú, intelligensebb, de érzékenyebb fiatalember egyiptológiai kutatásokat folytat, a nem annyira intelligens, viszont bátyját feltétel nélkül szerető Tony pedig intézi a gyakorlati ügyeket, vigyáz testvérére. Egy napon Phil a kairói múzeum kézirattárában szenzációs felfedezésre bukkan. Egy, a hivatalos tudomány által  meglehetősen kétes értékűnek tartott kézirat szerint valamikor a későkorban délről, az etiópok rátámadtak Egyiptomra, akik a fáraó vezetésével, egy Umm Tair nevű helység közelében, tizenkétezer főt befogadó föld alatti várost építettek. Phil, különböző stílusjegyekből következtetve, arra jut, hogy a történet igaz. A két fivér- bár Tony nem annyira biztos a kézirat állításaiban- expedíciót szervez a mai Egyiptom déli részére, a ma jelentéktelen Umm Tair település közelébe, hogy megtalálják a föld alatti várost. 
Umm Tair irányítását jelenleg két ember tartja kézben: egy brit megbízottként működő, öreg, kövér és hivatalnok-mentalitású " kormányzó", aki siznte könyörög a testvérpárnak, hogy menjenek innen, hagyják a föld alatti várost, illetve egy karizmatikus főpap, aki mindenáron, akár erőszakkal is, meg akarja védeni a várost az idegenektől. Phil- miután örömmel látja, hogy a város létezését mindenki kész tényként kezeli- az ellenük irányuló merényletek ellenére kitart. Meg is találják a föld alatti várost, amelyben káprázatos palota is található, illetve megtalálják a fáraó egykori feleségét-mumifikálva. Tony azonnal beleszeret a mumifikáltan is gyönyörű királynéba, és könyörög fivérének, keltse életre a csodálatos lányt. Mivel Tony vércsoportja nullás,Phil szerint alkalmas arra, hogy vérét átömlesszék a mumifikált holttestbe ( recenzens kérése: senki ne próbálkozzon ilyesmivel!!). A lány életre kel, csakhogy váratlan fordulat történik...spoiler vége. 
Ajánljuk ezt a könyvet a történelem és a sci-fi minden szerelmesének. Nagyon magas színvonalú, bár mai tudományos ismereteink birtokában kissé már nevetséges mű. 

S hogy ki volt Mumbull? A magyar írói álnévlexikonban nem szerepel. Tovább kutakodom...

Főnix Fantasztikus Könyvek, 1991.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása