Irvin D. Yalom- Marilyn Yalom:Halálról és életről

 Eg könyvajánlóban általában a recenzens elemzi azokat a benyomásokat. igazság-lenyomatokat, melyek az adott könyv olvasása közben benne megszületek, létrejöttek, esetleg megragadtak. Yrvin D. Yalom és Marilyn Yalom: Halálról és életről című könyve kapcsán elég nehzé ezt megtenni, a legfőbb érzés, reakció ugyanis egy olyan állapot, melyet nem lehet elemezni: ez pedig a megrendülés. Az a mesterséges tartás, amit a modern ember a saját lelkének ad, egyszeriben megszűnik létezni, mihelyst végigolvassa ezt a könyvet. A Halálról és életről a szembenézés könye, csak erős lelkűeknek és erős idegzetűeknek ajánlom.

A fentebb részletezett folytonos megrendülés miatt csak nagyon átfogóan tudok írni erről a könyvről. A sajgó szív sírásáról nem lehet hétköznapi mondatokat írni, csak futó benyomásokat, a könny-áradás apró szüneteiben. 
Ezt a könyvet ketten írták. Két haldokló ember. Yrvin D. Yalom a neves pszichiáter, pszihooterapeuta, akinek világszerte sok nyelvre fordították le könyvet. Nyolcvanhetedik évében jár, már azon töpreng, hoogy abahgyja virágzó praxisát ( ez meg is történik), merthogy romlk a memóriája. Nem csoda, gonodlhatjuk, nyolcvanhét éves, árókerettel jár, szellemileg azonban tejesen friss. Szédülésről panaszkodik, orvoshoz megy. Aztán szakorvoshoz kerül. A szakorvos meglepő és veszélyes következetésre jut. Yrvinnek azonnal kórházba kell menie, súlyos fibrillációs problémák vannak a szívével. Egy háromórás műtéttel beültetnek neki egy fémdarabot. Ez az intelligens fémdarab tartja életben.
Marylin- a könyv másik szerzője, hatvanöt éven át Yrvin felesége- viszont gyógyíthatatlan kórban szenved:rákbeteg. Megkapja a legmasabb szintű orvosi ellátást, de rettenetesen szenved. Minden napja és minden éjszakája nehéz, és egyre nehezebb. Olyan, mintha nem is létezne a saját testében.Beáll nála az ún. " kemoagy" jelensége. A kemoterápia közepes dózisát kapja, utána három napig folyamatosan hányingere van. Nem bír rendesen enni, csak pár falat tyúkhúslevest rizzsel, meg almakompótot. A két idős ember, a halál felé közeledve, felidézi korábbi életét. Megismerkedésüket, a gyerekeket, a közös munkákat. Marylin semmit nem bánt meg életéből, ma is mindent ugyanúgy csinálna. Boldog, hogy mind a négy gyermekük megtalálta helyét az életben, ráadásul a legkülönbözőbb területeken. 
Hiába a kemoterápia,Marylin már akkora fájdalmak között él, hogy a postaládáig nem bír elmenni. Megpróbálkoznak egy immunterápiás kezeléssel, átmenetileg jobban lesz a beteg, de utána állapota folyamatosan romlik. Néha jobban van, olyankor régi filmeket néznek férjével. Kertészkedni már nem bír. Viszont egy családi eseményen még jól tartja magát. 
Felmerül annak lehetősége, hogy Marylin, a kaliforniai törvényeknek megfelelően, orvosilag asszisztált kegyes halál által távozzon a földi életből. A két öreg egyre inkább megbarátkozik a gondolatal, hogy ennek így kell lennie. Megismerkednek Doktor P-vel, aki- várakozásaikkal ellentétben- rendkívül megértő és humánus. 
És a halál bekövetkezik. 
A könyv utolsó fejezetei arról szólnak, hogyan dolgozza fel a 88 éves, beteg Irvin a felesége halálát. Már a temetés sem megy egyszerűen, Irvin nem tudja követkni az eseményeket.
Ne haragudjanak, de erről nem tudok írni. El kell olvasni ezt a könyvet. 

Ajánlom Yrvin és Marylin munkáját mindenkinek, aki idős, de erős idegzetű és fizikai betegséggel kínlódik. 

Park Könyvkiadó, 2021.fordította Orosz Ildikó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása