Dan Jones:Birodalmak és trónok

 A könyv alcíme:A Római Birodalomtól a Jeruzsálemi Királyságig. A középkor új története
Dan Jones brit történész könyvében arra vállalkozott, hogy a nagy birodalmak történetén keresztül mutatja be a középkor történetét. Hogy ez az interpretáció mennyire lett "új", arra csak azt tudom mondani:jómagam, történészként, számtalan olyan ténnyel, információval és mindenekelőtt új nézőponttal találkoztam a Birodalmak és trónok című könyvben, melyek az egyetemi tananyagban még nem szerepeltek. Az alábbi könyvajánlóban néhány észrevételt, afféle személyes reflexiót fogalmaznék meg a kiváló műről, hangsúlyozva, hogy felvetésekről, nem pedig véglegesen kikristályosodott álláspontokról van szó. 

1. Szeretném megdicsérni és példaként állítani Dan Jones élénk stílusát. Ha valaki belekezd ebbe a könyvbe, tapasztalni fogja azt, hogy a mű szinte olvastatja magát. Nem lehet letenni, jómagam két " részletben" olvastam végig. Dan Jones komplex történelmet ír, tehát a politikacentrikus eseménytörténet mellett nagyon sokat tanulnunk a korszak gazdasági, társadalmi, életmód-és mentalitástörténetéről is, mégpedig szerves egységbe állítva. 
2. A későrómai korszakról:véleményem szerint ideje lenne bevezetni a nemzetközi medievisztikába a jeles magyar tudós, Váczy Péter " antik középkor" terminus technicusát. Szerintem ennél a kifejezésnél jobban semmi nem írja le azt az időszakot, amikor a pogány római, a keresztény római és barbár világ történelmi kölcsönhatásba került. 
3. Nagyon örültem annak, hogy Dan Jones kellő kritikával kezeli a hunokról a kortársak által megfogalmazott, sokszor eltúlzott, néha karikatúraszerű leírásokat, azaz a hunokról szóló egykori forrásmunkákat. Attila hun birodalma semmivel sem volt gyengébb, vagy rosszabbul szervezett, mint bármelyik más népvándorláskori állam, pl. a vizigótok vagy burgundok állama. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a történelmet a 21.századi ember szemével lássuk:egy adott államképződményt csak saját korához lehet viszonyítani. 
4. Dan Jones azt írja, hogy Valens császár történelmi tévedést követett el, hogy szerződést kötött a gótokkal, és szövetségésévé tette őket.. Ez alapvetően igaz, annyit azért hozzátennék:már a 2. századtól kezdve szivárogtak be " barbár" elemek a Római Birodalomba, csak éppen szerződés nélkül. Az már más kérdés, hogy a gótok befogadása indított el egy olyan lavinát, mely később maga alá temette a Nyugatrómai Birodalmat. 
5. Amit hiányoltam: véleményem szerint a középkor nem érthető meg az " alávetett népesség" helyzetének tárgyalása nélkül. Nem arra gondolok, hogy a hagyományos jobbágyrendszert egyenes úton le kell vezetni a római rabszolgatartás gyakorlatából- a jobbágyrendszer többgyökerű. Azt viszont tudatosítani kell az Olvasóban, hogy a középkorban a lakosság nagy része nem szabad jogállású földműves volt. A Birodalmak és trónok nem társadalomtörténeti mű, egy-két utalást azért mégiscsak megért volna dolog. Szintén " megért volna egy misét" a középkori városfejlődés tárgyalása. 
6. Egy meglepő ténnyel találkoztam:a korai időszakban Mekkába nem csak iszlám hívei, hanem más vallások követői, pl. keresztények is zarándokoltak. Ezt nem tudtam. 
7. Nagyon pontos, ahogyan a frankoknak a szászok elleni háborúit taglalja a Szerző, igazi hadtörténeti szakértelemre vall. A legtöbb monográfiában csak " elhúzódó" háborúról írnak, Dan Jones rámutat
- miben volt más ez a háború, mint a többi európai csatározás
- miért is húzódott el annyi ideig

Dan Jones:Birodalmak és trónok című könyvét ajánljuk mindenkinek, aki foglalkozik történelmmel, legyen az középkor-specialista, gimnáziumi tanár, egyetemista vagy főiskolás, vagy éppen a história iránt érdeklődő lelkes amatőr

Kossuth Kiadó, 2021. Fordította Kőrös László

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása