Krekó Péter-Falyuna Nóra:Sarlatánok kora.Miért dőlünk be az áltudományoknak?

 Olyan időket élünk, amikor hamisság és igazság keveredik. Sokszor semmilyen támpontunk nincs ahoz, hogy eldöntsük, mi igaz és mi nem. Tudományos módszerekkel tálalva adnak el teljes blődségeket vagy részigazságokat, miközben nehezen tudjuk eldönteni, mi tudomány és mi nem az. Krekó Péter szociológus és Falyna Nóra nyelvész közösen szerkesztett könyve, a Satlatánok kora, valóban remek kapaszkodót nyújt ahhoz, hogy eldöntsük:mi áltudomány ls mi nem. 

A bevezető tanulmányokból megtudjuk, mit is nevezünk tudománynak, mi a tudományos módszer lényege, mit jelent a falszifikálhatóság, miért a szkepticizmus a legjobb hozzállás a modern természettudomány eredményeihez, és mitől egészséges a szekpticizmus, pontosabban: meddig nevezhető egészségesnek a kételkedés. Képet kapunk, néhány konkrét esetből arra, hogyan segítette elő a kétely a tudomány fejlődését. Az első fejezetben, a Bevezetőben, látunk egy táblázatot, mely azt igazolja, hogy Magyarországon szerencsére még megmaradt a tudósokba, tudományos kutatókba vetett bizalom. Ugyanakkor az is kiderül egy másik táblázatból, hogy magyar diákok PISa- teszteken mutatott, természetudományos tárgyakat érintő pontszáma évről évre folyamatosan csökken. Ez viszont aggasztó. 
Megtudjuk, miért okoz gyakran nehézséget a demarkálás, azaz a valósi tudományok elkülönítése az áltudományktól. A 148. oldalon olvasható kérdéssor elsősorban a közölt anyagok nyelvezete felől próbálja megragadni a kérdést:mennyire tűnik manipulatívnak, érzelmekre hatónak a vizsgált szöveg nyelvezete, akarnak-e párhuzamosan valamilyen terméket vagy szolgáltatást eladni, léteznek.e a szövegben felsorolt hivatkozások, stb. Ezek a kérdések segítséget nyújtanak a laikus Olvasónak abban, hogy eldönthesse: egy szöveg valódi vagy áltudományos -e. 
Kiderül, miért tekintjük áltudományosnak a homeopátiát, a lúgosító diétákat, az akupunktúrát, az energiagyógyászatot,milyen hidelmek kaptak szányra, elsősorban az internetnek köszönhetően, a koronavírussal kapcsolatban, részletes táblázatban olvashatjuk, hogy ezek a hidelmek a magyar társadalomban milyen " népszerűségre" tettek szert ( azt gondolom, ha nem is ideális a helyzet, azért nem állíthatjuk, hogy a lakosság többsége ezeket el is hitte...). Nagyon fontos veszélyre hívja fel a figyelmet több Szerző is:nemcsak arról van szó, hogy a hatástalan kezelés nem árt és nem használ, viszont kissé laposabbá teszi a pénztárcánkat. Arról van szó, hogy amíg a beteg hamis gyógymódokra pazarolja idejét és pénzét, addig nem jut ideje arra, hogy szervezetét valódi, hatásos terápiának vesse alá. Sok rákos beteg halt meg azért, mert nem ment idejében a hagyományos ovoshoz, hanem alternatív, komplementer vagy egyéb gyógymódokkal kísérletezett. 
Külön fejezet szól a könyvben az ufókról. Nagyon tetszik a Szerző érvelése: miért pont Észak-Amerika felett tapasztalható a legtöbb észlelés? Az idegen bolygóról érkező látogatók talán jobban kíváncsiak a Földnek erre a térségére? Inkább arról van szó, hogy az USA és Kanada kultúrájában sokkal inkább " benne vannak" az ufók, mint más népek kultúrájában. Láthatóan szkeptikus a Szerző- recenzens osztja ezt a szkepticizmust. Azt gondolom, abban a formában, ahogy ez a sc-fi filmekben megjelenik, egészen biztosan nincsenek ufó-észlelések. 
A hamis pszichológia iránt érdeklődőknek ajánlom Mérő László írását. Szerinte már az is hiba, hogy magyar nyelv azonos értelmű szavakként kezeli a " lélektan", és a " pszichológia" szavakat. Nagyon érdekes, amolyan Mérő lászló-s, a dolgokat teljesen más paradigmából vizsgáló tanulmány. 

Nagyon jó dolognak tartom, hogy a Kiadó már a könyvborítón feltüntette a kötetben olvasható tanulmányok Szerzőinek nevét. Tüntessük föl itt is:Aczél Petra, Bauer Zsófia, Boldogkői Zsolt, Fábri György,Hanula Zsolt,Hegedűs Andrea, Kemenesi gábor, Koltai júlia, Köteles Ferenc,Kutrovátz Gábor, Mérő László, Molnár lászló, Simon Evelin,Veszelszki Ágnes, Zemplén Gábor. Gratulálunk
mindannyiuknak, remek munkát végeztek! 

Ajánljom ezt a könyvet mindazoknak, akik
- tudósok
- valamilyen áltudománnyal találkoztak és nem tudják eldönteni, higgyenek-e
- betegek és választás előtt állnak
- akik hiszik is, meg nem is, hogy léteznek ufók
- akik rendszeresen olvasnak horoszkópot

Athenaum,2022.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása