Arne Dahl:Valaki figyel

 Arne Dahl a skandináv krimiírás egyik legeredetibb alakja. Művei gyesítik magukban a logikára, intellektuális kalandra öszpontosító angol és a kemény, akciódús amerikai bűnügyi regényírói iskola jellegzetességeit. Őszinte, szókimondó regényei már több tucat országban arattak nagyon nagy sikert. A Valaki figyel egy igen ügyes manipulátor-típusú gyilkos leleplezéséről és legyőzéséről szól. Egy rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni a könyv olvasásához. Amit kérünk:Dahl könyvét érdemes nagyon figyelmesen, mondatról mondatra alaposan átgondolva olvasni. Így sokkal közelebb kerül az Olvasó a megoldáshoz. Jöjjön a spoiler! 

A könyv retrospektív szemléletű, időnként bizonyos szövegrészek a múltban játszódnak. A jelenbeli eseménysorozat azzal indul, hogy egy nyomozócsoport, melyet Berger különleges státuszú nyomozó vezet, rajtaütést tervez: egy emberrablót próbálnak elkapni egy mindentől messze eső házban valamint tizenöt éves áldozatát megmenteni. Csakhogy ,mihelyt belépnek az épületbe, egy félautomata, késeket szóró szerkezet megsebesíti az egyik kommandóst. Az akciót azért folytatják, és rájönnek, hogy a pince fala mögött egy másik fala van, ahol valószínűleg egy kínzókamra rejtőzik. Vért találnak a földön, a falon:ám meglepő módon a szakértői vizsgálat azt eredményezi, hogy a folyaádk mindössze három deciliter vért tartalmaz. Berger szerint ez azért van így, mert a tettes vérhígitót adott áldozatának.
Berger és főnöke, a kissé bürokratikus Allan, nem ért egyet abban, hogy merre folytassák a nyomozást. Berger szerint sorozat-emberrablóval, sőt, valószínűleg sorozatgyilkossáal van dolguk. Allan szerint erre semmi bizonyíték nincsen, és amíg ninccsen, elszigetelt, egyszeri esetként kellene kezelni az ügyet. Nyilván, mint főnök, nem akar pánikot kelteni. 
Csakhogy Bergert az igazság jobban érdekli. Egész éjszaka fent van, és a helyszínről készült hatósági fényképeket nézegeti. Rájön, hogy valamit nem vettek észre. Nem egy fal van a fal mögött, hanem több. Ezeken kör alakú pántok lógtak. A tettes tehát kikötözte áldozatát vagy áldozatait. Mindez megerősíti Bergert azon véleményében, hogy gyakorlott, rutinos gyilkosról van szó, nem pedig egyszer próblkozó amatőrről.
A következő fontos nyom egy telefonhívás. Egy Lina nevű nő, elváltoztatott hangon betelefonál a rendőrségre, azt mondja, látta az elranolt fiatal lányt az említett házban, még azt is látta,hogy rózsaszín lánc van a nyakában. Bergerék rájönnek, hogy nem láthatta a nő a lányt az utcáról, mert a távolság ezt nem teszi lehetővé. Lenyomozzák a telefonáló hölgyet, kiderül, ilyen nevű nő nem is él a városban. Gyanús, felderítetlen emberrablások nyomozati felvételeit veszik elő. Kiderült, hogy egy szőke, bicilis nő nagyon sok, túlságosan is sok rendőrségi helyszínen jelen volt. elképesztő bravúrral jönnek rá, ki is lehet a nő. Beviszik kihallgatásra. A nő nagyon furcsán viselkedik, ám bzonyos szavai, néhány tény alapján Berger rájön, ki is a hölgy valójában. És ekkor kezdődik meg a felügyelő igazi pokoljárása....

Dahl: Valaki figyel című könyve sokban különbözik a Magyarországon is forgalomban vévő skandináv krimik többségétől. Először: hangulatában nem olyan " szürke", az a furcsa rezignáció, amit megszokhattunk az észak-európaiaktól, az hiányzik belőle. Sokkal vidámabb, lendületesebb- egyúttal sokkal borzasztóbb is. 
Ajánljuk ezt a könyvet minden krimirajongónak- de kicsit próbáljuk másképp, irodalmiasabban olvasni, mint szoktuk a legtöbb krimi esetében. És ha eljutunk odáig, hogy minden mondatot átgondolunk, akkor a megoldás is hamar meglesz. 

Central Kiadói Csoport, 2021. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása