Jörg von Uthmann:Gyilkosok és detektívek

 A könyv alcíme: A gyilkosságok kultúrtörténete
Uthmann könyve voltaképpen a gyilkosság nyomozás gyakorlatának fejlődését tekinti át, a középkortól egészen a 21.század küszöbéig.Amolyan népszerű kriminalisztikai összefoglalónak is tekinthető, bevezetőnek a nyomozás-tudomány elképesztően széles világába. 
A Gyilkosok és detektívek c. könyvből megtudhatjuk, miért és mikor tiltották be az istenítéleteket ( már 1215-ben kimondta a lateráni zsinat, hogy papi személy nem vehet részt ilyesmiken). Elgondolkodhatunk arról, hogy a nyomozati szervek századokon át ragaszkodtak a két tanú elvéhez, ha pedig nem találtak, akkor jöhetett a kínvallatás, amit még a 16.században is teljesen elfogadott módszernek tartottak. Majd a francia felvilágosodás idején kezdik kétségbevonni a kínvallatással kicskart vallomások hitelességét. A világ kriminalisztika-történetében igen jelentős az Uthmann által is említett Calas-ügy, ami egyébként mai krimiírók fantáziáját is felcsigázhatja:egy család összegyűlik ebédelni, mégpedig a családi posztókereskedés feletti lakásban. Ebéd után a nagyobb fiúnak, a család fekete bárányának, nyoma vész. Fél óra múlva találnak rá, úgy tűnik, felakasztotta magát. Az apa arra akarja rávenni a kiérkező orvost, hogy balesetnek könyveljék el az ügyet, az öngyilkosokat ugyanis abban a korban nem lehetett tisztességesen eltemetni. Csakhogy nem öngyilkosság volt: az orvos fojtogatásnyomokat talált a fiú nyakán. A nyomozók az apát tartóztatták le, hatalmas rebellió volt. Első fokon az egész családot elítélték, másodfokon viszont, hatvan tanú meghallgatása után ( ez volt a 18.század legnagyobb bűnügye) az apa ítéletét helybenhagyták, a többi családtagot felmentették. 
Uthmann szerint a hatvan éves apa nem lett volna képes a életerős fiút megfojtani. Recenzens serint ez nem így van, egy hatvanéves ember igen jó erőben lehet. Amúgy meg:egy fiatal fiú képes lett volna egy másik fiatal fiút megölni? Vagy egy szárazdajka? Mivel abban a korban még nem volt a mai értelemben vett tárgyi bizonyítás, tanúvallomásokra ( Szerző szerint egyik tanú sem volt ott a helyszínen a gyilkosság időpontjában) és logikai okfejtésekre hagyatkoztak. Szegény apát kerékbe törték, vagyonát elkobozták. Voltaire és Cesare Beccaria pedig írt az ügyről, utóbbi a halálbüntetés eltörlését javasolta. 
De olvashatunk a könyben a francia bűnügyi rendőrség megalakulásáról, az ujjlenyomatról, mint bűnügyi bizonyítékról. Sok fejezet foglalkozik a mérgezéses gyilkosságokkal, pl. azzal, hogyan jött rá az emberiség, hogy arzénnel mérgezni is lehet. ( Tudomásom szerint már az ókorban is előfordultak arzénnal elkövetett gyilkosságok, Európa azonban jó pár száz évig hagyta feledésbe merülni a bűnelkövetésnek ezt a módját.Végigveszi a Szerző a gyilkosságok különböző indítóokait: életbiztosítás, szerelemféltés, gyűlölet és még sok más ok miatt gyilkoltak az emberek az elmúlt évszázadokban. 
 
Nagyon érdekes, és a ma nyomozója számára is megszívlelendő tanulságokat hordoz Fonk borkereskedő esete, amely 1816-ban kezdődött. két üzletember összeverekszik, egyikük meghal. A faluban felébred a szóbeszéd: gyilkosság volt. A helyi rendőrség pedig elköveti azt a hibát, amit oly sok rendőrség követett el oly sokszor: fővonalnak, azaz igazságnak tekintette a gyilkosság-narratívát, nem vizsgáltak semmilyen más nyomot, egyetlen célja volt a hatóságnak: egy prekoncepció igazolása. Végül Fonk borkereskedő sikeresen igazolta saját ártatlanságát. Beletelt hét évébe...
De a bűnügyek szerelmesei olvashatnak Sherlock Holmes-ról,Poirot-ról, Maigret-ről, Hilda nővérről, Arsene Lupinről és a krimi megannyi zseniális- bár, persze, csak képzeletben létező- nyomozójáról. Azt is megtudhatjuk, miért olvasunk szívesen krimiket. ( Recenzens véleménye: azért, mert a krimik végén mindig kiderül az igazság, ellentétben a való élettel). Jörg von Uthmann igazán izgalmas, a bűnügyeket teljesen más paradigmából vizsgáló, történetileg jól felépített könyvvel ajándékozta meg Olvasóit. 
Kinek ajánljuk a Gyilkosok és detektívek c. könyvet? Hát, mindazoknak, akik szeretik a krimit, illetve, akik professzionális módon foglalkoznak ezzel a témával. Fantasztikus szellemi kaland lesz, letehetetlen könyv. 

Corvina Kiadó, 2007.Fordította Schulcz Katalin.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása