Böszörményi Gyula:Az elveszett történet

 Böszörményi Gyula, a magyar ifjúsági regényírás ikonikus alakja, 2022-ben, tragikusan fiatalon elhunyt.Tizenéves fiatalok százezrei olvasták könyveit, a Gergő-történeteket, a Jonatán-sztorikat, és más alkotásait. Az elveszett történet recenzens szerint egyik legjobb könyve,, persze, hozzá kell tennünk, hogy mindez ízlés kérdése. Jöjjön egy rövid spoiler, s remlékezzünk a rendkívül termékeny és utolérhetelenül kreatív Szerzőre, Böszörményi Gyulára! 

Az első részben már találkozunk a szori főszereplőjével, Galagonyával, a tizenhárom éves fiatal lánnyal, aki úgy érzi, túl unalmas az élete, kellene valami történet, izgalmas, ami feldobja az embert. Galagonya addig unatkozik unalmas életén, hogy elalszik. A történet tehát az álom világában játszódik. Nyakfacsar Eduárt, az ágyalapi kobold, megbízást kap főnökétől, hogy figyeljen valakit, egyetlen percre se tévessze szem elől, mert különben ki lesz csavarva a nyaka. Eduárd, mit tehet mást, eleget tesz a kérésnek. Galagonya nővére, Klemi, mindeközben a pasiját várja, s nagyon szeretné, ha megfelelően divatos ruhában fogadhatná. Továbbá azt is szeretné, hogy kishúga, Galagonya, ne legyen láb alatt. Előbb megpróbálja rávenni, hogy húzzon el otthonról, aztán elképesztő aljasságot követ el: bezárja húgát a ruhásszekrénybe. Amikor aztán a nem éppen határozott úriember bejön a lakásba, Galagonya kitör a ruhásszekrénybe, elmegy a tátott szájú pár mellett, s lemegy a parkba, ahol már várja őt egy új fiú, aki- óriási meglepetés- olvas. Méghozzá könyvet!
Jonatán, az új fiú, külseje kicsit pasla: össze nem illő ruhadarabokat hord, fején kalappal, amelyen valami antennaféle lóg, ami érzékel valami furcsa hullámokat. jonatán azért olvas, mert elfelejtette saját történetét. Semmire nem emlékszik korábbi életéből, még a nevére sem, arra sem, hogy hol lakott a szüleivel. Hogy miért olvassa azt a rengeteg könyvet? azért, mert valakitől azt hallotta, hogy a könyvekben minden benne van. Tehát, ha minden könyvet elolvas, akkor mindent tudni fog. Galagonya ebben nem ért vele egyet, inkább próbálja a fiatalembert gyakorlatiasabb cselekvésre bírni. A lány azt gondolja, a fiú valamilyen baleset folytán amnéziás, elmentek az emlékei, s csak vissza kell hozni azokat. Ezért aztán úgy gondolja, felkeresik a környék ezoterikus legendáját, Mamagurut. Böszörményi remekül rajzolja meg a pénzéhes jósnő alakját. Kövér, kisnyugdíjas, mindenhez ért, ami ezoterika: jóslás, titokzatos gyógyfőzetek, kézrátét. A rendkívül pénzéhes, amúgy teljesen kókler Mamaguru nem hajlandó ingyen segíteni Jonatánnak. És itt a spoiler abbamarad. 

Vajon mi okozza, hogy Böszörményi Gyula ifjúsági könyvei a mai napig sikeresek? Erre a kérdésre az alábbi válaszokat adjatjuk:
- Ért a gyerekek nyelvén, ismeri őket
- Nem dől be annak a magyartanári körökben népszerű mítosznak, hogy mai gyerekek nem olvasnak semmit,műveleltlenek, stb.
- Van a könyveinek valami elképesztően ironikus, ugyanakkor pozitív, empatikus hangneme. Ezt imádják a fiatalok, minden kor fiatalsága. 
- Ne feledkezzünk meg a menedzsmentről, amely Böszörményi Gyula esetében nagyon profi. 

Kinek ajánljuk Az elveszett történet című könyvet? Minden fiatalnak, aki szeret olvasni, meg aztán azoknak is akik még nem annyira szeretnek. Lehet, pont ez a könyv lesz a nagy áttörés?

Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2006.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása