Oliver Cloud:Üres a ketrec

 Oliver Cloud könyvének címében a " ketrec" kettős metafora:szimbolizálja egyrészt az üres, lélek nélküli emberi testet, a psziché nélküli ürességet, másfelől pedig a kiürült, értékeit vesztett társadalmat,ahol senki és semmi nem számít, csak a pénz, a fogyasztás, az anyagi értékek. Az Üres a ketrec című regény negatív utópia, formailag afféle pszicho-krimi, tartalmában jóval több annál:rólunk, erről a 20-21.századi világról gondolkodtat el. Az alakok mindig mást gondolnak, mint amit beszélnek. Semmi nem egyszerű, semmi nem tiszta. 
Jöjjön egy spoiler, némi elemzéssel megspékelve! Két vonalon indul el a történet. Egy bájos, túlzottan is feltűnően öltözött, gazdagnak tűnő ifjú hölgy megjelenik egy bankfiókban, úgy mutatkozik be, mint az egyik legrégibb ügyfél,az igazgatót kéreti,ötmillió dollárt akar készpénzben kivenni. Az igazgató hebeg-habog, kis bank vagyunk, mondja,a páncélterembe mennek a hölggyel, az igazgató semmit nem gyanít, ám a hölgy elővesz egy kést, megszúrja a kezét. Közli, hogy mérgezett késsel szúrta meg, és nála van a szérum, ami meggyógyíthatja, ötmillió dollárért cserébe megkapja. A hölgy átveszi a pénzt, majd túszul ejti a főnököt, az unott biztonsági őr nem tesz semmit, majd a férfi megkapja az ellenszérumot tartalmazó kapszulát. Mikor nagy nehezen beveszi, megjelenik egy fehér ruhás férfi, és lelövi ( igényesebb Olvasók számára figyelem:szembeötlő a jelenet lélektelensége, csak a közvetlen résztvevők izgulnak, olyan, mintha egy filmrészlet peregne le a szemünk előtt, hang nélkül.Cloud zseniális!). Hamarosan kiderül, hogy a bankrablók, a férfi és a nő társak, a nőnek már elege van a pasi erőszakosságából, amúgy mindketten tagjai egy, a kapitalista rendszert és a demokráciát megreformálni kívánó fegyveres csoportnak, évekkel ezelőtt ki is utasították az Egyesült Államokból. Kilátástalannak látják az életüket, húszmillió dollárt kell összeszedniük, merthogy vissza akarnak térni hazájukba, rájöttek: máshol sem jobb. 
A történet másik szála:Philippe, a középkorú értelmiségi éppen új szerelmével tölti szabadságát a tengerparton. A nő nem igazán van kibékülve a pasassal, szerinte túl erélytelenül neveli a lányát. (Féltékenység a köbön!). Philippe-nek pedig egyre inkább elege van a nő szenvedélyes rosszindulatából. Ő pihenni akar, úszkálni, hajókázni, meg jó sokat szexelni, feledni az egész éves taposómalmot, melót, hajtást, intrikálást.Erre itt van ez a nő, és a lányát szidja...
 A szóban forgó lány eközben egy meglehetősen uncsi egyetemista csávóval tölti a nyarat, de szabadulni szeretne tőle, " olyan hólyag", gondolja a fiúról. A történet ezen szálában az euro-amerikai középosztály életuntsága, 20.század végi dekadenciája tükröződik. Semmi nem jó, ami normális, megszokott, az emberek folyton élményekre vadásznak ( a könyv megírása idején még nem volt internet, legalábbis a lakosság számára hozzáférhető módon nem). A csillogás, a hazugság a vonzó számukra. Túl vannak lakva.
S van egy titokzatos harmadik szála a sztorinak:egy Butch nevű úriember egy felhőkarcoló hatodik emeletéről bámul kifelé, és nagyon bajai vannak ezzel a világgal. Változtatni akar rajta, de olyan dolgokat tesz, amit maga sem ért...

Az Üres a ketrec című könyvet azért tartom kimagaslónak, mert a látszólagos akció-cselekmény, pszicho-thriller mögött a Szerző nagyon komolyan bírálja a fejlett társadalmak életmódját, szokásait. De ez a bírálat nem direkt politikai, s pláne nem nyomja el az eredeti cselekmény feszültségét, izgalmas könyvet olvasunk, de mégis, az ember folyton gondolkodik: nem lehetne máshogy? Nem lehetne kicsit másképp élnünk? Valami jobb világot teremteni a következő nemzedéknek? 
A válasz: csönd. Mint az üres ketrec. 

JLX Kiadó, 1996. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása