Steven Saylor:Dominus

 Az ókori történelem szerelmeseinek ajánljuk Steven Saylor:Dominus című könyvét. Teljes képet, tablószerű ábrázolást kapunk a római császárkor állítólagos virágkoráról, az úgynevezett " jó császárok" időszakáról és azt azt követő hanyatlásról. Egy rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni az Olvasáshoz.

A Pinarius család a római birodalom legbefolyásosabb familiái közé tartozik. Azáltal váltak befolyásossá, hogy ők készítik a császár és a mindenkori előkelőségek szobrait. A családfő, Lucius, szenátor, Marcus Aurelius császárral( akit az utókor csak " filotófus császár"-nak nevez, pedig kitűnő hadvezér, politikus is volt) gyermekkori barátok, a családfő becenevén szólítja a császárt, ám még így is nehéz hozzá bejutnia. Ám a családban, úgy néz ki, tragédia történik:a tizenhárom éves lány megbetegszik, rázza a hideg, erőteljes hangulati változásai vannak, hónapok óta ki sem mozdul az ágyból. Lucius megtudja, hogy a városban tartózkodik a keleti világ egyik legismertebb orvosa, Galénosz, aki szép sikereket ért már el különlegesen nehéz betegek gyógyítása terén. A házigazda hosszan elbeszélget a görög orvossal ( ezáltal a Kedves Olvasó sokat megtudhat az ókori világ orvoslási gyakorlatáról, nem próbálnám ki), aki hamarosan rájön,hogy a probléma nem is testi, inkább lelki eredetű. A lány szerelmes, méghozzá nem akárkibe:az énektanárába, egy eunuchba. Lucius megállapodik az orvossal, hogy seniknen sem mesélik el ezt a kis kínos epizódot- annak idején egy római arisztokrata lánytól iszonyú nagy szégyen volt, ha a társadalmi hierarchia ennyire alsó tagját, mint egy eunuch, még csak rokonszenvvel is illet. 
Pár hét múlva Marcus Aurelius császár gyermeke, Titus, beteg lesz. A helyi orvosok állandóan eret vágnak rajta, ami csak még inkább súlyosbítja állapotát. Lucius a császár figyelmébe ajánlja Galénoszt, de mire a derék görög orvos odaér, szegény kisfiú már halott. a görög orvos élete végéig vádolja magát,hogy nem ment előbb. Mindenesetre a másik fiúnak, Commodusnak, Galénosz lesz az orvosa....Érdekes, commodus olyan furcsán mosolygott, mikor Titus az ágyban szenvedett...
Három évvel később( Kr.u.168.) Galénosz már Antiokhiában van, onnan ír Luciusnak. A birodalom győzelmet győzelemre halmoz keleten, csakhogy felüti fejét egy óriási baj:a pestis. Ez az fajta, ami lázzal és torkfájással kezdődik, kilenc napon belül jelennek meg a fekélyek, és az illető menthetetlen. A pestis nyomán pedig kibontakozik a politikai és társadalmi káosz. Már nincs hová temetni a halottakat, ezért kiássák és kifosztják az előkelők sírjait, meg olyan is van, hogy már létező közemberi sírok alá temetik az új halottakat. Lucius mindezt közelről végignézi, és arra gondol:valamit tenni kell, mert kitör az anarchia. Ráadásul a szobrász maga is szenved belül, hiszen bátyja valahol északon harcol a germánok ellen...

Saylor regényeiben, így a Dominusban is, nagyon jól megmutatkozik a római birodalom hétköznapi élete. Megtudjuk, miként gyógyítottak ( vagy inkább: próbáltak gyógyítani) a korabeli orvosok, milyen szerepet tulajdonítottak az amuletteknek, mit ettek, hogyan mulattak, és hát igen éles képet kapunk a kor eléggé szabados erkölcseiről is. Jómagam inkább csak tizenhat éven felüleiknek javasolnám a Dominus olvasását, bár ezt mindenki maga dönti el. Remek történelmi regény, nagyon alapos tudományos háttérrel. Minden történelemkedvelőnek szívből ajánlom.

Agavé Könyvek,2022,Fordította Heinisch Mónika.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása