Mattyasovszky Jenő:Hód és az elárult ügynök

 Aki élt és olvasott már a huszadik század második felében, annak nem kell bemutatni Mattyasovszky Jenőt és az ő Hód-történeteit. Közép-Európában ez volt a bestseller, hivatalos és kevésbé hivatalos utakon terjedtek ezek a könyvek Magyarországon, Csehszlovákiába, Romániában, Németország keleti részén, és milliók olvasták őket. A Hód és az elárult ügynök is kiváló, izgalmas, feszült kém-és krimitörténet, egy rövidke spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni mindazoknak, akiknek ez a sztori kimmaradt, vagy épp azoknak a fiataloknak, akik kíváncsiak arra, milyen is az igazi, jó, vérbő magyar krimi. 

Tehát jöjjön a spoiler! Otto Hauser egy német cég képviseletében rendszeresen megfordul Magyarországon ( egyébként a céget egy kétes multú, a második világháborúban gyaús tevékenységet folytató, torz külsejű és lelkű úriember vezeti). Drága budapesti szállodákban lakik, szórja a pénzt, fiatal hölgyekkel ismerkedik. Így kerül látóterébe egy fiatal hölgy, Mária, aki cigarettát árul egy pesti szállóban. Hauser észreveszi, hogy ismeretlen alakok követik. A figyelés egyre brutáisabb, látványosabb, rémisztőbb, tolakodóbb. Hauser meg akar szabadulni ezektől az ismeretlen figuráktól. Csakhogy rajtaveszt, holtesstét- izgalmas üldözés során, melyet Mattyasovszky úgy ír le, hogy szinte filmszerűen látjuk magunk előtt- Hausert elkapják, holttestét a kocsija csomagtatójába gyömöszölik, a kocsit pedig a Dunába lökik. Kiderül, hogy két nagy külföldi cég verseng egy Magyarországon feltalált oszcillátor ( aki nem tudja, mi az, nézze meg a Wikin) tervéért. Az olasz cég egyre agresszívebben nyomul. Hauser holttestét a rendőrség megtalálja, kiderül, a német férfi, nem mellékesen, dolgozott a magyar elhárításnak is. 
Eltelik egy pár hónap, de eredmény semmi, nem sikerül rábizonyítani az olaszokra semmit. Sas Mária közben otthagyta a szállodát, német-francia külkereskedelmi levelező lett egy magyar cégnél. Hód figyeli Máriát, anyagbeszerzőként odakerül a céghez, úgy tesz, mintha udvarolna Máriának. A cég két mérnöke, Bárány dr. és Balázs dr, rossz néven veszi ezt. Máriát egy szép napon tolmácsolni hívják egy olasz társasághoz, ám az olaszok szeretnék, ha este is velük maradna. A lány nem vállalja ezt, Hód kimenti a slamasztikából. 
Fordulópontot hoz a nyomozában, mikor az egyik, kátlagosnak és jeletéktelennek tűnű tanú, egy pincér, megtaálja Hauser tárcáját a szék mögé esve. Ráadásul, egy albumban lapozgatva, felismeri azt a ficcküt is, akivel Hauser rendszeresen vendég volt az éttermében. Bana ezredesnek valami nem tetszik. Túl szép a menyasszony. 
A tetteseket végül egy egyedülállóan izgalmas budapesti autósüldözés után kapják el. 

Többet nem akartam elárulni a történetből, mert akkor már a megoldást is prezentálom. Talán ez a legvárosiasabb Hód-sztori. A szereplők ki-be cikáznak Budapest Belvárosában, Előkelő szállodák ( minden gazemberségükkel), és lerobbant kricsmik, szűk budai utcák és széles sugárutak, keleti és nyugati autók, sugárutak, korszerű hidak, keleti és nyugati emberek. Igazi 70-es évek retrohangulat. Ha megfilmesítenék a történetet, valami Neoton vagy ahhoz hasonló zene lenne a legjobb hozzá. Pörgés, szocialista módra. Szerintem szórakoztató. Ajánljuk minden krimikedvelőnek, ha antikváriumból be tudja szerezni, akkor nagy kincst fogott, mert a Hód és az elárult ügynök jó könyv. Nagyon jó. 

Táncsics Kiadó, 1980.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása