Tolnai Lajos:A sötét világ

 Tolnai Lajost (1837-1902) tekinthetjük a modern magyar irodalom egyik előfutárának is. Elsősorban prózaírói és lapszerkesztői munkája jelentős.Sok konfliktussal járó, izgalmas életútját írta meg 1894-1895-ben, amit először folytatásokban közöltek, majd 1942-ben megjelent önálló könyv alakban is, A sötét világ címmel. 2004-ben, Marosvásárhelyen aztán újra kiadták. Tolnai ebben a regényében nagyon modern, a 19.századi irók sokszor cikornyás nyelvét mellőző írói nyelvet használ, közelít a hétköznapi beszédhez. Sokkal inkább realista, mint romantikus. Az alábbiakban egy rövid spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni az olvasáshoz. 

A valaha szebb napokat megélt Hagymássy család egy Tolna megyei községben él, az apa jegyző, anya, a kor szokásai szerint háztartásbeli, hét gyermeket nevel. Apának elég sok gondja van a helyi notabilitásokkal, mindig mindenben megmondja a kendőzetlen véleményét, nem veszi tudomásul, hogy a világ nem mindig igazságos. Egyszer egy helyi hatalmasságnak elege lesz belőle, és Hagymássyt elcsapják a jegyzőségből, mondván, hogy megbízhatatlan. Nyomor következik a család életében, rokonok kegyelemkenyerén élnek. Hagymássy mindinkább magába fordul, anya pedig a gyerekeket igyekszik minél jobban, szebben ellátni és nevelni.Sokat mesél nekik. 
Lajos a család legidősebb fia. Egy pap tanára felfigyel tehetségére, a nagykőrösi gimnáziumban ösztöndíjas, korrepetálja az alsóbb osztályba járó vagy a gyengébb képességű gyermekeket. Az akkor a gimnáziumban tanító Arany János felfigyel tehetségére, első feladata a nagy költő verseinek olvasható formában történő lemásolása. Hatalmas megtiszteltetés ez! Aztán a másolás után Lajos persze maga is kedvet kap a versíráshoz. Aranynak mutatja meg költeményeit, csakhogy kiábrándító választ kap:semmi esetre se írjon verseket, inkább tanuljon nyelveket, angolt, németet, franciát, spanyolt, mindent. Prózai műveire viszont Arany igen pozitívan reagál: írjon prózát, de verseket soha. 
Hagymássy ( immár Tolnai) Lajos Pesten próbál szerencsét az irodalmi életben. Leírja, milyen belterjes és színvonaltalan volt ekkor az irodalmi élet: néhány család osztozott a folyóiratok szerkesztőségén, klikkeseddés, esztétikai kifogások. Mindensetre nem utasítják el mindenhol, itt-ott megjelenik, megkezdi irodalmi karrierjét, megélni azonban nem tud ebből.Tanárként is megpróbál elhelyezkedni, de szembekerül a Szászok igen befolyásos családjával. 
A könyv egyik legérdekesebb része az, mikor is Tolnai elfogadja a marosvásárhelyi református lelkészi állást. Hát, erről nem éppen pozitívan nyilatkozik: a lelkészi kar jellentős részét nem is érdekli a teológia, inkább felolvassa a prédikációt, semmint dolgozik rajta, helyi poltikai hatalom és egyház túl szervesen fonódik össze, a papok tevékenyen részt vesznek a szeszesital-üzletben. A város polgárai megszokták azt, hogy az egyház spirituáis értelemben nem nő föléjük. Tolnait mindenfélével bevádolják, például istenkáromlással is, el kell jönnie Marosvásárhelyről. Azonban Pesten új állás várja: meg akarják választani képviselőnek. 

A sötét világ voltaképpen arról szól, hogy az intellektuális embernek nagyon nehéz helytállnia egy üzleties, haszonelvű világban. Az a fajta őszinteség, amit bármilyen szellemi munka igényel, valahogy nem találja helyét ebben a társadalomban. Hogy pesszimista világszemléletű ez a könyv? Hát, igen...aki annyi szenvedésen és bukáson ment keresztül, mint Tolnai Lajos, attól túl nagy hurráoptimizmust ne várjunk.Persze, felvetődik a kérdés, hogy mások miért tudtak jobban alkalmazkodni, miért tudtak könnyebben beleileszkedni a rendszerbe? Talán transzgenerációs viselkedésmóddal vna dolgunk: az apa kompromisszumképtelen jellemét örökölte a fia? Lehetséges. De azért akadnak itt szép, meghitt szövegrészek is. 
Ajánljuk ezt a kitűnő könyvet elsősorban irodalmároknak, történészeknek, és mindazoknak, akik kíváncsiak a 19.század világára. Egyedülálló forrás mindazoknak, akik a magyar sajtó történetét kutatják, rengeteg kortárs íróról, újságíróról írja meg Tolnai a maga véleményét. Érdekes, meglepetésekkel teli, színvonalas könyv. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása