Bajnai László:Fenntartható urbanizáció

 Dr. Bajnai László Európa egyik legkomolyabb urbanizációs szakembere, egy városfejlesztéssel foglalkozó cég vezérigazgatója. Fenntartható urbanizáció című könyve egyszerre tankönyv, történeti áttekintés a témáról, illetve esettanulmányok gyűjteménye. Minden építészettel, várostervezéssel foglalkozó szakembernek és egyetemi/főiskolai hallgatónak szívből ajánljuk ezt a könyvet. ( alcíme:A városfejlesztés története, elmélete és gyakorlata). 

Már a bevezető fejezetben megismerkedünk Barcelona újjáépítőjének, a modern urbainizáció megalapítójának, Ildefonso Cerdá katalán mérnöknek nevével, akinek 1867-ben megjelent úttörő művéből a Szerző többször idéz. Nagyon okoks ötletnek tartjuk, hogy a szakkönyvpiacon meghonosodott szokással ellentétben ( előbb jön az elmélet felvázolása, majd gyakorlati példák), Bajnai László előbb a konkrét gyakorlati példákat mutat meg az Olvasónak, utána tér rá az elméleti és a történeti részre. Ez nagyon jó ötlet, minden szakkönyv-írónak ajánljuk figyelmébe. 
Megismerhetjük a magyarországi városfejlesztés első sikeres példáját,  Középső-Ferencváros rehabilitációját. Megtudhatjuk, milyen problémák akadélyozták itt korábban a sikeres urbanizációt ( 19.században épült, körfolyosós,udvaros lakások, eléggé lerobbant állapotban, összevissza parkoló autók, szervezetlen közlekedés, vállalkozások hiánya, nagyon csekély adóbevétel, rossz önkormányzati hizzállás stb.), majd bemutatja, hogy a SEM IX Városfejlesztő Zrt.alapításával hogyan vittek végbe sikeres rekonstrukciót:magas színváonalú lakások épültek, rendbetették, felújították a középületeket, ésszerűsítették a közlekedést, parkolást, valamint komoly figyelmet fordítottak környezetvédelmi tényezőkre, pl. parkosításra. ( Egy apró megjegyzés:a fejlődést bemutató térképek sokszor bizony nehezen áttekinthetők, Valamilyen más megoldást kellett volna választani). Fontos leszögezni, hogy Bajnai elutasítja azt a vélekedést, miszerint az urbanizáció egyfajta automatizmus, amit a piac magától megold. Szerinte nagyon is szükséges a politikai szerepvállalás, az állam és az önkormányzat beavatkozása, hiszen nem várható el egy vállalkozástól, hogy tízéves rendezési tervet önmagától valósítson meg.
Ferencváros példáján kívül két esettenulmányt olvashatunk a könyvben: Zalaegerszeg és a mindössze 31 000 lakosú Mosonmagyaróvár sikeres városfejlesztését. 
Ezután következik a történeti rész. Megtudhajuk, hogy már az ókori Közel-Keleten, Mezopotámiában és Egyiptomban tervszerűen építették a városokat, városállamokat, majd bemutatja nekünk a Szerző az ókor görög és római urbanizáció legfontosabb eredményeit. Különösen ajánlom az Olvasó szíves figyelmébe Ostia kiépítését, azt a folyamatot, ahogy az eredetileg castrumnak tervezett kistelepülés Róma kikötőjévé lett. Majd középkori magyar példák következnek: I. István és IV. Béla vár- és városalapításainak bemutatásakor Bajnai László az Árpád-kor legendás kutatójára, Györffy Györgyre hivatkozik. Megállapítja, hogy a két, történelmileg kiemelkedő uralkodó a városfejlesztés területén is elérte, sőt, meghaladta az európai színvonalat. Nagyon részletes elemzéseket olvashatunk Franciaország, főként Párizs és környéke urbanizációjáról. Megismerhetjük a III. Napoleon idejében keletkezett csodálatos fejlesztéseket, melyek során Párizs Európa legszebb és legfejlettebb városa lett. 
Mivel könyvajánlónk nem terjed ki minden részletre, már csak egyetlen nagyon pozitív gondolatot emelnénk ki. Nagyon figyelmesen olvassák el a 181.oldalon, az 5.2 fejezett alatt található 3.bekezdést. Lényege: Városfejlesztésre minden esetben szükség van. A városfejlesztés nem úri luxus, hanem az emberi közösség természetes gazdasági és társadalmi szükséglete. Ezt minden döntéshozónak szem előtt kell tartania. Nyilván mások a lehetőségek konjunktúra idején, mint recessziós időszakban. De az urbanizációnak haladnia kell. Ezt minden döntéshozónak kőbe kellene vésnie.
Amint azt már említettük, a Fenntartható urbanizáció elsősorban szakembereknek illetve egyetemi-főiskolai hallgatóknak szól. Én azonban megjelölnék egy újabb célcsoportot:a politikusokat. Hasznos lenne az ország számára, ha ezt a könyvet minden döntéshozó- bármilyen szinten és színben politizáljon is-  elolvasná. Mindenki tanulna belőle. 

Scolar Kiadó, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása