Mattyasovszky Jenő:Hód és a néma tanú

 Mattyasovszky Jenő egyik legkeményebb, recenzens szerint talán legjobb Hód-története. Logikai alapú, de rendkívül pörgős, dinamikus könyv, szinte csak együltében olvashatja el az ember, letenni, szünetet tartani lehetetlen. Ez az a könyv, amiről azt szokták írni a kritikusok, hogy " magával ragadó". Egy rövid spoilerrel szeretnénk fölkelteni Kedves Látogatóink érdeklődését.

A történet az 1970-es években játszódik, Budapesten. Május van, szakad az eső. Edit, az orvostanhallgató, aki alkalmilag újságárusítást vállal, bosszús, mert esőben vizes lesz az újság. Ráadásul egy idős,kissé elhanyagolt külsejű férfi majdnem feldönti őt. Ötven másodperc múlva (egy lámpaváltás, innen tudja Edit) egy kislány rohan ki egy kapualjból és sikít:bűntényt fedezett fel. Edit is odarohan a bámészkodók közé:az áldozat nem más, mint az a férfi, aki majdnem feldöntötte őt. A lány, mint orvostanhallgató, megpróbálkozik az újraélesztéssel, de a férfi csak annyit hajtogat: kuka, kuka...majd elveszíti eszméletét. Balkó Bálintot- így hívják az áldozatot- az intenzívre viszik. A kukában pedig egy üres pénztárcát találnak, csak egy 1930-as évekbeli páncélszekrény kulcsa van benne, ezt emlegetik a nyomozók néma tanúként. Hosszú és eredménytelen nyomozás vesz fordulatot:Balkót a kórházban megölik. A magatehetetlen embernek esélye sem volt a tettessel szemben. A nyomozók fejében megszületik egy elmélet:Balkó ellopott valami olyasmit, például a kulcsot, amit a sértett erőszakkal próbált visszaszerezni. 
Hogyan kerül a képbe az elhárítás? Az ezredes nem tud szabadulni a gyanútól, hogy olyan páncélszekrény kulcsát találták meg, ahol fontos iratokat őriznek. Elvégre- érvel- akinek pénze van, az nem egy negyvenéves páncélszekrényben tartja, igyekszik korszerűbb típust beszerezni. A nyomozók végigkajtatják az összes budapesti és Pest megyei vállalatot, téeszt, mindenféle szervezetet, azt vizsgálva, nem tartanak-e tolózáras páncélszekrényt. Eredmény semmi. Edit összeismerkedik Hóddal, és elmondja, hogy valaki figyeli.A tiszt ezután ráhajt a lányra, éjjel-nappal kíséri őt. Nemcsak a nyomozás érdekében...
Egy este Hód, miután hazakísérte Editet, gondolja, körülnéz a környező házakban, biztos, ami biztos. Egy sötét lépcsőházban egy fiatal hang megállítja. László, a tizenéves fiú tudni akarja, mit keres Hód Edit körül. Kiderül, a fiú afféle tanítványa volt az öreg Balkó Bálintnak, az öregúr volt a srác igazi apja. Nagyon bosszús az öreg halála miatt. Tudja, ki ölte meg, vagy legalábbis látta, kit fosztott ki utoljára Balkó. Megbízza Hódot: álljon bosszút, ölje meg Balkó gyilkosát. A nevét nem tudja, de figyeli a környéket, és ha meglátja, szól Hódnak. Hód azonnal tájékoztatja főnökeit, milyen ajánlattal kereste meg a fiú. Innentől kezdve László minden lépését figyeli a nyomozócsoport. A konspiráció azonban tragédiával végződik...

Érdekes ezt a könyvet társadalomtörténeti szemmel is olvasni, a Kádár-kor viszonyaihoz képest meglepően szókimondó. Mattyasovszky néhány jelenséget konkrét kritikával illet:
-alkalmatlan vezetők az újonnan alakult téesz-melléküzemágak élén
- szegény egyetemisták
- korrupció a vállalatok anyaggazdálkodásában
-(néhány esetben) alkalmatlan rendőrök
-túlzott dohányzás az egész társadalomban
Az 1970-es években ilyesmit leírni, bíráló szándékkal, nem volt éppen kockázatmentes, úgy látszik, egy bestseller-írónak többet elnéztek. 
Kinek ajánljuk a Hód és a néma tanú című könyvet?Minden krimirajongónak, mert nagyon jó. Antikváriumokban még beszerezhető a könyv. 

Népszava Kiadó, 1982.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása