Örsi Ferenc:A Tenkes kapitánya

 Megkockáztatom: Magyarország legsikeresebb történelmi filmsorozata volt A Tenkes kapitánya, Zenthe Feri bácsival ( akkor még fiatal legénnyel) a főszerepben. A filmsorozatból aztán könyv is készült ( általában fordítva szokott lenni). Örsi Ferenc nagyszerű regénnyé dolgozta át a filmet, minden epizód egy-egy fejezetnek felel meg. " Ifjúsági regény" -ként van aposztrofálva a mű, jómagam, talán megőrizve valamit gyermeki lelkületemből, felnőtt fejjel is élvezettel olvastam. 
A történelmi történet a Rákóczi-szabadságharc( 1703-1711) idején játszódik. A katonailag a Habsburg-birodalmat képviseő labancoknak kettős célja van Magyarországon:
- Leverni a Rákóczi-szabadságharcot, elnyomni a kuruc mozgalmat, elfogni Rákóczit, Magyarországot sokkal jobban hozzákötni a Habsburg-birodalomhoz
- Minél több pénzt begyűjteni az országban. A magyar nemesség ugyanis nem fizetett adót, ez bizony igencsak csípte Bécs szemét. 
Tolna megye egyik legnagyobb vára, Siklós, még mindig nem fizette be az adóját. Ráadásul itt, a környéken bujkál Béri Balogh Ádám kuruc kapitány, a császáriak egyik legnagyobb ellensége, akinek vérdíj van kitűzve a fejére. Eberstein Eckbert császári tanácsost bízzák meg azzal, hogy találja meg a rettegett ellenségs vezért, és- nem utolósorban- szedje be végre a tolnaiaktól az adót. Eberstein Eckbert ezredes nem is próbál tárgyalni a néppel, azonnal katonai eszközökhöz folyamodik. Egy csatában lelövik béri Balogh Ádám generálist, ám zubbonya és csákója a helyszínen marad. Eke Máté átveszi helyét, és az erdőbe vezeti a császári katonákat, ahol azok jól megkapják a magukét.
Eckbert zsoldoskatonái megrohanják a falvakat, felgyújtják az épületeket.Máté és öreg segítője, Siklósi, újra nevetség tárgyává teszik a császári katonákat, leitatják őket, majd összekötik őket egy nagy, hosszú bilinccsel. Buga Jakab, a karikásostor virtuóz kezelője, közben összeverekszik az ál-Béri Baloghgal, de szerencsére tisztázódik a helyzet. A császáriak azonban nem nyugszanak bele olyan könnyen a vereségbe. Elfogják Jakabot....

Eddig a spoiler. Amit még meg kell vizsgálnunk, az az, hogy történelmileg mennyire hiteles a regény és film. Hát, itt már azért akadnak bukfencek, méghozzá bőven. A Tenkes kapitányában mindenki, aki népi, az jó fiú, aki ettől feljebb helyezkedik a társadalmi ranglétrán, az meg rossz. Ez a valóságban nyilván nem volt ennyire egyszerű. Mint ahogy az sem igaz, hogy Rákóczi hadai mindig korrektek voltak az adófizető néppel. Bizony, voltak esetek, hogy ők is lesüllyedtek erkölcsileg a császáriak szintjére. Pénz beszél, ugyebár...
Igazából minden történelem iránt érdeklődő ifjú és idősebb Olvasónknak szívből ajánljuk ezt a művet. De magát a Rákóczi-szabadságharc történetét ne ebből tanulják, mert Örsi Ferenc műve inkább a történelem hősi epizódjainak felidézésére illetve kitalálására törekedett, semmint objektív történelemábrázolásra. Dehát egy regény, az nem tudományos mű. 

Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 1976.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása