Mág Bertalan:A halál árnyékában

 Mág Bertalan a Kádár-korszak ( 20.század második fele) egyik sikeres magyar bestsellerírója volt. Valódi eseteken alapzuló bűnügyi történeteit milliók olvasták. A halál árnyékában című könyve válogatást tartalmaz A holtak nem beszélnek és Az áruló golyóstoll című műveiből. Nagyon izgalmas, letehetetlen történetek, magát a nyomozás folyamatát mutatja a be a Szerző, úgy, mint aki jól ismeri a rendőrségi eljárások menetét, hiszen maga is nyomozó volt. 
Van-e politikai szála ezeknek a kriminovelláknak, elbeszéléseknek? Igen, a köztörvényes bűncselekmények általában politikai bűncselekményekhez is kapcsolódnak. Dehát akkoriban csak ilyen krimiket engedett megjelenni a cenzúra. 
Rendhagyó spoilerként a kötetben található 11 történetből kiválasztottam a szerintem legjobbakat, ezeknek rövid tartalmával szeretnék kedvet csinálni az olvasáshoz. 

Az Iskolatársak voltak című történet az 1940-es évek végén játszódik.Egy disznóhízlalda közelében meztelen holttestet találnak. különös ismertető jele: két lábujja hináyzik. Még ugyanazon a napon CSepel közelében, horgászó férfiak egy halott férfit húztak ki a Dunából. Az orvosi vizsgálat megálapította, hogy a férfi bűncselekmény áldozata lett. Kiderül, hogy egy nagy, igen konspiratív bűnbanda embercsempésznek adja ki magát, aztán a disszidálásra( a kommunista Magyarországot elhagyókat nevezték disszidálóknak) jelentkezőket megszabadítja értéktárgyaitól. Egy igen gyanús alak, egy Gá nevű általános iskolai tanárból lett könyvelő mozgatja a szálakat. Vagy mégsem?

A címadó történet, A halál árnyékában, szintén az 1940-es években játszódik. Mikó János parasztgazda eladott a vásárban egy tehenet. Nagy örömmel siet haza a pénzzel, de útközben egy álarcos, fegyveres férfi felugrik szekerére, kirabolja, és majdnem megöli. A későbbi hetekben az ehhez hasonló esetek hetente ismétlődnek. Három ember meghal, négy megsebesül. A bűncslekményeket mindig az állatvásárok után követik el. Hónapokig nincs áttörés a nyomozásban, egyszer azonban egy férfi észrevesz egy zöld csizmás motorkerékpárost a vásár közelében. Megkeződik a nyomozás, és kiderül, hogy az ügy szálai messze, a második világháborúba vezetnek vissza. Akit akkor halottnak nyilvánítottak, nem biztos, hogy valóban meg is halt...

Hátborzongató történet a Házassági évforduló. Egy középkorú pár ünnepli a címben foglalt eseményt, kisebb vendégséget is rendeznek. Mikor a vendégek búcsúznának, kiderül, hogy se kabátjuk, se kalapjuk. Először azt gyanítják, a házigazda csinált valami viccet, amikor kiderül, hogy nem, akkor pedig egymást kzdik gyanúsítani ( ne feledjük:az 1950-es években vagyunk, akkoriban egy kabát, egy kalap jóval nagyobb kincsnek számított, mint ma). Kiderül, hogy amíg a vendégek a konyhában ettek-ittak, valaki besurrant a lakásba, és amit tudott, vitt. Még a házigazda ékszereit, készpénzét sem kímélte. Létezik, hogy valaki egy háromszobás társasházi lakásól, ennyi ember jelenlétében, eltulajdonít dolgokat? Ezek szerint igen...Vagy a nyomozók rossz nézőpontból közelítették meg a dolgot?

A könyv legjobb, egyben leghátborzongatóbb története szerintem A holtak nem beszélnek. Egy Sugár nevű mérnök feleségét és két gyermekét megölik, kötéllel fojtják meg őket. Ezalatt a férj egy ismert belvárosi szórakozóhelyen tölti az időt ifjú szeretőjével. Magos örnyagynak, a vizsgálat vezetőjének, már első perctől fogva gyanús és ellenszenves a férj, de kiderül, hogy az este minden percére sziklaszilárd alabije van, amit nemcsak a szerető vallomása igazol, hanem a szórakozóhely többi vendége, illetve személyzete is. Hamarosan azonban holtan találják a mérnök szeretőjét is. Kiderül, hogy a második gyilkosság idejére a mérnök másik szeretője biztosít alibit. Ki lehet a tettes? A mérnök? Valamelyik nő, akinek elege lett a folytonos hazudozásból? Vagy az egyik hölgy valamelyik rokona?

Ajánljuk Mág Bertalan könyvét minden krimirajongónak. Lehetőleg ne elalvás előtt olvassuk! Jobb antikváriumokban még talán beszerezhető. 

Corvina Kiadó, 1976. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása