A világirodalom legszebb elbeszélései az ókortól a XX.századig II. kötet

 Nagyon nagy szükség lenne manapság is efféle antológiákra. Jó a világirodalom legnagyobb alkotóit tudni egy- pontosabban három- könyvben.Az Európa Könyvkiadó 1977-ben jelentete meg A világirodalom legszebb elbeszélései című háromkötetes válogatását, Domokos János szerkesztésében. A II. kötet darabjai között olyan Szerzők szerepelnek, mint Anatole France, Gustave Falubert, Guy de Maupassant, H.G. Wells, William.Somerset Maugham, Thomas Mann, Móricz Zsigmond, Jck London és még sokan mások. Rövid spoiler céljából kiválasztottam néhány darabot ebből a nagyon gazdag terméből, és ezeket ajánlom most az Olvasó figyelmébe.

Guy de Maupassant írása, a Gömböc, a 19.századi európai irodalom egyik csúcsminőségű darabja, gyémántja. A porosz-francia háború idején, 1870-1871-ben egy kis, polgárokból álló társaság utazik ki a franciak isvárosból, nem akarnaqk ott lenni, mikor bevonulnak a poroszok. Velük tart Gömböc, a város egyik rosszhírű örömlánya is. Estére aztán a tiszteletreméltó polgárok megéheznek. Kiderül, csak Gömböc gondolt arra, hogy ennivalót is hozzon. A társaság persze örömmel elfogadja a megvetett nőtől a sült húst, a csirkecombot. Amikor aztán nagy nehezen találnak egy körülbelül színvonalas fogadót, s leszáll rájuk az éjszaka, különös dolgok történnek. 

H.G. Wells:A vakok országa című műve a sztálinizmus- és minden totalitárius diktatúra- egyik legerőteljesebb, legmarkánsabb paródiája. Egy látó férfi leereszkedik a vakok országába,ahol nem értik, mi az, hogy szem, hogy fény, hogy látni. Évszázados elzártságuknak köszönhetően teljesen más világban gondolkodnak. Éjszaka dolgoznak, mert akkor van hideg. Nappal pihennek, mert akkor forróság van. A társadalom teljesen lélektelen, nincs igazi élet, falanszter-jellegű a közösség. Az ég felett szerintük tető van. A vakok elvárják, hogy a látó férfi is elfogadja az ő világnézetüket. Egyszer aztán valaki, a vakok között tudósember, kitalálja, hogy Nunez úr bizonyára azért gondol annyi butaságot, mert lát. Ki kell vágni a szemét....Egyértelműen a demokraácia mellett, a diktatúrák ellen írott elbeszélés. 

Joseph Conrad: Az üzlettárs. A Szerző épp egy szállodában pihen, mikor megismerkedik gy olyan- vén tengeri medve-féle emberrel. Az említett úr- mikor megtudja, hogy társalkodópartnere író- arra kíváncsi, hogyan születnek azok a novellák, melyeket a magazinokba írnak. Conrad elmondja neki, mire a vén tengeri medve legyint,ócsakság, mondja, a képzelet ócskaság, és elmesél egy szerinte igaz történetet. Egy meglehetősen kétes jellemű hajótulajdonos a biztosítási pénz megszerzése céljából el akarja süllyesztetni a hajóját. Csakhogy testvére, a becsületes és az élet minden területén korrektül viselkedő kapitány nem hajlandó erre. No, a bátyus nem tesz le tervéről, és felfogad egy kocsmatöltelék alakot, szegődjön el a hajóra, és süllyessze el azt. A történet egyszerre szól az író alkotási módszeréről, valamint a tengerész-mítosz lerombolásáról. 

Luigi Pirandellot elsősorban drámaíróként ismerjük, de alkotott ő minden műfajban. Méghozzá csodálatos dolgokat. A Ciaula felfedezi a holdat című elbeszélés igazi költői próza, zseniális csillogása az emberi nyelvnek. A történet egy bányászfiúról szól, aki már annyit dolgozott lenn a sötétben, hogy elfeledte, milyen a felszíni világ. Amikor túlóráznia kell, fél attól, hogy amikor a nehéz csillét a felszínre hozza, látni fogja a holdvilágot. De valami varázslat történik, s az éjszaka megtelik tartalommal...Az elbeszélés magas szintű, szívfacsaró megörökítése a korabeli olasz bányászok életének. 

Aki attól tart, hogy a fordítói gárda nem elég színvonalas,annak itt van néhány név:Antal László, Babits Mihály,Dobrovits Aladár, Katona Tamás, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza,Sárközi György és mások. Kinek ajánljuk A világirodalom legszebb elbreszéléseinek II.kötetét? Minden irodalomkedvelőnek, de különösen a fiataloknak. Valahogy az az érzésem, ezeken az elbeszéléseken keresztül meg lehet szeretni az irodalmat, mint olyat, s a viszonylag rövid művek tanulmányozása út lehet a hosszabb, bonyolultabban értelmezhető műfajok felé. 
A háromkötetes könyv ma már inkább csak jobb antikváriumokban szerezhető be. 

Európa Könyvkiadó, 1977.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása