Gerlóczi Márton:A Szabadok Testvérisége

 Gerlóczi Márton különleges könyvvel ajándékozta meg Olvasóit. A Szabadok Testvérisége rendkívül sokfelől megközelíthető,sokféleképpen értelmezhető regény. Olvashatom úgy,mint a technicizált,unalmas kockakultúra elleni lázadás irodalmi megörökítését. Olvashatjuk úgy,mint fiataloknak szóló,laza,de intelligens szórakoztató művet(vigyázat:semmiképpen sem ifjúsági regény,legalábbis nem abban az értelemben,ahogy ezt a kifejezést a magyar könyvpiacon és iskolai oktatásban használni szokták). Értelmezhetjük úgy is,mint a Mclean vagy B.Traven nevével fémjelzett,kőkemény kalandregény 21.századi válfaját. De van egy,az eddig felsoroltaknál számomra sokkal izgalmasabb értelmezési séma:egy,az európai romantika óta tropikusnak számító irodalmi karakter,a kalóz,21.századi újradefiniálása. A választást könnyed eleganciával a Kedves Olvasóra bízom. Inkább közlök-tudom,sokak csalódására-egy rövid spoilert,tapasztalatom szerint ez nagyobb kedvet csinál az olvasáshoz,mint megannyi értelmezés és elemzés és irodalmias fejtegetés. Bocsánat,kedves Márton!

Szóval,néhány fiatalember,köztük a Szerző-narrátor,úgy dönt,elege van a sivár európai tucatéletből,a kiszámítható karrierből,a kiszámítható karrierre való kiszámítható felkészülésből,meg úgy Európából általában,úgyhogy egzotikus és irigylésre méltó mesterséget választanak maguknak:kalóznak állnak. Megalapítják a Szabadok Testvérisége nevű, romantikus alapon szabadelvű szervezetet. Ki is néznek maguknak egy hajót,de az egy csúnya szőke nőről van elnevezve,úgyhogy átnevezik Libertad-nak. De mindezek előtt, mielőtt hajót vesznek, és a Karib-tengerre merészkednének(ugyan,hová máshová is vágyna egy kalóz,mióta bemutatták a Johny Depp-filmeket),pénzt kell szerezniük. Még szerencse,hogy velük van Leslie,aki valami furcsa és gazdag bűnbandának dolgozott,de kirúgták, gondolom, erkölcstelen viselkedés miatt. A fiúk elhatározzák, kirabolják a banda pénzszállító autóját, mégpedig akkor, mikor átkel a komppal. Remekül elterveznek mindent, azzal azonban nem számolnak, hogy a komp utasai nem feltétlenül úgy viselkednek, mint ahogy arra néhány, élettapasztalatot inkább csak mostanában gyűjtögető ifjú hős számít. Narrátorunkat is meglövik, hat napig gyógyul Butsy barátjuk házában ( Butsy egyébként a csapat széplelke, erkölcsének őre, intelligenciájának nagy része, kiválóan ért olyan dolgokhoz, mint számlanyitás külföldi bankokban, mindenféle ügyintézés, meg úgy általában a felnőtt élet). Miután megússzák a lebukást, hősünk szerelmes lesz, igazi, fiatalos szerelem ez, a kalóz és a majdnem-balerina élvezik egymás társaságát, de mindketten tudják, hogy útjaiknak el kell válniuk. Könnyes a búcsú, dehát jönnek az újabb és újabb kalandok. Az első színhely Kuba, mégpedig Havanna belvárosának nem éppen előkelő része. Itt megkóstolják a Tú kólát, amely az ember teljes testében másnapossághoz hasonló érzést okoz. Megismerkednek szélhámosokkal, akik le akarják húzni a turistákat. Találkoznak lányokkal, akik mindenáron Európába vagy Amerikába akarnak menni, és megpróbálnak ráakaszkodni a srácokra. És magukba szívják a másfél milliós kubai főváros, Havanna, jellegzetes illatát, amely feledhetetlen. 

Eddig a spoiler. Szóljak még arról, mit is találtam olyan vonzónak ebben a több, mint ötszáz oldalas modern kalóztörténetben. Hát a stílust. Kicsit Rejtő, kicsit Stevenson, valamint ( meglepetés!) Salingerre is emlékeztet, kicsit az önironikus ifjúsági regények narratívája. Afféle szatíra erről a 21.századi világról, amelyben ezeknek a fiataloknak, Gordonnak, Leslie-nek, a Kölyöknek boldogulnia kell/ kellene, csakhogy ez a boldogulás sehogy nem akar sikerülni. A Szabadok Testvérisége visszavitt engem az ifjúkorba, amikor sokan kortársaim közül, meg én is, olyan szívesen lettünk volna kalózok valahol a Karib-tengeren, vagy éppen Balatonon. Talán mi azzal is beértük volna. Gerlóczi nem. És milyen igaza van! Ajánljuk ezt a könyvet minden fiatalnak, öregnek, tessék újra átélni a szabadság érzését! Szükség van rá! 

Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2008. Tudomásunk szerint a Kiadót 2016-ban felszámolták, a link alatt egy olyan szolgáltató látható, amely értékesíti a Kiadó könyveit. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása