A világirodalom legszebb elbeszélései az ókortól a XX. századig, I.kötet

 A háromkötetes mű első kötete ( a nagyszerű válogatás Domokos János szerkesztői munkáját dicséri) az ókortól a 19.századig bezárólag keletkezett prózai művekből ad reprezentatív válogatást. Recenzens kiválasztotta a kedvenceit, ezekről ad némi ízelítőt, remélve, hogy Olvasó kedvet kap ennek a nagyszerű antológiának teljes feldolgozásához. 

Mindjárt egy, mondjuk így: irodalmi egzotikumnak számító sumer művel, A paraszt panaszaival kezdünk! Az ókorban roppant gyakori volt a hatalmaskodás, az erősebb egyszerűen elvette a gyengétől, ami kellett neki. Khunanup mezopotámiai parasztember az éhínség idején nem lát más megoldást, elindul Egyiptomba ( valahonnan nem ismerős a történet?). Csakhogy egy Dzsehuti-Nekt nevű gazdag egyiptomival akad össze, aki összeveri őt, állatait, élelmét pedig ellopja. Khunanup a terület urához( pontosan nem tudjuk, milyen rangot töltött be, hiányos az eredeti szöveg, "nagy házelöljáró"-ként definiálják, tehát nem kis hatalom volt abban az időben). A parasztember ezután rendszeresen felkeresi a helyi hatalmasságot, Meru fia Renzit, kifejti- nem túl hízelgő- véleményét a hatalom természetéről, s elmondja, hogy a jó uralkodónak igazságosnak és bölcsnek kell lennie, és el kell ítélnie a hatalmaskodást.A kilencedik panasz után Renzi a földművesnek ad igazat, megbünteti Dzsehuti-Nektet, és visszaadja khunanupnak, amit elvettek tőle. 

Nem tudom, szerencsés-e Hérodotosz hatalmas művéből, A görög-perzsa háborúk-ból vett részletet " elbeszélésként" szerepeltetni, mindenesetre itt így történt. Egy kevéssé ismert ókori történettel találkozunk, Püthiosz történetével. Xerxész hidat akar veretni a Hellészpontoszon, hogy megismételje nagyapja átkelési kísérletét, csak ezúttal sikerrel. Püthiosz, a gazdag kereskedő, rengeteg pénzt ajánl fel a hadjárat céljaira. Csakhogy aztán kér valamit:öt fiát elvitték katonának, legalább legidősebb fia hadd maradhasson otthon. A perzsa uralkodó annyira felháborodik, hogy ilyet merészel kérni egy halandó, hogy megöleti a legidősebb fiút. A hídépítés sem sikerül, erre levágják minden építőmunkás fejét. Hérodotosz ezzel az elbeszéléssel azt igyekszik laátámasztani, hogy milyen álnok természetűek voltak a perzsa uralkodók.

A papagáj hetven meséje egy 13.századi szanszkrit nyelvű indiai elbeszélésgyűjtemény. elsősorban a magánélet dolgait tárgyalják ezek a történetek. A papagáj tizenkilencedik meséje egy Madanavatí nevű gazdag hölgyről, egy rádzsput eleségéről szól, aki férje mellett nem talál szexuális kielégülést. Ráadásul zsarnok férje szinte bezárja őt a házba, alig mehet ki. Egyszer, valamilyen ürüggyel kiszökik a közeli városba, ahol is éppen szembe jön vele a szerelmisten. Udvarló verseket mondanak egymásnak, az asszony pedig hazaviszi a fiút, és úgy mutatja be férjének, mint szegény rokont, aki özvegységre jutott. Aztán egy ügyes trükkel kijátsszák a férj éberségét...

Edgar Allan Poe egyik leghátborzongatóbb elbeszélése A kút és az inga. A történet a középkorban, az inkvizíció időszakában játszódik. A probléma a következő:mi a teendő akkor, ha az embert bedugják egy patkányokkal teli cellába( egyébként a még középkori mércével is roppant kegyetlen toledói börtönről van szó), alig adnak neki enni, viszont tömik altatókkal, hanyattfekvőfekvő helyzetben úgy lekötözik, hogy csak a bal kezét tudja némelyest mozdítani, és egy fémes inga, mely egy éles pengében végződik,, mely a feje felől, a magasból indul, fokozatosan közelít az áldozat felé. Már az ide-oda lengő penge a ruháját szabdalja.A szabadulásnak egyetlen útja van.Vajon rájön a főhős,mi a megoldás, vagy újabb halálos áldozattal gyarapodik az inkvizítorok " gyűjteménye? 

A világirodalom legszebb elbeszélései az a könyv, amit minden irodalomkedvelőnek nyugodtan ajánlhatunk. Páratlan szerzőgárda alkotásaiból válogatott Domokos János ( Az ezeregyéjszaka meséi, Prosper Merimée, Kleist, és még sokan mások). A fordítógárda sem akármilyen:Babits, Kosztolányi, Vas István és még sokan mások. Magas szintű szépirodalom, igazi klasszikusok. Remek válogatás. 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 1977.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása