A világirodalom legszebb elbeszélései az ókortól a XX.századig. III.kötet

 A Világirodalom legszebb elbeszélései az ókortól a XX.századig című antológia III.kötetében a huszadik század legismertebb és legjobb európai és amerikai, valamint ( Fukazava Hicsiro személyében) japán írói kaptak helyet. Hemingway, Camus, Krleza, Faulkner, Fitzgerald és más kitűnőségek történeteit olvashatjuk e könyv lapjain. Spoiler most az lesz, hogy recenzens kiválogatta kedvenceit, hogy ezzel csináljon kedvet a könyv olvasásához. 

Franz Kafka:Egy falusi orvos című elbeszélése az orvosok örök problémájával foglalkozik:hogyan rekessze ki praxisa során saját életét,érzelmeit,hogyan koncentráljon kizárólag a betegre? Történetünk orvosa szerelmes a saját cselédjébe,akibe azonban a lovászfiú is bele van esve. A doktort marja a féltékenység. Ráadásul megdöglött a kedvenc lova-a 20.század elején a ló nagyon fontos közlekedési eszköz is,főképp az alpesi hegyi falvakban. 

Albert Camus:A vendég. A történet a 20.század közepén játszódik, Algériában. A háború még nem robbant ki, de a levegő már izzik a politikai feszültségektől. Ráadásul éhínség is növeli a feszültséget. Daru, a hegyek között élő  falusi tanító osztja szét a családoknak a meglévő kevés gabonaadagot. Egyszer csak két furcsa alak közeledik a falu felé. Egy csendőr hozza foglyát, a fiatalember megölte az unokaöccsét valami tartozás miatt. A csendőr otthagyja a foglyot a tanítónál, hogy az vigye tovább a városba. Daru elképed: ilyennel még sohasem bízták meg. A tanító és a fogoly beszélgetésbe kezd. Daru enek hatására sok minden átgondol. 

Ernest Hemingway:Bérgyilkosok című története egy verőfényes nyári délutánon, egy Summit nevű városka kocsmájában indul. Két férfi, bizonyos Al és Max, vacsorázni szeretne, csakhogy az étlapon feltüntetett ételek még nem készültek el. Erre, nagy nehezen, George, a vendéglős rábeszélésére,beérik sonkás tojással és sült krumplival. A vendéglősnek hamar szemet szúr, hogy a két férfi még evés közben is kesztyűt visel. Nem igazán tetszik neki a két úrember, de amíg nem csinálnak valamit, semmi kifogása nem lehet. Csakhogy kiderül: a két jövevény azért jött, hogy megöljön egy rendszeresen ott vacsorázó svédet,aki tartozik valami nagykutyának.Két kérdés következik mindebből:hogyan reagál minderre a svéd, illetve hogy a kocsma személyzetét életben hagyják-e a gyilkosság után. 

Iliasz Venezisz nevét talán kevesebben ismerjük,mindenesetre Antigoné című elbeszéléséről csak felsőfokban beszélhetünk. Venezisz az antik dráma ismert történetét a második világháború idejébe helyezi. Görögországot megszállták a németek. Venezisz feldolgozásában az anyának igenis sikerül levágni a kötélről,és sírgödörbe temetni fiát. Csakhogy a németek megtorló akciója sem marad el. A tanulság az,hogy ezen a hegyekkel ékes görög tájon csak a fájdalom örök. Epika és drámaiság gyönyörű,szívet mardosó találkozása ez az elbeszélés.

Végezetül hadd szóljunk a japán Fukazava Hicsiro:Zarándokének című művéről, s kezdetnek hadd emeljük ki Szenczei László gyönyörű fordítását! Ren anyó egy kis faluban él, s elhatározza, elzarándokol a hegyre, ahol megláthatja istent. Csakhogy itt a földön még számtalan elintéznivaló vár rá. Fiának második feleséget kell szereznie- meg is jelenik az új asszony, aki a szomszéd faluból jön, más szokásokkal, más erkölcsökkel, s ez Ren anyót roppantul bosszantja. A faluban közeleg a tél, valaki pedig lopkod az élelmiszertartalékokból. Tradicionális kelet-ázsiai világ, próza és versek, dalok sajátos egyvelege, egy világ, ahol a szellemi tényezők- például, hogy ki hog tud énekelni- éppen olyan fontosak, mint az, hogy mit teszünk a tányérra. 

A világirodalom legszebb elbeszélései III.Kötetét mindenkinek ajánljuk, aki szeret olvasni. Nagyon változatos, ügyesen válogatott ( Domokos Jánost dícsérjük most) antológia, minden Olvasó épülésére, szórakoztatására, a világirodalom aktuális folyamatainak bemutatás. Kitűnő könyv. 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 1977.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása