Mészáros András:Megnyitási hibák-sakkcsapdák

 Tudomásom szerint ez az első sakk-könyv, amiről ebben a blogban ajánlót írunk, úgyhogy üdvözlet minden sakkbarátnak! Mészáros András edző, pedagógus és nemzetközi mester kitűnő könyve, a Megnyitási hibák-sakkcsapdák, hivatalosan ugyan " sakkfejlesztő tankönyv", ennek ellenére mind a kezdő, mind a középhaladó, mind pedig a komoly, mesterszintű játékosok találnak benne hasznosakat,érdekességeket. Fiatalok edzéséhez pedig kiváló! Nézzük meg, miért! 
1. Annak ellenére, hogy a téma anyaga és szakirodalma elég magas ( ha a 16.századtól kezdve számítjuk a komoly sakkot, akkor több százezer, sőt, több millió parti jöhet szóba), Mészáros András szerencsésen válogatott ebben az iszonyatosan nagy játszma-dzsungelben. Vannak klasszikus megnyitású partik is ( királycsel, olasz megnyitás), de a Megnyitási hibák-sakkcsapdák megmutatja, hogy a modern, 21.századi nagymesterek által játszott nyitásokban is akadnak buktatók. Kiemelném a 193.oldalon található Trink-Kocsis játszmát, ahol is sötét a királyindiai védelemben nyer, mégpedig 6 lépésben! De elképesztő esetek fordultak elő a Grünfeld-védelemben is...

2. Ez a könyv alázatra tanítja a sakkozót, amire- valljuk meg- sok ifjúsági korú versenyzőnknek szüksége van/lenne. Ajánlom mindenkinek a 37.oldalon található Robert Fischer-McGregor partit, ahol is a világhírű amerikai versenyző, világverő világbajnok nem tudott nyerni 1. e4 e5 2. Hf3 f6? ellen világossal, egy akkoriban még teljesen amatőr játékos ellen! Ezzel persze nem azt akarom javasolni bárkinek, hogy holnaptól játsszon f6-ot, csak elgondolkodtatni: egy partinak nem akkor van vége, amikor az ellenfél rosszat lép, hanem akkor, amikor kezet nyújt. ( Nem mellékesen: örülök, hogy Fischer nevét sch-val találjuk leírva, hiszen ő maga is így használta). 

3. Egyes partikhoz- azaz esetünkben: egyes megnyitásokhoz- szép hosszú, akár " kigyűjtésnek" is beillő elemzést főzött a Szerző, például 1.e c5 2.c4-et több, mint kimerítően elemzi. S hogy miért? Valószínűleg azért is, mert kezdő sakkozóknál ez a lépés igen gyakran előfordul, de nem lehet azonnal, fonalasan megdönteni, küszködni kell. Mészáros András ehhez a küszködéshez nyújt segítséget. Vagy:a 87-88. oldalon olvashatjuk a sokak által imádott, sokak által viszont egyenesen inkorrektnek tartott ( recenzens azok táborában foglal helyet, akik szerint 10-ből 4 pont) skandináv védelem 1.e4 d5 2.exd5 Hf6 3. c4 változat elemzését.

4. A könyv első húsz oldala módszertanilag zseniális:diagramok alapján az utolsó, nyerő lépést kell megtalálni! Tehát kombinációs példatár is a könyv. ráadásul a kombinációk motívumonként csoportosítva szerepelnek. Recenzens az első tíz példából nyolcat talált meg, de nem egy percen belül...Edzőknek, oktatóknak kiváló segédanyag. 
 
Nagyon fontos kérdés, hogy lehet-e ezt a könyvet megnyitás- tankönyvként használni? Szerintem olyan módon igen, hogy kezdésnek, mieőtt valamelyik megnyitást nekiállunk változatszerűen megtanulni, átnézzük a Mészáros-könyvet. Például egészen szépen, a kályhától kezdve elmagyarázza a szicíliai sárkány-változat lényegét, buktatóit, csapdáit ( főleg a Hg4 lépéssel kapcsolatban). Tehát: mielőtt nekikezdünk egy többszáz oldalas megnyitási könyvnek, lapozzuk és tanulmányozzuk át a " Mészárost"! Kinek ajánljuk a Megnyitási hibák-sakkcsapdák című könyvet? Minden sakkozónak ,egyszerűen azért, mert hasznos, jó és érdekes. Akármilyen szinten játszik is valaki, akármennyi is az Élője, biztosan hozzájárul a játéktudás fejlesztéséhez. 

A Szerző kiadása, Budapest,2015. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása