Lisa Scottoline:Végső fellebbezés

 Lisa Scottoline:Végső fellebbezés című könyvét azoknak ajánljuk, akik szeretik az izgalmas, feszültséggel teli thrillereket, ugyanakkor nem húzzák az orrukat, ha egy kis közélet is belekerül a cselekménybe. A díjnyertes bestseller jogi környezetben játszódik, tehát azoknak az Olvasóknak is érdeklődésére is számíthat, akik érdeklődnek a jog iránt, netán szakmai szinten művelik azt. Egy rövid spoiler, és máris meglehet rohanni a könyvtárakat, antikváriumokat, hogy beszerezzük ezt a nagyszerű könyvet. 

Grace Rossi, miután túljutott egy viharos válóperen, munkahelyet is váltott: New York állam fellebviteli bíróságánál helyezkedett el. Nagy ügyekről hoz döntést,viszont munkatársaival, különösen a két, elviselhetetlen modorú stréber joghallgatóval nincs megelégedve. Az egyik bíró, az örmény származású, egzotikusan jóképű, ám nős Armen Gregorian, viszont szemet vet a magányos, fiatal és csinos asszonyra. Neki adja a pillanatnyilag legégetőbb ügyet:egy gyilkosról kell eldönteni, halálbüntetést vagy életfogytiglant érdemel-e. Grace és a bíró véleménye nem mindenben egyezik, ezért konzultációt beszélnek meg. A konzultáció éjszakába torkollik, erotikus felhangokkal telítődik,és viharos szeretkezéssel ér véget. Egy pillanatra Grace elbizonytalanodik, mert úgy véli, valaki leskelődik utánuk, de a bíró megnyigtatja, semmi baj, biztos csak a szorongás jelentkezett ilyen formában...
Másnap Grace sokáig alszik, mikor felébred,megdöbbentő hírt kap anyjától: kapcsolja be a tévét, mert főnöke, Gregorian bíró öngyilkos lett! A fiatal jogásznő kizártnak tartja, hogy egy ilyen éjszaka után valaki hazamenjen és csak úgy főbe lője magát. Persze, titkát nem árulhatja el, mert abból óriási botrány kerekednék. Susan Gregorian, a feleség, egyértelműen az öngyilkosság-verziót támogatja. Grace-nak eszébe jut az a pillanat, mikor azt hitte, leskelődnek utánuk. Lehet, hogy tényleg volt ott valaki? Lehet, hogy Susan- aki különben szenátor- rájött férje kis titkára és bosszúból, vagy éppen hirtelen felindulásból meggyilkolta, azután pedig öngyilkosságnak álcázta az egészet?A bíróság biztonsági kameráján nem működött a rögzítő, mint kiderült, szándékosan, szűkös a költségvetés. A nyomozást vezető rendőrtiszt semmit nem hajlandó elárulni, Grace Rossi pedig észreveszi, hogy követik. Egyre inkább erősödik Miss Rossiban a gyanú:a bírót megölték. Barátnője, a pszichológus szerint ez csak fantázia, amelynek része Crace apja is...
Gregorian bíró utóda, egy meglehetősen vértelen,konok modorú öregúr, két hét múlva szeretne beköltözni elődje irodájába. Utasítja beosztottait, hogy mindent pakoljanak ki, gondoskodjanak az iratanyag megfelelő elhelyezéséről. Grace és Elvira, a bíró titkárnője, hozzálát a pakoláshoz. Megdöbbentő felfedezést tesznek:egy szekrény mélyén különös iratokat találnak. Egy álnéven bérelt lakás szerződését, és egy csekkfüzetet, mely akkora tételekkel van teleírva, amekkorát egy szövetségi bíró biztosan nem engedhet meg magának. Lehet, hogy a bíró nem is volt olyan becsületes, mint amilyennek kollégái tartották? Lehet, hogy valami titokzatos bűnszövetkezet megvesztegette?
És itt most abbamarad a spoiler, de egy kérdést azért felteszünk, amin érdemes elgondolkodni:ha a bíró tényleg simlis volt, miért az irodájában tartotta a kényes természetű iratokat? Nem lehet,hogy valaki bele akarja keverni valamibe a neves jogászt? Amit külön megemlítünk:az örmény bíró hatalmas kutyája. Minek egy bírónak akkora kutya, hogy Grace kislánya fél tőle? 

Lisa Scottoline könyve a műfaj egyik remeke. Szerző jól ismeri a bíróságok világát, karakterábrázolása kitűnő, cselekményszövése rendkívül eredeti. Minden thriller-rajongónak örömet okoz a Végső fellebbezés. 

Bastei Budapest Kiadói Kft, Orion Könyvek sorozat, 1999.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása