William Golding:Látható sötétség

 William Golding hazánkban talán kevésbé ismert regénye,a Látható sötétség, fejlődésregény. Egy fizikailag torz, lékekben viszont környezeténél magasabbrendű ember beilleszkedésének ( pontosabban: be nem illeszkedésének) története egy erkölcseiben hanyatló, értékerendjében bizonytalan és összetett világba. A rend kedvéért közlünk egy rövid spoilert, azzal a megjegyzéssel, hogy ebben a regényben nem a cselekmény a legfontosabb, hanem a kapcsolat: a folyton kudarccal szembesülő egyén próblkozásai, harcai arra, hogy megkapaszkodjon ebben a furcsa világban. 

A történet a második világháború alatt indul, Az "anglia csatá"- nak is nevezett német támadások idején, 1940-ben. Anglia nagyvárosait bombázzák a németek. Mindenhol tüzek égnek, falak omlanak, furcsa, fehér fény övezi az egész várost. Egy bomba lehullik,összedől egy ház, az amatőrökből ( zenész, könyvkereskedő stb.) álló légvédelmi osztag rettentőn megijed. Egyszer csak a romokból előjön egy kisfiú. Fél oldala megégett, de úgy jön elő a romokból, mint egy király. Kórházba viszik,külső sérüléseit csak részben sikerül meggyógyítani. Arca csúf, haja csak a fél fején nő. A háború után iskolába kerü, pechjére azonban egy ferde hajlamú tanár osztályában köt ki. Egy fiú az osztálybó öngyilkos lesz, Matty ( így hívják a fiút) is belekeveredik az ügybe, elbocsátják az iskolából. Egy vaskereskedésbe kerül dolgzni, kézbesítőnek ( ma úgy mondanánk:futár). Hihetetlen élettapasztalatra tesz szert, ugyanakkor érzi, hogy a vaskereskedésben nincs rendben valami. A tulaj mintha szándékosan termélné a veszteséget. Semmilyen selejtes vagy sérült alkatrészt nem dob ki, mindent gyűjtöget az üzlet erre specializált raktárában. Időtlen idők óta ott lévő szegek, csavarok, tengelyek és mindenféle gépalkatrészek teszik ki az üzlet kínálatának nagy részét. A segédek már öregek, kicsit buták is, nem alkalmasak arra, hogy bármit is eladjanak. Matty itt, a vaskereskedésben szembesül azzal, hogy a lányok- asszonyok külseje miatt undorodnak tőle. Be kell látnia, nem lesz felesége.Identitásválságba kerül, ahogy a mai pszichológia mondaná. Ausztráliába utazik, hogy ott találja meg igazi önmagát. Már a partra érkezéskor kiderül, hogy azzal nem oldja meg lelki problémáit, ha földrajzi értelemben hazát cserél. Ami az életfeltételek megteremtését illeti, jól indul a dolog, három évig dolgozik egy kereskedésben. A tulaj kedveli, a felesége már kevésbé, sőt, amikor felmond, örömtáncot jár. Vajon sikerül-e a torz külsejű fiatalembernek megtalálnia önmagát: végleges egzisztenciát teremtenie, párt találnia, esetleg családot alapítani? Erről szól William Golding regénye, emiatt izgul több száz oldalon a Kedves Olvasó. 
Mert úgy van ám a regény megalkotva, hogy egy kicsit mindenki rokonszenves, és egy kicsit mindenki ellenszenves. Rokonszenves az igazgató, mert vezetőként meg akar oldani egy igencsak fontos erkölcsi problémát, ellenszenvessé válik az igazgató, amikor kiderül, hogy saját korlátai miatt ez a feladat túl magas neki. Rokonszenves a vaskereskedés tulajdonosa, mert emberként bánik Mattyval, de ellenszenves is, mert nem tanítja őt az életre, hanem éppen ellenkezőleg: abból kilépni tanítja, altervalóságot hoz létre maga körül, ebbe illeszti be Mattyt. Amikor pedig elviszi családjához ( nem árulom el, milyen célból, az Olvasó majd idejében rájön...), akkor pedig kifejezetten gusztustalan figurának tűnik föl az Olvasó szemében). Szóval, Golding mester az emberi teljességet kívánta ábrázolni, groteszk humorral, szívet-lelket átmozgatva. 

Kinek ajánljuk a Látható sötétség című könyvet? Mindazon felnőtt Olvasóknak, akik szeretik a jó angol humort, nem idegenkednek a szóviccektől, és nem bánják, ha egy író behatol szívük legmélyére. Remek, jó színvonalú irodalom, de nem golding legjobb regénye. Ettől függetlenül jól olvasható, élvezhető alkotás. 

Európa Kiadó, 2021. Fordította Béresi Csilla

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása