Moldován Tamás(szerk.):Gyilkosság vagy baleset?

 A Kádár-korszak ( 1957-1989) Magyarország történelmében a motorizáció idszaka is volt. Egyre több és több családnak, magánszemélynek lett autója, motorja, nőtt a buszjáratok és a közlekedő vonatok száma. A növekvő forgalom pedig növelte a balesetek számát is. A könyvkiadás is reagált erre a jelenségre, s 1977-ben, Moldován Tamás szerkesztésében, megjelentette a Gyilkosság vagy baleset című könyvet, Magyarország első közelekedési baleseteket feldolgozó riportkönyvét. Nagyon tragikus történeteke sorakoznak itt egymás után, spoiler helyett kiválogattunk néhány különlegesebbet. 

Az elmaradt randevú című történet főhőse egy, a társadalomba nehezen beilleszkedő fiatalember, aki randizni készül. Csakhogy a lány nem jön el a megbeszélt időpontra, utólag a rendőröknek elmondja, valami nem tetszett neki a srácban...Az amúgy villanyszerelőként dolgozó fiatalember rendkívül csalóddott, így hát betér a kocsmába. Miután jó nagy teret engedett csalódottságának, Sátoraljaújhely kellős közepén ellop egy buszt. Ámokfutásba kezd, egy embert megöl, majd belehajt egy útmenti árokba. A tárgyaláson azt vallja, nem emlékszik semmire. Vajon enyhítő körülménynek tekinti a bíróság ezt az érvet?

A címadó történet, a Gyilkosság vagy baleset?, nagyon egyszerű rendőri rutinmunkaként indul. Egy hajnalban biciklist gázolnak, Szarka Imrének hívák az áldozatot. Valószínűleg teherautó tette. Csakhogy a nyomozónak feltűnik valami: túl közel van az áldozat a kerékpárhoz, szinte lábbal magához öleli. Ha nagy sebességű teherautó gázolta volna el, messze kellett volna repüjön vagy az áldozat, vagy a bicili, vagy mindkettő, de különboző irányba. Félreteszik az aktát, de csak átmenetileg. Kiderül ugyanis, hogy Szarka úr felesége igencsak kikapós menyecske hírében áll, ismerik is a szeretőjét. Csakhogy ő nem tehette, alibije van. Vajon bűnös-e párocska,vagy ha nem ők gázoltak, akkor kicsoda?

"Ember, mit csinált?". Ez a címe a következő, igencsak megrázó történetnek. Egy hentes áruért megy, sietnie kell, nem is egészen józan. Reggel óta fejfájásról panaszkodik.Kollégái bevezetik az irodába, kávét főznek neki, de annyira rosszul néz ki az ember, hogy ki akarják hívni hozzá a mentőt. Babó úr- így hívják a hentest- azonban nem akar orvoshoz menni. Bepattan a Trabantjába, s Székesfehérvár belvárosában ámokfutásba kezd. Hátulról elgázol egy 68 éves biciklis asszonyt, aki éppen az unokájához igyekszik. A rendőrségen azt sem tudja megmondani, mi a neve. Véralkoholszintje igen magas, viszont- és ezt ügyvédje is hangsúlyozza a tárgyaláson- valószínűleg a részegségen kívül valami más betegség is gyötri. Mindenesetre a bíróság elítéli. 

Hamis tanú a háztetőn- ez a következő történet címe. A történet egy esküvőn kezdődik. Abban az időben az embereknek még hosszabb ideig kellett várniuk gépkocsira, semmi különös nem volt abban, hogy egy fiatal párnak még nincs autója. Kölcsönkértek egy Zsigulit, az volt az esküvői autó. Csakhogy, mint lagzin oly sokszor, mindannyian ittak, s amikor a vőlegény lement italért, gondolta, kipróbálja a a kocsit. Egy újságárusbódét sodort el a gépjármű, nagyobb baj, hogy benne ült az újságos is. Nagyon izgalmas rendőri üldözéssel- háztetőn kergették a menekülő gyanúsítottat- ért véget a szomorú történet. 

Egy nagy kérdés vetődik fel az Ott, Hajdúsámsonnál című történetben. A vonat elüti a szabálytalanul közlekedő iskolabuszt, gyermekek is meghalnak, egyikük úgy, hogy alászorul a dőlő busznak...A vonat szabályosan közlekedett, a vezető észlelte a síneken álló buszt, lassított, vészjelzést is leadott, de megállni már nem tudott.Az iskolabusz féknyomai viszont különös dolgoról tanúskodnak: hogy a busz megállt a sorompó előtt ( fényjelzés nem volt, akkorban az még nem volt kötelező), majd újra ráhajtott a sínekre. Az ügyész szerint a vádlott buszsofőr, látta a közeledő vonatot, de úgy becsülte, még átér, ezért újra gázt adott. A busz sebváltója viszont egyesben volt. Lehet, hogy a sofőr mond igazat, és tényleg műszaki hiba történt? Mit volt erről a bíróság véleménye?

A Gyilkosság vagy baleset? című könyv történetei egyetlenegy dologra figyelmeztetnek: csak óvatosan az utakon! Vigyázzunk egymásra! Kerüljük el a tragédiákat! Minden hivatásos és amatőr sofőr számára ajánljuk ezt a könyvet, antiváriumokban még fellelhető. 

Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat, 1977.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása