Stina Jackson:Összezárva

 Stina Jackson második könyve,az Összezárva,magas szintű, irodalmi szintű lélektani krimi. Szerző elképesztő pszichológiai érzékkel ábrázolja három ember plusz két testvér drámáját. Az Összezárva a 2020-as évek nagy nemzetközi bestsellere lehet. Egy rendhagyó,reflexiókkal megtüzdelt spoilert közlünk,érzékeltetve,hogy nem pusztán  egyszerű,mindennapi krimiről,hanem komoly,kvalitásos irodalmi alkotásról van szó.

A történet a 20-21.század fordulóján játszódik,színhely pedig Svédország északi,erdőkkel és mocsarakkal teletűzdelt része,ahol igen kevés ember lakik. Itt él,egy valaha szebb napokat látott nagy házban az öreg Vidar,lánya,Liv és unokája,a kamaszodó Simon. Vidar élete kudarcos,a nyolcvan felé közeledő férfit környezete ellenségesen kezeli. Fiatalabb korában ugyanis Vidar volt a környék leggátlástalanabb üzletembere,aki bagatell áron sokszor törvényen kívüli eszközöket,pl.zsarolást is alkalmazva vásárolta fel a szomszédok erdőit,földjeit. A három ember-Vidar,Liv és Simon- különös osszezártságban él,és ezt a bizarr emberi viszonyt mutatja be nekünk Stina Jackson zseniálisan. Vidar uralkodik a környezetén,zsarnokoskodik,minden pillanatukat ellenőrzés alatt tartja. Még Livet,a felnőtt lányát,is mindennap beviszi a  munkahelyére. Gyötri őket,folytonosan ellenőrzi minden percüket. Még naplót is vezet arról,kit hogyan bosszantott fel aznap. Ugyanakkor Vidar is szánalomra méltó öregember,két családtagján  kívül nincs senkije. Dúsgazdag az öreg, de sohasem utazik,mert akkor más emberekkel kellene találkoznia,akiken nem uralkodhat. Liv rabságban él,fiatalabb korában próbált megszökni,de az apja mindig elkapta. Mostanra belenyugodott helyzetébe,de gyűlöli apját. Simon pedig-nos,ezt nem árulom el itt,kiderül a könyvből. 

Vidar zsugorisága,emberi kisszerűsége egyre jobban idegesíti a környék egyik különcét,a Vidarhoz hasonlóan mizantróp Juhát. Juha,aki extravagánd visrlkedésével rendszeresen felbolygatja a falu életét, felbéreli a két bűnöző testvért,Liamot és Gabrielt,hogy rabolják ki az öreget. Alaprajzot is ad nekik. Liam éppen jó útra térne,nehezen egyezik bele a rablásba,de végül győz a kapzsiság. Egy éjszaka megközelítik Vidar házát. Az öregnek elképesztő érzékszervei vannak:érzi,tudja,hogy valakik megközelítették házát,betörtek elzárt világába. Azt gondolja,farkasok járnak a ház körül. Szól Simonnak,puskát vesznek kezükbe és elindulnak az éjszakába,két különböző irányban. Liam és Gabriel,mikor tudatosul bennük,hogy az öregúr észrevette őket, feladják a rablás tervét,követik az öreget. Azt nem tudják,hogy a fiú is a terepen van. Liam néhány méterre közelíti meg Vidart. Nincs semmi különös terve. Ekkor lövés dörren,a nyolcvanéves öregember holtan esik össze. A két pancser bűnöző ijedtében hazaszalad. Simon pedig messze kóborol,csak hajnalban ér haza,azt gondolja,nagyapja már régen otthon várja. Napokon át keresik az öreget,végül egy kútban találják meg a holttestet. Liv,titokban,örül az öreg halálának,végre szabad,felnőtt életet élhet. Ráadásul rengeteg pénzt örököl. Tudja,most nagyon okosnak kell lennie,a fél falu már így is őt gyanúsítja,vigyázni kell,valódi érzelmeit el kell rejtenie. Gyanúsított rengeteg van,Vidar a fél falut átverte,megzsarolta,kisemmizte. Kiderül,Liv anyját is elszerette az egyik-szintén eléggé különösen viselkedő-falubeli férfitől. Simon pedig szerelmes lesz a szomszéd birtokos lányába. Van,aki óvja a fiút ettől a szerelemtől. Liv egyre jobban kikészül,főnöke egy hónapra szabadságra küldi. Helyére pont Liamot,a jó útra igyekvő fiatal srácot veszi fel.Spoiler itt vége.

Miért ezt a könyvet,Stina Jackson művét tartom az egyik legjobb bűnügyi regénynek?Hihetetlenül jó a Szerző karakterábrázoló képessége. Valószerű,de különös alakokkal van telis-tele ez a regény,az Összezárva. Másrészt:magát az összezártságot,az életidegenséget,mint jelenséget láthatjuk,minden szörnyűségével,a kitörés lehetetlenségével. Három ember egy lassan amortizálódó nagy házban,szinte egymáshoz láncolva. Se velük,se nélkülük. Félelmetes. Minden irodalomszerető,minden olvasni szerető ember számára ajánljuk ezt a könyvet. Nem fogják elfelejteni,az biztos. 

Animus,Skandináv Krimik.Budapest,2022. Fordította Dobosi Beáta.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása