Alföldi Imre:Minden lében két kan áll

 Az 1980-as években fellendült a magyar bűnügyi regényírás. Egészen különleges műfajú könyvek is megjelentek a boltokban. Alföldi Imre: minden lében két kan áll című könyve paródia, mégpedig a Roger Moore és Tony Curtis főszereplésével hazánkban is bemutatott Minden lében két kanál című filmsorozat irodalmi paródiája- de nevezhetnénk adaptációnak is. Az alábbiakban közölt spoilerrel szeretnénk kedvet csinálni az olvasáshoz, nem lefeledve, hogy krimiről van szó, nem áll szándékunban a gyilkos személyét elárulni. 

Bihari Bence, a kisváros közepes tehetségű, pitiáner sztrikal foglalkozó újságírója megromlott házasságban él. Ez főképp annak köszönhető, hogy felesége, aki az évek során egyre kövérebb és házsártosabb lett, a vasárnapi fociemccsek idejére mindig kitalál valami családi programot. Ezen a hétvégén például tavaszi nagytakarítást kellene csinálni. Bihari úr fellázad, s fiatalabb szeretőjénél keres testi-lelki felüdülést. Éppen túl vannak egy forró szeretkezsen, amikor kiabálást hallanak a kapualjból. A nem éppen hősies zsurnaliszta óvatosan megkukucskálja, ugyan mi is folyik odalant, a kapualjaban. Hát megdöbbenve látja, hogy saját albérlője, Jocó, a mászaki egyetemista, fekszik ott véresen, kirabolva. Elmondása szernt három férfi orvul megtámadta, elvették a nála lévő kb. hétezer forint készpénzt ( ez akkoriban több, mint bárki másnak a havi fizetése), nyolcezer forintos bőrdzsekijét és karóráját. Ezek akkoriban luxuscikkek, s felmerülhet az Olvasóban, honnan volt pénze minderre egy állítólag csóró egyetemistának. Azonkívül eltűnt az a lány is, akivel Jocó a kapualjban csókolózott. A fiút- mint igazi hősszerelmest- jobban izgatja a lány sorsa, mint a bőrdzsekije. Bihari és szeretője leápolják a fiút, bekötözik vérző arcát, és hívják a rendőrséget. Ettől kezdve különös események sora kezdődik. 
A kiérkező rendőr forró nyomon akarja elkapni a tetteseket. Miután ellenőrzi, hogy Jocó nem szenvedett-e maradandó sérülést, beülteti őt a rendőrautó hátsó ülésére, azzal, hogy ők itt most végigjárják a kisvárost, és hogyha a srác felismeri valamelyik tettest, jelezzen. De hiába keringenek össze-vissza a sötét,de azért villanyfényes utcákon, azok annyira néptelenek, hogy Jocó gyakorlatilag nem is tudja kiválasztani a tettest, mert nincs kiből. Ezután a rendőrrel a kocsmába mennek, ott szokták eladni a lopott holmikat. Az ivóban éppen Tornyos Dezső, az ittasságáról ismert géplakatos panaszkodik, mivel rosszul megy sora:kissé ittasan üzemi balesetet okozott saját magának, mire elbocsátották. A sors ezen igazságtalanságát Dezső úgy próbálja legyőzni, hogy mindenkit meghív egy fröccsre. Majd előhúz a koszos szatyrából egy bőrdzsekit, valami hasonlót, mint amit Jocótól elloptak. Letartóztatják Dezsőt, de annyira részeg, hogy nem lehet kihallgatni. Az akció közben viszont nyoma vész Jocónak, és ez a tény a rendőrságnek kezd nem tetszeni...Amúgy kiderül, hogy részeges Dezsőnk azt a bőrkabátot a múlt heti leárazáskor vette az áruházban. De akkor Jocó miért állította, hgy az az övé volt?

Azonkívül ,hogy végigolvassuk a mosolyogtató- töbszörös rekeszizom-összehúzó krimit (a könyv alcíme egyébként:Vidám bűnügyi regény), nagyon alapos bepillantást nyerhetünk a késő Kádár-kor kisvárosainak világába. Ez már a hanyatló kommunizmus( 1987-ben jelent meg a könyv), amely mögött ott pislákolnak a születő kapitalizmus lángjai. Már vannak menő nyugati cuccok, zenék, italok, szóval, ha lassan is, de jön be a kommunista Keletre a Nyugat. A cselekmény bonyolult, a regényalakok beszédstílusán pedig tettenérhető Roger Moore és Tony Curtis egyszerre kemény és ppiperkőc stílusa. Ajánljuk ezt a könyvet minden krimirajongónak. Boltban már nem feltétlenül kapható, inkább antikváriumokban érdemes megpróbálni. 

Népszava Könyvkiadó, Expressz Könyvek, Budapest, 1987.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása