Gary Braver: A hívők

 Gary Braver az USA egyik legnépszerűbb thriller-írója,volt, hogy egyszerre több könyve volt a TOP 10-ben,ami azt jelzi, hogy igazi bestsellerekről van szó. A hívők című könyve kőkemény, modern és misztikus thriller, csak erős idegzetűeknek ajánlott. Ebben a nem túl méeretesre tervezett könyvajánlóban rövid spoilert közlök a műről.Antikváriumokban, nagyobb könyvtárakban egészen biztosan megtalálható. 

Tehát jöjjön a spoiler! A történet a 21.század elején játszódik, valahol Amerikában. Zac első pillantásra egy teljesen átlagos amerikai egyetemista, aki kicsit tanul, hol bejár a szemináriumokra, hol nem, mindeközben élvezi az egyetemisták meglehetősen szabados életét. Csakhogy Zac több szempontból is más, mint az átlag. Súlyos problémával küszködik:szerencsejáték-függő. Mind az offline. mind az online pókert szereti. Már barátainakk is tartozik több száz dollárokkal, de az igazán rémes az online felületeken összegyűlt tartozás, amely eléri a négyzer dollárt. A hitelkártya-társaság és a platform már perrel fenygeti. Természetes Zac nem vesz tudomást függőségéről,újabb és újabb lehetőségeket keres, hogy nyerjen, és abból majd megadja tartozását.Csakhogy ez nem így szokott lenni: újabb és újabb adósság keletkezik. 
Egy éjszaka Zac éppen egy pókerpartiról tart haza, biciklivel. Nagyon gyorsan megy. Már közel jár otthonához, amikor is egy kátyúba beleáll az első kerék, a bicikli hirtelen megáll, Zac pedig előrelendül, kirepül a kormány mögül, és beveri a fejét egy közlekedési lámpa oszlopába. A fiút kórházba viszik, ahol hónapokon keresztül mesterséges kómában tartják. 
Édesanyja, Maggie, hatalmas stresszhelyzetbe kerül. Már elvesztette férjét és nagyobbik fiát. A fiút meggyilkolták egy bár parkolójában, férje ettől teljesen elvesztette magabiztosságát, kolostorba vonult, ahol is három év múlva meghalt. Maggie-nek már csak Zac maradt. A fiú állapota hétről hétre javul, de felébreszteni még nem lehet. Zac népszerű srác, sűrűn látogatják barátai. Az egyik ilyen látogatás alkalmával Zac valami furcsa halandzsaszöveget suttog. Persze, a haverok mindezt rögzítk kamerás mobillal, egy teológusprofesszor pedig megállaptja, hogy nyelveken szólásról, azaz glosszoláliáról van szó. Zac álmában arámi nyelven mondta a Hegyibeszédet. A fiú nem vallásos, és sohasem tanult arámiul. Másnap vallási fanatikusok tucatja lepik el a kórházat, akik gyógyulást akarnak. Maggie teljesen kiborul, a kórház pedig áthelyezi Zacet egy biztonságosnak tartott szárnyba. 
A történet másik szála:Egy fiatal lány kinéz a kollégiumi szoba ablakán. Megdöbbentő dolgot lát.két ember megy a hídon, az egyik pedig azért könyörög, hogy a másik ölje őt meg. Vajon teljesíti a kérést a másik férfi? Mindenesetre másnap megtalálják egy hajléktalan holttestét- amely igen különös élettani jeleket produkál. 
A történet másik szála ( több már nem lesz, ígérem). Ron egész életében abból élt, hogy bérgyilkosságokat követett el. Mindegy, kiféle-miféle a megbízó, csak fizessen. Csakhát egyszer még a legrutinosabb bérgyilkos is megöregszik,kisebb szívproblémák jelentkeznek, és eljön a lelkiismeret-furdalás ideje.Ron egy katolikus templomba tér be.Meggyónja bűneit. A pap azt modja neki, jöjjön vissza három nap múlva. Itt más egy másik pap várja. Tizenötezer dollárt fizet neki, ha megöl egy általa istentelennek tartott tudóst. Ron teljesíti a megbízást. De azért azon elgondolkodik, hogy miért is kell egy nemzetközileg elismert, Nobel-díjhoz közel álló fizikust megölnie...És jön az újabb megbízás...
Spoiler itt vége. 

Amint talán fentiekből is kiderül, nem közönséges krimiről van szó.A hívők című könyv története és tartalma kemény, mint az acél. Azoknak ajánljuk Gary Braver könyvét, akik nem riadnak vissza egy kis miszticizmustól, és akik nem szoktak esténként rosszat álmodni, ha izgalmas thrillert olvasnak. Remek könyv! 

Lettero, 2021, Budapest. Fordította Róbert Pál


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása