Károlyi Csaba:Egy teljes év.Beszélgetések Nádas Péterrel

Jóval több ez a könyv holmi kulisszák mögé pillantásnál. Egy egy tanító könyv.
 Nádas Péter az elmúlt évtizedek alatt a magyar irodalom ikonikus alakjává nőtte ki magát, nevét szerte Európában ismerik. Károlyi Csaba egy teljes éven át interjúzott az íróval, a legkülönbözőbb témákról kérdezve őt.
Ebből a könyvből nagyon sokat tanultam és fogok is tanulni. Ebben a könyvajánlóban arról írnék, mit is tanultam Nádas Pétertől. Ez persze nagyon szubjektív dolog, lehet, ha egy évvel korábban vagy később olvasom el a könyvet, mást tanulok. És az is igaz, hogy mindenkinek mást és mást mond egy ekkora terjedelmű és igen magas színvonalú tartalommal bíró szöveg. 

Jöjjenek hát a számomra legfontosabbak!
1. A szabadság európai értelemben vett "érzése" (ami persze nem érzelem, nagyon is intellektuális termék,gondolat) összeegyeztethető a nemzeti problémák iránti érzékenységgel. Manapság is vannak, akik ezt a két gondolatrendszert megpróbálják szembe állítani, de nincs igazuk. 
2. A rendszeres kertészkedés, a vidéki élet igenis összeegyeztethető a magas szintű szellemi munkával.Változtatni kell az urbánus életmódon.Ugyanakkor az is igaz, hogy falun, kisvárosban is élhet valaki európai mércéjű szellemi életet.
3. Az emberben a tehetségek ( mert minden tehetséges embernek többféle tehetsége van) összefüggnek egymással.
4. Németországban sem minden fenékig tejfel.
5. Nádas Péter és Esterházy Péter sok dologban hasonlítottak, de még több dologban különböztek.(Recenzens megjegyezné:Esterházy eredeti végzettsége matematikus volt. Ez sokban meghatározónak bizonyult írói pályáján). 
6. Mészöly Miklós, minden zsenialitása ellenére, nem volt képes jó drámákat írni. Az ember azt gondolná, hogy a jó drámához elegendő, ha dialógusokat írunk színpadra, de nem. A dráma, a színmű, ennél jóval több. 
7.A legfontosabb, amit egy ember kutathat, a dolgok közötti összefüggés. A kapcsolódási pontok. Él a világon X és Y. Nincs közöttük racionálisan-materiálisan magyarázható kapcsolat, de mégis van. Valahol. Meg lehet írni azt a történetet, ahol van. Lehetséges, hogy az egész írás nem más, mint a kollektív tudattalanban rejtőző kapcsolatok keresése? Csehovnál biztos.)
8. Nem érdekelt a fotóművészet. Eddig.
9.Az én generációmnak már új, hogy a Jelenkor folyóirat a máshonnan száműzöttek menedéke volt. Nem tudtam.
9. És végezetül, de nem utolsósorban: Nádas Péter egyetlen szóban elmondta, miért érzem kicsit kevésnek a rockzenét, már. Mert mágia, s az ember előbb vagy utóbb, de túljut mágikus korszakán.

Nádas Péter és Károlyi Csaba könyvét úgy kell olvasni, hogy felteszed a polcra, egyszer végigolvasod,aztán gondolkozol, aztán megint végigolvasod, és megint gondolkozol. Csak így a jó. Én még csak egyszer olvastam végig. Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti az irodalmat. Meg aki furcsának tartja, annak is. 

Jelenkor Kiadó,2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása