Borbély Szilárd:Bukolikatájban

 Borbély Szilárd posztumusz verseskötete az antik mítoszok világát, nyelvi és kulturális keretébe ágyaz egy sajátos, csak a Kárpát-medence keleti felére jellemző népi-népies tematikát. Az antik világ és a 20.század világa békés-békétlen együttélésben találkozik. Nekünk, 21.századi Olvasóknak pedig mindegy, milyen messze megyünk vissza az időben,a mi kultúránk annyira speciális, hogy semmilyen régebbi kultúra alulnézeti megjelenítését (az "egyszerű ember", ugyebár...) nem tudja automatikusan magába fogadni. Meg kell értenünk az antikot, s meg kell értenünk a 20.század második felének kolhozosított falusi társadalmát. 
A Bukolikatájban. Idyllek cím ironikus. A Szerző azt jelzi vele: íme, itt az a táj, ahol a történelem vigaszosabb időszakaiban pásztorkölteményeket írtak a költők, ma pedig már költők sincsenek, csak téeszelnökök meg agronómusok, akik még a keserves, véres-verejtékes munkáért sem hajlandók fizetni. Ez egy elszürkült, minden idealisztikus vonásától megfosztott paraszti világ, ahol az okoz örömet, ha a bagzó kutyákat bottal elválasztják egymástól. 
Néhány versről szólnék részletesebben, ez lesz a könyvajánló. Előtte próbáljuk meghatározni a költemények műfaját. Szerintem vagy balladák, vagy az elbeszélő költemények világába tudjuk őket besorolni, azzal a megkötéssel, hogy hiányzik belőlük ( szándékosan) a 19.századi elbeszélő költeményekre oly jellemző heroizmus. Pontosabban:az a hősies és példanélküli, hogy ezek az emberek elszegényítve, kifosztva is tovább élnek, végzik a munkájukat. Igaz, nem tehetnek mást. 

Gyászvers Szuromi Lajos halálára. E vers két változata foglalja keretbe a könyvet. Borbély Szilárd a létről, a beszédről és a nyelvről vallott felfogását jeleníti meg ezekben a gondolati költeményekben. Az egyén tettei, életmegnyilvánulásai elszállnak, illékony módon léteznek. A kimondott vagy leírt szó azonban megmarad emlékeinkben, papírokon. Csak a betű örök, meg a vers. ( Recenzens hozzáteszi:pszichológusok szerint, ha valaki visszaemlékezik elhunyt hozzátartozójára, akkor az a hozzátartozó többnyire megszólal, akár csak egy szót is. Ritka a néma emlék.). 

A Deukalión Termelő Szövetkezet. A görög mitológiában Deuklaión Prométheusz fia, aki megmenekül a Zeusz által Árkádiára bocsátott özönvíz elől azáltal, hogy épít egy hajót ( ismerős történet?). A versben Borbély Szilárd saját családjának történetét tárja fel. Az ötvenes évek nagy mezőgazdasági átalakításai közepette az újonnan létrehozott rizsföldön árvíz tör ki, amely elsodor néhány hordót, a károkért a falu Borbély Szilárd édesapját teszi felelőssé.A téesz kártérítést követel, a falu elzavarja az apát, aki azonban titokban hazajár. A család fenntartó nélkül marad, az anya csalánlevélből főz levest. Később aztán valami gépészeti feladatot mégiscsak rábíznak az apára. 

Bécsikék, legyek. Közeledik az igazi tavasz, a vályogból tapasztott házak falain gyermek-ujjnyi rések tátonganak. Ideje meszelni. Kipakolnak a házból minden bútort, a kisgyerekek pedig vödörszámra gyűjtik az utakról a lószart, merthogy az az egyik legjobb tapasztóanyag. A felnőttek meszelnek, utoljára teszik fel az ún, bécsikék színt, ettől pedig mgszépülnek a házak, kicsit úriasabb jeleget kapnak. Társadalmi értelemben, metaforikusan értelmezve ez a vers a felemelkedés reményét hordozza, a korai illúziókét, a vágy megtestesülését:a parasztember is lehet úr, polgár. 

Kirké, disznószíve.Egy disznóvágás költői ábrázolása. A máj, a tüdő jelképes értelmet kap, s Odüsszeusz is megjelenik, meg az istenek is feltűnnek:apa-isten, a hagyma felett könnyező anya-isten, és egy gyönyörű leírás a vizek " ábrázatairól". E vers olvasása közben Hellasz mediterrán északáiban éreztem magam. 

Ajánljuk a Bukolikatájban című,kitűnő könyvet a magyar irodalom és a görög mítoszok minden rajongójának.Két kultúra találkozott, és remekmű született e találkozásból. Nem egyszerűen " népi irodalom", annál valami sokkal több.

Jelenkor,2022.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása