Szabó Magda:Csigaház

 Szabó Magda:Csigaház című könyve irodalomtörténeti jelentőségű. Sokáig ugyanis úgy tudtuk, hogy az írónő első jelentős prózai műve az 1958-ben megjelent Freskó című regény. Aztán, miután Szabó Magda 2007-ben itthagyott bennünket, megkezdődött a hagyaték rendezése.A rendezés során pedig előkerült egy füzet,Csigaház felirattal. Szabó Magda 1944-ben írt regényét tartalmazta. Az írónő ekkor 26 éves volt.
Azért érdemes elolvasni ezt a könyvet, mert:
- irodalomtörténeti jelentőségű
- emberábrázolása nagyon árnyalt, már előrevetíti a későbbi Szabó Magdát
- maga az egész mű nagyon modern, lüktető.Szabó Magda jó látja korának társadalmi-politikai viszonyait.

A Csigaház című regény Bécsben játszódik, az 1938-as Anschluss után. A Csigaház Bécs első toronyházának neve, tizenkét emeletes, liftes, a korban ezt már valóságos felhőkarcolónak tekintették. Ebben a házban futnak össze a cselekményszálak. 
Kemenes Júlia fiatal lány, orvosprofesszor apjával és annak második feleségével lakik Pesten, egy villában, igen jó körülmények között. Dorner ügyvéd udvarol a fiatal lánynak, aki egy kicsit, mondjuk úgy:naivan áll az egész dologhoz. Egy este rosszkor nyit be rossz ajtón:Dollyt, apja második feleségét félreérthetetlen pózban találja Dorner ügyvéddel. Júliát annyira megrázzák a történtek, hogy Bécsbe menekül, Toni nevű nagynénjéhez. Kemenes professzor mindeközben jelentős agyműtétet hajt végre, úgyhogy az egészről csak akkor értesül, mikor Dorner ügyvéd meglátogatja a kórházban és elmondja neki az egész történetet. Dorner szereti Dollyt, és szeretné, ha Kemenes professzor elválna tőle. A két férfi beszélgetése rendkívül civilizált. Kemenes azt válaszolja, hogy szeretné Dollyval megbeszélni az egészet. Sor kerül kettejük találkozására. Kemenes elmondja, hogy ostobának tartja magát, amiért annak idején húsz évvel fiatalabb nőt vett feleségül. Túlzottan elragadta a férfihiúság, nem gondolt arra, hogy Dollynak hoyan fog esni az ő öregedése. Úgyhogy bejelenti a válást, megadja ügyvédje nevét, majd beköltözik a klinikára. Aztán felhívja Júliát Bécsben, elmondja neki, hogy ne aggódjon, nyugodtan hazajöhet. Ezt az optimizmust Júlia nem osztja, inkább maradna Bécsben. 
A Csigaházban bérel lakást Schülerné, egy kövér bankár özvegye.Edmund, a fiatal, harminckét éves arisztokrata, beleszeret a nála sokkal idősebb Schülernéba. Az asszony szereti a pénzt, az ékszereket,a drága italokat, a sok édességet, Bécs luxusüzleteiben vásárol. De becsületes: nem akar mindenáron ráakaszkodni Edmundra, a férfi egyre hevesebb szerelmét folyton lehűti, visszautasítja-ebben persze egy kis női ravaszság, játék is van. Edmund egyre gyakrabban jár fel Schülernéhez, ami feltűnik a Csigaház lakóinak is. Az asszonyt rosszerkölcsű nőnek könyvelik el, pedig nem feltétlenül az, csak fél az elszegényedéstől. Toni, aki a ház gondnoka,és szereti önmagát roppant erkölcsösnek tudni, elsejével felmond az asszonynak. Edmund segít neki új lakást keresni, de ez messze nem olyan színvonalú, mint a Csigaházban bérelt otthon. Ráadásul Edmundnak gondok szakadnak a nyakába. Egyik rokonuk elköltözik ebből a világból, ám az örökségről kiderül, hogy az adósság éppen akkora, mint a vagyon. Edmund pedig számított erre a pénzre. Így továbbra is kénytelen tisztviselőként dolgozni- éjjel pedig éli az arisztokrata ifjak életét, ezzel adósságot halmoz fel. 
Az Anschluss 1938-ban bekövetkezett, Ausztria a német Harmadik Birodalom része lett. Ám nem minden osztrák fogadja el ezt az állapotot, sokan szeretnék, ha Ausztria megint független lenne. Wachtl kertész is közéjük tartozik. Létrehoznak egy illegális ellenálló csoportot, amely még nem igazán tudja, mit akar- addig is hamis papírokat szereznek olyan osztrákoknak, akiket a nácik üldöznek. Egyszer azonban különös vendégük akad:a külügy egyik államtitkára látogatja meg őket. Csapdától tartanak, ezért óvatosak a férfival,Wachtl azonban egyre inkább úgy véli, látta már valahol ezt az embert. Hogy mi lesz a történet vége, ebben a spoilerben nem áruljuk el, el kell olvasni ezt a nem túlzottan vastag, de tartalmában annál gazdagabb könyvet. 

Melyet ajánlunk minden magyar és európai irodalombarátnak. Még nem az érett, kiforrott Szabó Magdát láthatjuk itt, de már csak egy lépésre van tőle. Nagyon jó könyv. 

Jaffa Kiadó, 2018.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása