Sharon Bolton:Darabokban

 Sharon Bolton krimije (vagy inkább thrillere?) nem csak a cselekmény miatt tekinthető különlegesnek, hanem a helyszín okán is. A cselekmény egy része ugyanis a Déli-Georgia szigeteken játszódik, közel az Antarktiszhoz. Ez a sajátos milliő, valamint a karakterek rendkívüli megformáltsága adja ennek a könyvnek a színe-javát. Szokásunkhoz híven, egy rövid spoilerrel próbálunk további kedvet teremteni az olvasáshoz. 

A történet ( melyet Sharon Bolton nemlineáris időfelfogással mesél el) napjainkban játszódik. A főhős, Felicity Cambridge-ban doktorandusz, érdeklődési köre a Déli-Sark, az Antarktisz természettudományos kutatása. Minden úgy tűnik, rendben van a lány életében:szakmai karrierje, ha nem is töretlenül ,de alakul. A szerelem még nem találta meg, de- úgy látszik- idővel ez is megtörténik majd. És akkor egyszer csak jön az összeomlás. Felicityvel egyre gyakrabban előfordul, hogy nem tud számot adni két-károm óráról: nem tudja, mit csinált ekkor, nem tudja, hogyan került oda, ahol magához tért. Idővesztésben van.Márpedig egészen furcsa helyken tér magához, pl. egy egyetemista diákbulin, egy meglehetősen kattant alsóbbéves fiú mellett, az ágyban...Különös sebeket fedez fel magán:mintha megkarmolta volna valami vagy valaki, a kékfoltok egészen csúnyák. 
Aztán jön a következő fázis:Felicity azt gondolja, valaki járkál a házában ( nagyon fontos: az Olvasó majd csak a történet végén tudja meg, hogy Felicitynek igaza volt-e, azaz hogy a lány a jó vagy a rossz oldalon áll). Tárgyak mozdulnak el a lakásában, de biztos benne, hogy nem ő tette azokat a tárgyakat arra a helyre. Az éjszakák különösen félelmetesek számára: mintha valaki járkálna odafenn. Mintha valaki lesnél őt az ablakon. Mintha hangokat hallana a fejében, egy lányhangot, ami elképesztő otromba tettekre biztatja. Furcsa emlékképek jönnek elő a gyermekkorból: bujkálás a lépcsőforduló alatti kis résben,ottfelejtett macik és kispárnák, valamiféle agresszió emlékei. Hősünk, tényleg úgy érzi, darabokban van.
Felcitynek új állást kínálnak: egy tévétársaság megbízásából kellene az Antarktiszhoz közeli Déli Geiorgia szigetekre utaznia, és ott geológia felméréseket végeznie. A lány nem biztos benne, hogy ebben a lelkiállapotban képes lenne megfelelően betölteni az új munkakört, ezért időt kér, s pszichológushoz kezd járni, terápiára, mely a hipnózist is magában foglalja. Joe, a pszichológus, maga is eléggé problémás eset:nemrégiben konfliktusa volt egy páciensével, aki többször zaklatta őt a lakásán is,aztán a páciens egyik napról a másikra eltűnt. Joe-t nagyon megviselte az eset, Deborah, rendőrnyomozó édesanyja vigyáz rá, szinte a fia minden lépését követi, ami igencsak terhes a szabad és független élethez szokott Joe-nak. Felicity nem akar őszinte lenne a terápián, azt gondolja, teljesen felesleges belemászni gyermekkori dolgokba, néhány hét, kevesebb stressz és feszültség, és rendben is lesz minden. Próbálja elbagatallizálni a dolgokat. Akkor ijed meg igazán, mikor- Joe tanácsára- naplót akar írni. A lakásán talál egy megírt naplót, olyan, mintha ő írta volna, szörnyű ronda dolgokkal van teli. Aztán az is kiderül, hogy padláson át valóban bejuthatott valaki a házába. Miután a lány érzi, hogy veszélyben van, Deborah, Joe anyja szoros megfigyelés alá vonja őt is. Egyszer megtámadják a lányt, a rendőrnyomozó az utolsó pillanatban menti meg az életét. Aztán a lány esküvői képeket talál a házában, meyek őt ábrázolják. Lehetséges, hogy tudta nélkül férjhez ment volna? Létezik ilyen? Egy menyasszonyi ruhát is talál  a padlásán....
És ki az a Freddie, akiről csak annyit utdunk, hogy ült börtönben? Miért követi a lányt?
Spoiler vége.

Sharon Bolton mesterien egyesíti a kalandregény elemeit a klasszikus thrilller paneleivel. Azoknak ajánljuk Sharon Bolton:Darabokban című könyvét, akik szeretik a krimit, a thriller, de nem riadnak vissza egy kis földrajzi felfedezéstől sem.

Next 21 Kiadó, Budapest, 2021. Fordította Farkas Veronika 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása