Borbély Szilárd:Kafka fia

 Talán sokan megkérdezhetjük:vajon miért írt Borbély Szilárd regényt Franz Kafkáról, az európai irodalom egyik legnagyobb alakjáról? Erre azt válaszolhatjuk:ha a történelem nagy alakjairól lehet életrajzot írni, akkor a világirodalom nagyjairól is lehet erősen pszichologizáló jellemregényt írni. Az a tény, hogy óriások vállán állunk, nem jelenti, hogy ne lehetne írni ezekről az óriásokról. A Kafka fia ( mely a Szerző életében nem jelent meg magyarul, kizárólag németül) olyan jellemrajz, mely a Kafka család férfitagjainak pszichológiáján keresztül kíván behatolni a nagy író szívébe és gondolataiba. 

Érdekesen alakul a félénkség-határozottság ellentétpár a Kafka család sorsában. A nagypapa egy igazán félénk, könyveit bújó, kereskedelemben dilettáns, túl jó indulatú férfi, aki a az emelkedő beszerzési árak mellett sem hajlandó fogyasztói árat emelni bolztjában. Sőt, a rászorulóknak ingyen is ad. Az igencsak spirituális lelkületű férfiú mellett a feleség a határozott, az amazon-típus, valójában ő irányítja a család mindennapi életét. Az apa, Hermann, pontosan az ellentéte ennek- pontosan azért, mert tanulni szeretne apja állítólagos" hibáiból". Franz Kafka apja úgy lázadt saját apja ellen, hogy racionális, sokszor erőszakos, kíméletlen emberré vált, aki remek kereskedő, viszont megveti az irodalmat, meg úgy mindenféle művészetet. Büszke arra, hogy erős, s erőssé akarja tenni fiát is ( nehogy belecsússzon azokba a gyengeségekbe, mint a nagypapa). Franz négyéves, amikor apja bemutatja neki az elmegyógyintéezet rácsos ablakain kileskelődő, kopasz, zavart tekintetű ápoltjait. A kisfiú lelkét akarja erősíteni? Nem tudjuk?Hermann sosem szeretne szegény lenni, s szerinte ez az ember ( főként a családfenntartó férfi) legnemesebb célja:a jómód megteremtése.A nőkkel szemben Hermann durva, ízléstelen, kikezd a személyzettel, alkalmazottai rettegnek tőle.Transzcendens iránt érzéke nincs, évente négyszer elmegy a zsinagógába, de csak azért, hogy a rabbi túlságosan meg ne haragudjon rá. Folyton retteg, hogy esetlennek tűnő fia széegyent hoz rá. 
Franz egyértelműen a nagyapja vére:nem földhözragadt kereskedő, nem üzleti játszmák ravasz szekrtéője, sokkal inkább szellemi, intellektuális ember, aki nehezen boldogul a századelő Csehországának kapitalizálódó világában. Hogy mégis valamit bizonyítson, munkát vállal egy hivatalban, méghozzá egy betegbiztosítónál,de az igazi ok,hogy meg szeretne menekülni apja állandó nyaggatásától.Az állás azonban keveset fizet, szűk megélhetésre alig elég,ezért Kafka néha így is kénytelen pénzt kérni dúsgazdag apjától, amit az fogcsikorgatva ad. 
Az írás minden író számára mást jelent.Vannak vérprofik, akik számára novellát, regényt, drámát írni megélhetés, pénzkereset- még a zsenik között is akadnak, akik így fogják/fogták fel, pl. Ibsen. Van, akik számára már-már az erotikus vágyak kielégítésének egyik módja (Móricz Zsigmond, Szomory Dezső). Franz Kafka számára az írás nem más, mint védekezés. A szavak számára önmagukban léteznek, és az egyetlen jók a létezők között. A szavak leírása, történetté formálása pedig nem más, mint védekezés a mindent behálózó érzelmek ellen, védekezés a külvilág jelenségeivel kapcsolatos szorongások ellen. Védekezés a kapitalizmus embertelensége ( azaz az apa nyersesége?) ellen.Ezt csak olyan ember érti, aki maga is ír.A prágai rabbi nem ilyen ember volt,ő csak bólogatott, amikor Kafka az érzéseiről mesélt, valószínűleg azon törte a fejét, mit mondjon erre. A hit emberei nem mindig értik meg az alkotás embereit, és fordítva. A védekezés, mint létforma, Kafka szerelmi életét is mélyen áthatja

mert igen,jelentős szellemi emberekkel sűrűn előfordul, hogy méltatlan nőkbe szeretnek bele. Felicie színésznő ( nekem erről Juhász Gyula jutott eszembe...), abból is igencsak középszerű. Franz, a hórihorgas termetű Franz, olyan leveleket ír neki, hogy attól sok nőnek megfájdulna a feje. Lényegtelen dolgok szószaporító leírása, közben olykor egy-egy igen erőteljes érzelmi megnyilvánulás:a nő szemében Kafka mindösszesen ennyit jelent, egy idegesítően fiatalnak látszó rajongót. Nem is bontja fel a levelét, inkább a következő fellépésére gondol. Ennek a színésznőnek van egy barátnője, Greta, akinek Kafka szintén udvarol, s rossz nyelvek szerint gyermekkel is megajándékozza. Szóval, Franz Kafka magánélete távolról sem nevezhető tökéletesnek. Nézzünk szembe a tényekkel és mondjuk ki: Franz Kafka életkoránál elvárhatótól gyerekesebb, infantilisebb volt. Nem ismerte igazán a női természetet- sőt, amint az a Borbély Szilárd könyvéből idézett levelekből is kiderül- egyáltalán nem volt tisztában azzal, mit akar egy nő. Igazából még azt sem tudta, ő maga mit akar egy kapcsolattól. Ezért aztán védekezett:soha nem fogalmazott egyértelműen, inkább saját lelkét elemezte. 

Kinek ajánljuk Borbély Szilárd:Kafka fia című könyvét? Összeszedtem néhány célcsoportot:
- akik már olvastak Kafkát
- akik még ezután fognak Kafkát olvasni
- akik már olvastak Borbély Szilárdot
- akik majd ezután olvasnak Borbély Szilárdot. 
De, természetesen, mindenkinek, aki úgy gondolja, van valami köze ahhoz a szavakból álló hatalmas óceánhoz, amit irodalomnak hívnak. 
Védekezzünk, szavakkal...

Jelenkor, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása