Toby Hemenway:Városi permakultúra

Toby Hemenway könyvének alcíme:Megújító tervezés kis- és nagyvárosokban
 Először a címet magyarázzuk meg, mivel hazánkban talán nem mindenki van tisztában a permakultúra jelentésével! Amint azt a könyv 14. oldalán olvashatjuk, a szó a permanent ( folyamatos) és az agriculture (mezőgazdaság) angol szavak összevonásából keletkezett. A szó ausztrál eredetű, Bill Mollison, a Tasmaniában felnőtt ökológus kutató használta először 1959-ben. Eleinte pusztán a megújuló,környezeti erőforrásokat védő, a tájidegen, drasztikus emberi beavatkozást mellőző mezőgazdaságot értették alatta, mára a szó jelentése kiszélesedett. Hemenway úgy definiálja a szót: " természetes rendszerekre alapozott döntéshozó eszközkészlet, mellyel megújuló megoldásokat lehet létrehozni bármilyen tervezési kihívásra". Kissé általánosan hangzik a definíció, de egyetlen pillanatra se féljünk: a könyv bőven megtölti ezt konkrét tartalommal. 
A 15.oldalon például látjuk David Holmgren " permakultúrás virágának" ( egy olyan elméleti modellnek virágformájú ábráját, mely megpróbálja meghatározni, mit is foglal magában a permakultúra. Az alábbi szavak szerepelnek az egys virágszirmokon:
- közösség
- igazság, magyarul talán jobb az igazságosság szó. 
- megélhetés
- élelem
- energia
- víz
- lakhatás
- hulladék
-egészség
- szellemi kultúra ( szerintem ide érti az ötletgazda az oktatást is).
Ezek a tényezők pedig mind-mind összefüggnek, személyes, helyi és regionális szinteken egyaránt ( én még hozzátenném:globális szinten is!). A permakultúra tehát ( ha recenzens jól érti) nem más, mint az emberi kultúra- annak minden összetvőjével- újfajta,divatos szóval holisztikus szemlélete. 
Hemenway hangsúlyozza könyvében, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy a városi felhőkarcolókból kiköltözünk vidékre, és rusztikus életet élünk. Szerző maga is próbálkozott ezzel, csakhogy igencsak megnőtt az autója üzemanyagfogyasztása, elszigetelődött a közösségtől, nehezebben vett igénybe olyan szolgáltatásokat, melyekért fizetett ( pl. egészségügy). A permakultúra tehát nem csak ennyi. Nem az urbánus-vidéki ellentétet akarja élezni, inkább közelíteni egymáshoz a két létformát úgy, hogy figyelemmel van az emberi közösségekre, az egyén pszichés egészségére is. 

Néhány példa arra, mire is gondol a Szerző! A korábbi utópisztikus várostervezési modellekkel ( Le Corbusier, Robert Moses), amely falanszterszerű, nyílegyenes utcákba rendezte volna a házakat és funkcionálisan elkülönítette az emberi tevékenységeket, fel kell hagyni. A városnak pont a rendezetelenség a lényege, ez szabadítja a fel a kreatív energiákat- többször is említi Hemenway, hogy az innovációk 96 százaléka városokban keletkezik, ráadásul a városok lakosságával nem egyenes arányban, hanem exponenciálisan nő az innovációk aránya-, a város hálózat, melyben minden elemnek minden elemmel van kapcsolata. 
Megtanuljuk a könyvből, hogyan kell permakulturás szemmel tervezni, mi az a zónaelmélet ( ne gondoljunk feltétlenül valami nagy dologra:az íróasztalánl ülő ember számára a legkönnyebben elérhető dolgok az első zónában helyezkednek el, amiért már érte kell nyúlni, az már a második zóna- és ez az elv érvényesül az ember mindennpi életében is). Például egy kertes ház esetében is vannak zónák:a mindennap használt növényeket ( pl. hagyma) tegyük az első zónába, a ritkábban használtakat a távolabbiakba, stb.). Megértjük, miért szeretik annyira a permakultúrás tervezők a szegélyeket ( két különböző adottságokkal rendelkező zóna határa). Példékat olvashatunk arra, hogyan hasznosítsuk újra táplálékaink szerves maradékát- és nem a komposzt a leggazdaságosabb módszer. Megtudjuk, valójában miként célszerű kialakítani egy házi kiskertet, hogyan aránylik egymáshoz a sahát fogyasztásra szánt növény és az eladásra termelt áru. 
Még olyanokat is megtanulunk, megértünk ebből a könyvből, hogy 
- mi köze van a kacsáknak a meztelencsigákhoz, az egyik legpusztítóbb növényi kártevőhöz
- melyik állat trágyája a legtáplálóbb a földnek ( nagy a kísértés, hogy spoilerezzek, annyit elárulok: nem madár)
- és miért hozták létre Seattle-ben ( USA) a Kecskék Igazságának Ligáját. És hogy győztek-e a szavazáson. 

Kiknek ajánljuk ezt a könyvet? Hát, van néhány célcsoport
- környezetvédő mérnökök
- ökológusok
- agrárszakemberek,kertészek, hivatásosok és hobbisták egyaránt
S bármilyen hihetetlen, Amerikában a permakultúrás tervező már önálló szakma. Hamarosan nálunk is az lesz. Legyen Ön az elsők között! 
Ehhez nyújt nagy segítséget Toby Hemenway könyve! 

Katalizátor Könyvkiadó, Budapest,2022. Fordította Schmidt István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása