Sport '94-Sport és történelem egy különleges könyvben

 Ahhoz, hogy megértsük, mitől különleges ez a sportkönyv, vissza kell kicsit mennünk az időben, a hidegháború korába. Az 1980-as olimpiát a kapitalista országok egy része bojkottálta, erre válaszul a Szovjetunió at 1984-es Los Angeles-i olimpiát bojkottálta. Magyarország vezetése, élen Kádár Jánossal, sokáig vacillált azon, kövesse-e a szovjetek utasítását, maradjon-e távol az ország az olimpiától. Végül úgy döntött a vezetés, hogy Magyarország sem vesz részt az 1984-es nyári olimpián. Óriási volt a csódottság a szurkolók, a sportolók körében. A sportújságírük is csalódottak voltak. 
A Népsport fiatal munkatársai úgy gondolták, ha már nem vagyunk ott az olimpián, legalább egy szép könyvvel emlékezzünk meg róla. A hatalom még ezt sem engedte, a Népsport köztiszteletben álló főszerkesztőjét, Varga Józsefet nyugdíjazták, több újságírót " hátrébb soroltak" a ranglétrán. A könyvet pedig bezúzták.

Eltelt tíz év. Közbn 1988-1990 között politikai rendszerváltás zajlott Magyarországon, a kommunizmus megbukott. Az egykor bezúzott könyv szerzői pedig a Sport '94 évkönyvben megjelentettek részleteket az 1984-ben bezúzott olimpiai könyvből. Valóra vált az, amit a hatalom 1984-ben betiltott. Tíz év elteltével olvashatunk az olimpia hőseiről:a négy aranyérmet szerző csodálatos amerikai atlétáról, Carl Lewisről és a szintén kiváló vetélytársáról, Edwin Mosesről. Átéljük a svájci maratonfutónő, Gabriela Andersen-Schiess kínszenvedését, aki az utolsó ezer métert már sérült, begörcsölt jobb lábbal tette meg, és szurkolt neki az egész stadion ( senki nem mehetett oda segíteni, mert akkor kizárják a versenyzőt. Az orvosok csak sétáltak mellette, nem nyúlhattak hozzá.). Szó esik a tornasportról is:utólag azért megállapíthatjuk, hogy Nadia Comaneci nagyobb klasszisa volt a sportágnak, mint Mary Lou Retton. Aki miatt az egész történet a fejünkben marad, az az Erdélyből Amerikába emigrált magyar edző, Károlyi Béla. Mindkét olimpai bajnok tornásznak ő volt az edzője!! Átélhetjük az 1500 méteres női síkfutás döntőjét,ahol is Zola Budd és Mary Decker ( utóbbi a szám abszolút esélyese) összeütközött, Decker a földre rogyott, nem tudta befejezni a számot. Az igazmas célbaérkezés után a bírók következtek: vajon volt-e szándékosság Budd tettében? Hozzá kell tenni, Budd is teljesen kiborult. A sporik, miután mindenféle szögből össze-vissza nézték a felvételeket, úgy döntöttek, hogy véletlen versenybalesetről van szó. 
Olvashatunk egy ugyancsak szomorú témáról is. az egykori NDK sportlónőinek rendszeres doppingolásáról....
És nem maradhatnak ki egy olimpiai témájú  könyvből a csodás amerikai kosárlabdázók, NBA-sztárok sem. Részletesen írnak az első Dream Team( ekkor még nem nevezték így)  edzőjéről, akit a szakma csak Sátánnak nevezett. Kiderül, hogy miért. És persze szó esik Michael Jordanről, aki ekkor kezdi el igazi, csodás karrierjét. 

A könyv második része at 1994-es esztendő sporteseményeiről szól, kiemelten az Egyesült államokban megrendezett labdarúgó Vb-ről. Ez volt az a VB, ahol
- Nigéria csoportelsőként végzett, megelőzve Bulgáriár, Argentínát és Görögországot
- Szaúd-Arábia megverte Belgiumot, és továbbjutott a a csoportkörből
- Olaszország csak harmadik lett csoportjában Mexikó és Írország mögött
- Románia, igen a Hagi. Dan Petrescu és mások nevével fémjelezett generáció csoprotelsőként végzett Svájc, USA, és Kolumbia előtt. És ez volt az a VB, ahol Escobart, a kolumbiai csapat hátvédjét lelőtték, mert öngólt fejelt. 
Negyedik Bulgária lett, Sztojcskov, Balakov és Kosztadinov vezérletével. Svédország szerezte meg a bronzérmet ( Ravelli, Brolin, Henrik Larsson és mások).
A döntőben pedig Brazília tizenegyesek után győzte le Olaszországot. Baggio kihagyta. A döntőt Puhl Sándor vezette, kifogástalanul. 
Ebben az évben a labdarúgó VB-n kívül számtalan más sportesemény történt, ezeket mind felsorolja a könyv. A Vincza Balázs, Dala Tamás fémjelezte újpesti vízipólócsapat megnyerte a Szuperkupát, kajakosaink ( pl. Kőbán Rita) ontották az érmeket. Egerszegi Krisztinának nem volt jó éve, de két új úszócsillagunknak, Rózsa Norbertnek és Güttler Károlynak igen. 
Ajánljuk a Sport'94 című könyvet mindazoknak, akik szeretik a sportot, szeretnek emlékezni a szép magyar sikerekre ( hozzátéve: azért kudarcok is voltak. A labdarúgó-válogatott, Verebes József irányításával 7 meccset vesztett el, kettőt ikszelt, egyszer nyert). Antikváriumokban még megtalálhatják ezt a könyvet. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása