Johann Hari:Tönkeretett figyelem.12 ok,ami miatt nem tudunk koncentrálni

 Johann Hari könyve a huszonegyedik század embere számára lényeges, mint a só, mint a víz. Azt tanulhatjuk meg belőle, miért is nem tudnak koncentrálni a mai emberek- vagy csak a fiatalok nem tudnak? erről is szól a tönkretett figyelem című könyv. Legfontosabb a Szerző figyelmeztetése, vagy inkább vigasztalása: nem mi és nem a gyerekeink tehetnek arról, hogy nem tudnak úgy koncentrálni feladataikra, mint kellene. Több, a témával foglalkozó tudományos kutató és filozófus is megszólal a könyvben, akik elmondják: a figyelem destabilizálódása, elaprózódása nem az egyén hibája, hanem rendszerszintű probléma. Ha így folytatódik. mondja egyikük- az emberiség hamarosan képtelen lesz betölteni egyik legfontosabb feladatát: képtelen lesz kreatív módon tanulni, ezért képtelen lesz kreatív módon alkotni. 
Szívszorító a könyv bevezető fejezete, melyből kiderül,hogy magának a Szerzőnek, Johann Harinak a családjában is volt figyelemzavarral kapcsolatos probléma. Nagyon megható, ahogy az apa próbál harcolni fia normális életéért. 
De miért is nem tudunk figyelni?vázlatosan összeszedtem azokat a tényezőket, melyeket Hari felsorol. Ha belegondolunk, így, ebben a sorrendben, hátborzongató.
- Az internet és mobiltelefonok felpörgették az életünket. Hari közlése szerint egy átlagos amerikai ember napi három és fél órát használja telefonját ( szerintem több, ez a szám inkább Európára érvényes).Nem tudunk szabadulni technikailag egyre tökélesedő kütyüinktől.
- A flow-élmény ( mely kifejezés a magyar származású Csíkszentmihályi Mihálytól származik, és nagy örömmel olvastam, hogy Hari részletesen ír a világ egyik legismertebb pszichológusának pályafutásáról) teljes hiánya, az emberi ego térnyerése, figyelmünk túlzotta befelé fordul, csak magunkról karunk közölni dolgokat. Jelzéseket küldünk és kapunk elektronikus használati tárgyainkon, kommunikációs eszközeinken keresztül, és csak akkor érezzük magunkat a világba, társadalomba illeszkedettnek, ha ezen jelzések és visszacsatolások megvannak. 
-Elképesztően ki vagyunk merülve fizikailag és mentálisan. A munkahelyek nagyon sokat követelnek, akik pedig még gyermekeket is nevelnek otthon, tudják, mi a fáradtság. A könyv megjelenése óta történtek előremutató próbálkozások ( négynapos munkahét bevezetése egyes nagyobb cégeknél), de ezek még nem tekinthetők általánosan elterjedtnek). 
- A fantázia nem szárnyalhat szabadon. Ez összefüggésben van az előzővel:túl sok életünkben a gépies motívum, kevés időnk van a tengerparton sétálni és ötletelni. Kreatív agyi energiáinkat ez csökkenti, egyszerűen nem tudunk problémákra megoldást találni- és recenzens hozzáteszi: ha az emberi agy tartósan nem képes megoldást találni a problémákra, akkor a könnyebb utat választja és egy idő után már nem is keres megoldást. 
-Manipulációs technikák: ezekről nem szeretnék részletesebben írni ebben a rövid könyvajánlóban, szerintem minden Kedves Látogatónk nagyon is sejti, miről lehet szó, úgyhogy el kell olvasni Hari könyvét, és hatalmas meglepetésekben lesz része. 
Recenzenst azért foglalkoztatja a dolog történetisége. hogy tudniillik, már az ókorban és a középkorban is volt manipuláció, nem is kevés, mégsem okozott figyelemzavart....
- A kegyetlen optimizmus térnyerése- ebben a fejezetben esik szó Eyal módszeréről, melynek első lépése az empatikus instropekció. Lényege annyi, hogy tech-függőség ellen legjobb módszer valamilyen más célt találni az életedben.
-Stressz és a " nyughatatlan éberség". Ezt ismerjük: annyira foglalkoztat valami, hogy nem tudunk tőle aludni. Mivel egyre hálózatosabb válik az életünk, egyre bonyolultabbá válnak megoldandó problémáink is. Az alvászavar a nyugati társadalom egyik népbetegsége.
-Romló táplálkozásunk és környezetszennyezés. Recenzens megjegyzése: elég,ha arra gondolunk,mennyi vitamin hiányzik annak az embernek a szervezetéből, aki túl sok gyorskaját fogyaszt.
- Az ADHD nevű tüntetegyüttes terjedése
- " Gyermekeink lelkének bebörtönzése".Szó szerint ez a címe a fejezetnek. Erről sem szólnék részletesen, tessenek elolvasni Hari könyvét, melyet ajánlok
- minden embernek
- de különösen szülőnek, tanárnak, menedzsernek, mindenkinek, aki foglalkozik emberekkel

GABO Könyvkiadó,Kránicz Dorottya fordítása, 2022.
























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása