G.M.Ford:Sötét folyó

 Az amerikai G. M. Ford:Sötét folyó című könyve igazán izgalmas thriller,sok cselekményszállal, remek jellemábrázolással, nagy-nagy dinamikával.Inkább a Chandler-féle, mint a klasszikus angol krimihez áll közel. Kemény, olykor brutális cselekménye mögött azonban kifinomult logika lelehető fel. E rövid könyvajánlóban közlünk egy spoilert a műről, de nem árulunk el mindent, lévén krimiről van szó, nem akarjuk elrontani az olvasói élményt. 

A történet az 1990-es években játszódik, az Egyesült Államokban. Az első fejezetben két bérgyilkost látunk, amint megpróbálja megölni áldozatát. Ahogy a "szabályok" előírják, aprólékosan kifigyelik a leendő célpont minden szokását. Az a tervük, hogya mikor reggel munkába indul, odalépnek a férfi kocsijához és lelövik. Csakhogy valaki megelőzi őket:mihelyet az ipse (  akit nem ismerünk) beül a kocsijába, odalép hzzá egy idős ember és lelövi. Ezután értesíti a rendőrséget, hogy gyilkosság történt. Majd a közeli folyóhoz sétál, hogy ott legyen öngyilkos. Időközben a két bérgyilkos a helyszínre ér, látják, hogy valaki megelőzte őket. Mindenesetre elviszik a kocsit, hogy a folyóba lökjék. 
A történet másik szála:egy nagyvolumenű bírósági tárgyalás előkészületeibe csöppenünk be. Balagula, a rettegett maffiózó, tisztáea akarta mosni a pénzét, ezért elhatározta, kórházat épít. Csakhogy az épülettel semmi nem volt rendbe: az építési engedélyeket meghamisították, az illetékes szakembereket lefizették. Egy npa aztán összedőlt a kórház, több tucat gyermek halt meg. Balagulát az ügyészség igyekszik felelősségre vonni, az eddgi két tárgyalás viszont kudarccal végződött. Legutóbb a koronatanú- aki hozzá tudta volna kötni a megvesztegetési ügyeket Balagulához, holtan végezte a folyóban, együtt a védelmére kirendelt két vidéki sheriffel. A maffiózó rendkívül jól kezeli a médiát. Átlagembert ájtszik, olcsó ruhákat visel ( a civil életben nem szokott) próbálja érzelmileg maga mellé állítani az esküdteket. Csakhogy ezúttal az ügyészségnek bombabiztos tanúja van:valaki, a hírhedt bandavezér környezetéből. Frank Corso, a híres uújságíró, már régóta nyomoz Balagula után,cikksorozatokat írt róla- egyszer azonba ellenfele csőbe húzta, hamis sztorit adott el neki. Corso ettől mégjobban felhergelte magát, szinte mániája lett, hogy lecsukassa ezt a rettentően gonosz embert.Jól ismeri az államügyész helyettesét, teszi is neki a szépet, úgyhogy Corso az egyetlen akit beengednek a tárgyalás előkészítő üléseire. Itt Balagula megfeneygeti Corsot, aki azonban nem ijed meg. 
A történet harmadik szála:egy eldugott, de nagy területű raktárban járunk. Két férfi megpróbál kivégezni egy harmadikat. A játszma már tualdonképpen eldőlt, a szerencsétlen áldozat térden állva rimánkodik az életéért. Valami autóról is beszélnek. Meg, aki egyébként Frank Corso korábbi szerelme, véletlenül a raktárba téved. Hallja, mi folyik ott, megpróbál észrevétlen maradni, de nem sikerül. A bérgyilkosok kivégzik a térden álló férfit, majd a lány nyomába erednek. Meg autóval menekül, de karambolozik egy költöztetőautóval. Élet és halál között lebeg a kórházban. Amikor Corso felmegy Meg lakására, akkor összeverekszik egy meglehetősen ideges férfival. Spoiler itt véget ér, nem akarjuk elejét venni a további izgalmaknak. 

Miért is ajánljuk minden krimirajongónak G.M.Ford könyvét?
- Nagyon " olvastatja magát" a történet, nincs kedvünk letenni, mindenképpen a végére akarunk érni. 
- Bepillantást nyerünk az amerikai bírósági élet kulisszái mögé
- A főhős, Corso, elegánsan kemény, olyan, mint az 1930-as évek amerikai filmjeiben a nyomozók. Igazi macsó. 
- Látjuk a hétköznapi Amerikát, szinte filmszerű Ford ábrázolása. 

A könyv angolul 2002-ben jelent meg, antikváriumokban és könyvtárakban érdemes keresgélni. Fordította Sárossy Beck Anita, kiadta a General Press Kiadó, a Világsikerek sorozatban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása